Nyugati Hírlevél

244. szám
2019. december 1.


LÁSZLÓ FÜLÖP KIÁLLÍTÁS
MAGYAR NEMZETI GALÉRIA

      László Fülöp (1869–1937) születésének 150. évfordulójára kamarakiállítással készült a MNG, együttműködésben a művész életművét gondozó londoni székhelyű The de Laszlo Archive Trust-tal.
      László Fülöp a magyar művészettörténet egyik olyan nagy alakja, aki itthon, szülőhazájában alig ismert, pedig a nagyvilágban egyike volt kora legjelentősebb művészeinek.
      László már harmincévesen az egyik legvagyonosabb magyar festő volt, s egy csodálatos műteremvillában lakott a Városliget közelében. Írországból származó felesége, a nagy külföldi megbízatások és más családi okok miatt már 1903-ban elhagyta Budapestet. Bécsben, Párizsban élt családjával, s végül 1907-ben Londonban telepedett le. Mint korának egyik legnagyobb portréfestője, élete vége felé, több mint 4000 képpel a háta mögött, nyugodtan mondhatta: „a nagyvilág művésze vagyok”.
      Megrendelői között ott találjuk Ferenc József magyar királyt, Európa több uralkodóját, a magyar és a nemzetközi arisztokrácia képviselőit, minisztereket, hercegeket, grófokat és egyházi személyiségeket, négy amerikai elnököt, művészeket és tudósokat – a világ minden tájáról.
      
      
      A kiállítással egyidőben jelenik meg Duff Hart-Davis László Fülöpről szóló, 2010-ben publikált életrajzi kötete a Corvina Kiadó gondozásában László Fülöp élete és festészete címmel.
      2020. január 5-ig a kiállítás.
      
      Alább olvasható a Magyarországon élő Alexander Faludy beszámolója The Church Times -ban
      Fülöp László kiállításról.
      http://hungarianspectrum.org/2019/11/30/alexander-faludy-philip-de-laszlo-at-the-hungarian-national-gallery/
      
      
      https://mng.hu/kiallitasok/a-nagyvilag-muvesze-vagyok-laszlo-fulop-1869-1937/
      
      http://kiadok.lira.hu/kiado/corvina/index.php?action=hir&id=2339

© Nyugati Hírlevél - 2019