Nyugati Hírlevél

244. szám
2019. december 1.


AMERIGO TOT
egy szobrász, aki meghódította Rómát
Nemes Péter könyve Európa könyvkiadó 2019.

      “Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van.” Pablo Picasso
      
      Amerigo, a huszadik század besorolhatatlan és megzabolázhatatlan kalandora gyalog érkezett Németországból Itáliába. Magyarként lett az olasz képzőművészeti nagydíjnyertese, az albán kormány megbízott szobrásza, az amerikai galériások kedvence. Az ő domborműve köszönti a Rómába érkezőket, róla írt titokzatosan Szerb Antal az Utas és holdvilág-ban. Hozzá járt fel Federico Fellini, Salvador Dali és Alberto Moravia, műteremlakásának kilincsét egymás kezébe adták a diplomaták és a bohémek, néha még a titkos ügynökök is. Különös életútja betekintést enged a művészettörténet eddig ismeretlen részleteibe.
      A kötet szerzője Nemes Péter (1979-) maga is szobrászművész, tervezőgrafikus, Amerigo Tot-kutató. Több mint egy évtizede folytatja kutatásait nem csak itthon, hanem ösztöndíjjal járt Olaszországban is. Nagy hozzáértéssel, művészi alázattal gyűjtött, s gyűjt össze mindent, ami Tottal és művészi alkotásaival kapcsolatos.
      https://szie.hu/amerigo-egy-szobrasz-aki-meghoditotta-romat

© Nyugati Hírlevél - 2019