Nyugati Hírlevél

237. szám
2019. március 1.


LAKATOS ISTVÁN
SZÉKELY GÓBÉSÁG ÉS MÁS CSALFASÁGOK

      2019. március 17-en délután 4 órakor Lakatos István magyarországi színművész székely estjére kerül sor csak 18 éven felülieknek Beework étteremben.
      A Panoráma Világklub New Englandi Társklubja és a Beework Boston szervezésében.
      
      Székelyföld a góbék hazája. A góbék furfangos parasztemberek, akikhez sok nevezetes legenda fűződik és akiknek nevéhez a régió jellegzetes kultúrája is kötődik. Bár az évszázadok során a székely emberre igencsak rájárt a rúd, a Hargita két oldalának lakói mindig is megőrizték humorérzéküket ami csavaros észjárásukkal párosult. Nem holmi viccmesterek által kitalált - úgymond - műtréfákról van itt szó, hanem olyanokról, amelyek az e vidék lakóinak mindennapi életéből fakadtak.
      
      Krónikákban gyakran feljegyezték olyan kipödört bajuszú, jókedélyű székely harisnyás atyafiak neveit, akiknek úgy vágott az eszük, mint a borotva és csavaros észjárásuk előtt bárki kalapot emelhetett. Ma már nem is a nevek fontosak, hanem a fennmaradt ízes tréfák, adomák és igaz történetek. Ezeknek a megőrzését szolgálja ez az est is, mert a kihalás veszélye nemcsak a székely falvakat, hanem velük együtt a székely tréfákat is fenyegeti.
      
      Klasszikus irodalmi gyűjteményekből halhatók anekdoták, dalok, megtörtént, vagy fantázia szülte történetek, valamint székely viccek, amelyek ízes nyelvezetükkel, humorukkal egy felejthetetlen kiruccanásra viszi el a közönséget.
      Helyszín: Beework étterem
      112 Canal Street Boston, MA 02114
      A Jegy árát a vacsora is tartalmazza 45 dollár.
      Jegyvétel PayPal segítségével:
      Eva.balogh@bridgecultural.com befizetéssel.

© Nyugati Hírlevél - 2019