Nyugati Hírlevél

234. szám
2018. november 30.


JO LANGER CONVICTIONS
My Life with a Good Communist , Memoir

      A könyv első kiadása 1979-ben André Deutsch Limitednél, a legújabb pedig a Granta Booksnál jelent meg. ISBN 978184708388
      Jo (zsó), azaz Zsófia Langer Budapesten született jómódú zsidó családban, édesapját korán elveszíti, az első világháború utáni fiatalok társaságában kommunista eszmék után érdeklődik. Hosszú levelezés útján ismerkedik meg a szlovák Oscar Langerral, akihez Pozsonyban férjhez megy, s szerencséjükre mielőtt a németek bevonulnának az Egyesült Államokban tudnak új életet kezdeni. A férj miatt azonban 1946-ban a háború befejeztével visszaköltöznek Pozsonyba, ahol Oscar vezető közgazdászként és pártfunkcionáriusként a létra magas fokára jut, hogy aztán onnan nagyot zuhanjon.
      1951-ben a Slansky perhez, mint cionista kémet használják fel Oscar Langert és 22 évi börtönbüntetésre ítélik, amiből 12 évet letölt. A börtönévek alatt és szabadulása után is lelkes kommunista marad, miközben Jo, a feleség gyermekeivel kint küszködik az életben: kitelepítés, munkanélküliség, éhség nyomor megaláztatás az élete. Egy magyar kulák családnál laknak, majd visszakerülhetnek Pozsonyba és végig egy lakhatatlan pincelakásban sínylődnek míg csak nem jön el a változás szele és 68-ban kisebb lányával Svédországba menekül. Jo már Amerikában kívülről látta a kommunista rendszer hibáit, de férjét a börtön évek alatt nem hagyja el, nem válik el tőle, mert pont ezt akarják tőle, nem tudta megtagadni azt az embert, akit valaha szeretett. Gondolkodásukban már az Egyesült Államokbeli életükben óriási a különbség, de ez visszatérve csak fokozódik és szabadulása után is hithű kommunista marad Oscar Langer, ezért ő hagyja el Jot. A könyvből színdarabot mutattak be Pozsonyban, s érdeklődnek filmesek Tatjana Langernél, Jo kisebbik lányánál.
https://www.amazon.com/Convictions-My-Life-Good-Communist/dp/1847083382

© Nyugati Hírlevél - 2018