Nyugati Hírlevél

237. szám
2019. március 1.


ILLY FERENC
KÁVÉKIRÁLY

      Neki köszönhetjük a vérbeli olasz eszpresszót, ő találta ki ugyanis, hogy a kávét vákuumcsomagolással lássák el, így semmit sem veszt az aromájából, és ő alkotta meg az első automata kávéfőzőt is. Hát persze, hogy magyar volt, méghozzá Illy Ferenc, akinek a nevét manapság is az egyik legnagyobb olasz márka, az Illycaffé viseli.
      A későbbi magyar kávékirály még 1892-ben született Temesváron. Az apja asztalos volt, aki egy német nemzetiségű temesvári hölgyet vett el feleségül, ebből a kapcsolatból született a kis Ferenc.
      Furcsán hangzik, de az I. világháború forgataga sodorta a kávéipar felé a magyar fiút. 1914-ben, 22 évesen besorozták az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe, de sikerült túlélnie a borzalmakat. A háború vége Triesztben érte, ahol a szerelem is rátalált. Megismerkedett ugyanis az olasz zongoratanárnővel, Vittoriával s hamarjában el is vette feleségül. Két gyermekük született, a családfő pedig kávékereskedésben dolgozott. Itt szembesült vele, hogy képtelenek frissen tartani a kávészemeket. Illy Ferenc pedig kitalálta a megoldást, a vákuumcsomagolást.
      1933-ban alapította meg a ma is létező és eurómilliókat forgalmazó Illycaffét, majd két évre rá megálmodta az első automata eszpresszófőző gépet is, amit le is védetett. Dúsgazdag ember lett, és idővel a fiának, Ernestónak adta át a cég vezetését.
      A fiú később tudományos szintre emelte a kávégyártást, kávés egyetemet is alapított Triesztben, amelynek magyar tagozata is van. A családi vállalkozást később Illy Ferenc unokái vették át. Jelenleg Andrea Illy a cég vezetője. A másik unoka, Riccardo néhány éve egy interjúban mesélt a nagypapáról.
      Mint mondta, Ferenc mindig is büszke volt a magyarságára és a feleségét megtanította a magyaros ételek elkészítésére, gulyás például rendszeresen volt az asztalon. Szerinte amúgy Illy Ferenc titka az volt, hogy mindig hallgatott a megérzéseire.
      A családi legendárium szerint az I. világháború során például egy barakkban időzött a katonatársaival, ám rossz érzése támadt, kiment az épületből és az erdő irányába sietett. Fél perc múlva bombatalálat érte a barakkot és mindenki meghalt. Az unoka szerint az is kellett a nagypapa sikeréhez, hogy mert kockáztatni és nem félt attól, hogy mi lesz vele anyagilag, ha nem jön be a számítása. Általában bejött.
      Illy Ferenc, aki a magyar létére a kávészakértő Olaszországban lett legenda, 1956-ban, 64 éves korában hunyt el.
Újságmúzeum írta február 22.

© Nyugati Hírlevél - 2019