Nyugati Hírlevél

236. szám
2019. február 1.


ELHUNYT HERMANN ILDI

      Tragikusan fiatalon, 40 évesen távozott a fotós, aki élete utolsó nagy sorozatában New York-i magyar holokauszttúlélők portréit adta közre élettörténeteikkel.
      Mint mondta, saját holokauszt-túlélő nagymamája meg-nem-kérdezett története adta a lökést, hogy másokét olvashatóvá, láthatóvá tegye.
      
      
      
      Hiányzó történetek című sorozatában, mely New Yorkban és Budapesten is szerepelt kiállításon, New Yorkban élő magyar zsidók otthonukban mesélték el sorsukat.
      “A fotós saját, elvesztett lehetősége adta az ötletet: holokauszt-túlélő nagymamája meg-nem-kérdezett története adta a lökést, hogy másokét olvashatóvá, láthatóvá tegye. A jól szituált, látványosan jóllévő, néhol egészen hasonló enteriőrt kedvelő portréalanyok talán így még nem mesélték el senkinek az életüket.” A kiállítás képeit és a hozzájuk tartozó történeteket cikksorozatban adta közre az Index.hu.
      Művei, fotósorozatai a Nyaralók, az NHL, a Lányaink, a Hátraarc vagy a Hiányzó történetek felejthetetlenek. Rangos díjakkal ismerték el munkásságát, mint például a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj, a 2012-ben elnyert nemzetközi Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotográfiai különdíj, 2018-ban a New York-i Asylum Arts ösztöndíj a „Hiányzó történetek” sorozatért, majd a 2019-es Capa-nagydíj ösztöndíj „Az utolsó túlélők – itthon maradt magyar zsidók hiányzó történetei” pályaművéért – írja a lap.
      Hermann Ildi Hiányzó történetek című cikksorozata az Indexen olvasható, ugyancsak ott jelentek meg válogatások a Nyaralók, a Hátraarc és a Tetoválások (első és második rész) című fotósorozataiból.

© Nyugati Hírlevél - 2019