Nyugati Hírlevél

236. szám
2019. február 1.


SCHIFF ANDRÁS A ZENE A CSENDBŐL JÖN
Schiff András: A zene a csendből jön– Magvető Kiadó, 2018 – fordította Győri László és Hamburger Klára – 336 oldal, keménytáblás kötés védőborítóval – ISBN 978-963-14-3759-1

      A nagyszerű zongorista kötete igazi reveláció, s bár javarészt a zenéről szól – a zenén keresztül közelít a világhoz – mégsem csak azoknak szól, akik mélységében ismerik a klasszikus zeneirodalmat, s mentesek a napjainkra oly jellemző felszínességtől. Sőt, ők talán kevesebbet is kapnak a könyvtől, mint azok, akik kicsit távolabbról, kicsit kisebb intenzitással, kicsit felszínesebben kapcsolódnak a komolyzenéhez. Utóbbiak számára igazi csoda a kötet: a rácsodálkozás csodája. Lehetőség annak felismerésére, hogy a komolyzene valami több, fontosabb és mélyebb. A zene valami olyasmi, ami – jó esetben – a racionálisan felfogható világon túlra mutat.
      „…a zene nem egyszerűen csak kialszik, kihuny, hanem valahol minden egyes hang megmarad a világmindenségben, esetleg átalakul, de semmiképpen sem vész el.”
      – mondja Schiff András a kötet elejét elfoglaló beszélgetésben (beszélgetőtárs Martin Meyer), mely általános-, majd konkrétabb zenei témák felől közelítve jut el Schiff autobiografikus visszaemlékezésig.
      Schiff cikke a Guardianban
      https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/11/hungarians-must-face-nazi-past-not-venerate-it

© Nyugati Hírlevél - 2019