Nyugati Hírlevél

237. szám
2019. március 1.


GEORGE SOROS ÚJABB ÍRÁSA

      Europe, Please Wake Up című írását 2019. február 11-én jelentette meg a Project Syndicate
      Európa nem védhető meg, ha nem alakítja át a pártrendszerét -írja Soros György, akit a Financial Times a napokban az év emberének választott.
      
      A Szombat hetilap részletesen közli a Financial Times cikkét, melyet csak előfizetéssel lehet olvasni.
      https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/a-financial-times-szerint-soros-gyorgy-az-ev-embere
      
      
      Az Financial Times cikke megemlékezik arról, hogy hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig a nacionalizmus és a populizmus erői megsemmisítik a liberális demokratikus rendet, amelyet ő személy szerint támogat.
      Az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít, közben pedig a világ erős embereivel kell megküzdenie, akiknek céljuk személyének delegitimizálása.
      A Financial Times írása szerint ő a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, ezek azok az értékek, amelyek a hidegháború idején győzedelmeskedtek. Mára azonban mindenhonnan támadják, elég Vlagyimir Putyinra vagy Donald Trumpra gondolni.
      Több mint három évtizede filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik egyre erősebbek, főleg Európában.
      Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok– értékelte a folyamatokat a lapnak.
      A magyar származású üzletember Donald Trumpról is kifejti a véleményét. Szerinte Trump saját maga ellensége, egy narcisztikus személy, aki azt szeretné, hogy a világ körülötte forogjon.
      Soros György szerint a világ egyfajta forradalmi állapotban van, de nem vesztette el a reményt például arra, hogy Nagy-Britanniában egy újabb brexit-népszavazást tartsanak.
      Továbbra is szenvedélyesen beszél az európai projektről, de nyíltan beszél annak hiányosságairól. Őt az EU bizonyos értelemben a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti, mivel a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot.
      Szerinte most az EU alkotmányos ügyvédek, jogászok kezében van, akik kiskapukat találnak a dolgok elvégzésére, ezért ezeknek a folyamatoknak egyszerűnek kell lenniük.
https://www.project-syndicate.org/commentary/political-party-systems-undermining-european-union-by-george-soros-2019-02

https://hvg.hu/itthon/20190212_Soros_Ha_Europa_nem_ebred_fel_ugy_jar_mint_a_Szovjetunio

© Nyugati Hírlevél - 2019