Nyugati Hírlevél

236. szám
2019. február 1.


BARÁNSZKI TIBOR HALÁLÁRA

      Kilencvenhat éves korában buffaloi otthonában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg.
      Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott, és zsidó honfitársait mentette. Áldozatos munkáját 1979-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely nem zsidó vallásúaknak adható.
      Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az üldözötteknek. A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján – kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva – kilenc évi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét.
      1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le. Tanárként dolgozott és kitartóan tevékenykedett a keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítása érdekében. „Soha nem féltem” – mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt.
      
      
      https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/megemlekezesek/elhunyt-baranszki-tibor-aki-ezrek-eletet-mentette-meg-a-masodik-vilaghaboru-idejen

© Nyugati Hírlevél - 2019