Nyugati Hírlevél

237. szám
2019. március 1.


JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
KÖNYVBEMUTATÓ
The Most Beautiful Night of the Soul More Stories from the Middle East and Beyond (New Europe Books, 2019),

      2019. március 7-én este 7órától Gabriel Sanders újságíró beszélget Jászberényi Sándor író-haditudósítóval a mai Közel-Kelet problémáiról.
      
      A lélek legszebb éjszakája 14 novellából áll. Ebből 12 a Közel-Keleten játszódik, leggyakrabban Kairóban; az utolsó előtti Angliában; az utolsó Magyarországon. Két novellát kivéve (Marhanyelv és Varjúleves) az elbeszélő a főszereplő, egyes szám első személyű az elbeszélés. S hiába a kötet eleji obligát figyelmeztetés arról, hogy fikciót fog kezében az olvasó, szerző és elbeszélő/főszereplő közelsége itt nyilvánvaló. Jászberényi Sándor egyiptomi naplója, különböző portáloknak és lapoknak írott beszámolói nyilvánvalóvá teszik, hogy e novellák személyes élményből, közvetlen tapasztalatból születő műalkotások. A magyarul 2017-ben megjelent könyvéért Jászberényi Libri-díjat kapott és az Örkény stúdió színházban drámát mutattak be a könyvéből.
      Ezt a könyvét is csakúgy, mint az előzőt The Devil is a Black Dog: Stories from the Middle East and Beyond (New Europe Books, 2014), Olchváry Pál fordította.
      
      Helyszín:
      2020 Broadway, New York, NY 10023
      shakeandco.com
      
      További könyvbemutatók:
      Március 2-án délután 3 órakor Paul Olchváry Pál fordító beszélget Jászberényi Sándorral Dottie’s Coffee Lounge, 444 North Street, Pittsfield, MA.
      Március 5-én este 7 órakor Maplewood, New Jersey könyvesboltban Marina Budhos, Eyes of the World: Robert Capa, Gerda Taro, and the Invention of Modern Photojournalism könyv szerzője mutatja be Jászberényi Sándort.
      https://www.neweuropebooks.com/events

© Nyugati Hírlevél - 2019