Nyugati Hírlevél

244. szám
2019. december 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      HAVAS ÁGNES
      A francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát kapta meg Havas Ágnes, az Armel Operafesztivál igazgatója. (Fidelio.hu)
      
      Havas Ágnes, az Armel Operafesztivál igazgatója megkapta a francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát. A rangos kitüntetést a francia kulturális miniszter a fesztivál létrehozásáért ítélte meg Havas Ágnesnek. A 12 éve alapított Armel Operafesztivál kiváló partneri kapcsolatot ápol számos francia és más európai színházzal és fesztivállal. Az Armel az egyetlen magyar rendezvény, amelynek előadásait a kezdetek óta Európa legnagyobb kulturális csatornái élőben közvetítik.
      Bővebb információ:
      
      I: https://fidelio.hu/zenes-szinhaz/francia-allami-kituntetest-kapott-az-armel-opera-festival-igazgatoja-150046.html?fbclid=IwAR3-k6m63l2IRFZW8WVE__FxJNVuz6IDFPf38g5waKuZ8MaQ6hyt4QV8gA0
      
      
      KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ
      AMERIKAI NEMZETI KÖNYVDÍJ

      
      
      Az Egyesült Államokban a Pulitzer-díj után a második legjelentősebb irodalmi elismerésként számontartott Nemzeti Könyvdíjat öt kategóriában adják át. Krasznahorkai regénye Ottilie Mulzet fordításában Baron Wenckheim’s Homecoming címmel lett az első az amerikai kiadó által kiadott, idegen nyelvről angolra fordított irodalom kategóriájában, amelyet tavaly hoztak létre.
      
      https://nepszava.hu/3057905_ujabb-rangos-dij-krasznahorkainak
      
      Báró Wenkcheim hazatér
      Baron Wenkheim’s Homecoming
      
      https://www.ndbooks.com/book/baron-wenckheim-s-homecomin/
      
      
      Díjátadás :
      https://www.youtube.com/watch?v=b1jBQsXw5DM&feature=youtu.be
      
      https://444.hu/2019/11/21/az-egyik-legfontosabb-amerikai-dijat-kapta-krasznahorkai-regenye
      
      
      TILCSIK ANDRÁS
      Tilcsik András magyar közgazdász professzor a Chris Clearfileddel közösen írt Meltdown című könyvükért kapták Thinkers 50 Strategy Award díjat, melyet korábban Steve Jobs és Bill Gates is elnyert.
      A díjat Londonban 2019. november 18-án adták át.
      https://thinkers50.com/awards/awards-2019/
      
      
      
      MONORI LILI
      Színművésznő életműdíjat kapott Los Angelesben a Magyar filmek fesztiálján. Bunyik Béla 19. alkalommal szervezte a fesztivált .
      
      Monori Lili több mint hatvan magyar filmben szerepelt két filmjét is bemutatták a 19. Magyar fesztiválon.
      
      Egyre sikeresebb a digitalizált Magyar klasszikusok címmel vetített sorozat. Nagy sikert aratott a fesztiválon Bereményi Eldorádó című filmje.
      „Akik maradtak „Tóth Barnabás alkotását is bemutatták, amelyet Magyarország Oscár-díjra jelölt a nemzetközi filmek kategóriájában.
      
      
      GERA MARINA
      EMMY-DÍJ

      Gera Marina az Örök télben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznő díját.
      Gera Marinát a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el november végi a New Yorkban rendezett Nemzetközi Emmy-díj-átadón.
      
      
      
      
      MARMOTE TEAM
      The MarmotE Team, egy magyar-amerikai fiatal tudósokból álló csoport 1 millió dolláros díjat nyert a DARPA Spectrum Collaboration Challenge versenyen Los Angelesben ez év novemberében.
      A csoport tagjai: Maróti Miklós Szegedi Egyetem , Völgyesi Péter Vanderbilt Egyetem, Horváth Péter és Szilvási Sándor Budapest Műszaki Egyetem.
      
      http://hungarianfreepress.com/2019/11/18/hungarian-american-team-wins-1-million-in-the-darpa-spectrum-collaboration-challenge/
      
      
      POLGÁR JUDIT
      
      2019. november 30-án vette át Polgár Judit az Európai Sakk Legenda Női -díjat Monte Carlóban, a férfi díjat Gary Kaszparov kapta.
      A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert. Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.
      
      https://www.szombat.org/politika/polgar-judit-ma-elsokent-veszi-at-az-europai-sakk-legenda-dijat

© Nyugati Hírlevél - 2019