Nyugati Hírlevél

246. szám
2020. február 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      A TORINÓI LÓ AZ ELSŐ TIZ KÖZÖTT
      A rangos Torontói Filmfesztivál közzétette az évtized legjobb, legmeghatározóbb tíz film rangsorát. A legjobb tíz közé Tarr Béla A torinói ló című filmje is befért.
      Az évtized legjobbjai vetítéssorozat keretében február 9-én a TIFF Bell Lightboxban kerül műsorra a neves magyar filmrendező munkája.
      
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/tarr-bela-filmje-az-evtized-legjobbjai-kozott-a-torontoi-filmfesztival-listajan.html
      https://www.tiff.net/calendar
      
      
      BUCSI RÉKA ZSŰRI TAG LESZ BERLINI FILMFESZTIVÁLON
      Bucsi Réka magyar animációs rendezőt választották a Berlinale rövidfilmes zsűrijének egyik tagjává A február 20. és március 1. között megrendezésre kerülő, 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál elnöke Jeremy Irons lesz, a rövidfilmek értékelésében Bucsi mellett Fatma Çolakoğlu török kurátor, valamint a dél-afrikai származású Lemohang Jeremiah Mosese filmkészítő vesz részt.
      https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/magyar-zsuritagja-lesz-az-idei-berlinale-nak-126050
      
      
      SZŐKE ABIGÉL
      
      Szőke Abigél, Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjében nyújtott alakításával vívta ki a tekintélyes amerikai magazin a Variety figyelmét. A film bejutott az Oscarért való első tíz közé, de az első ötbe már nem választották be.
      
      Az Akik maradtak főszereplője is felkerült a Variety magazin tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató idei listájára. A művészek tiszteletére a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fogadást tartanak.
      
      https://hvg.hu/elet/20200128_Szoke_Abigelt_bevalogattak_a_tiz_legigeretesebb_europai_filmes_koze
      
      HOSSSZÚ KATINKA EURÓPA LEGJOBB SPORTOLÓNŐJE 2019-ben
      
      https://hvg.hu/sport/20200108_hosszu_katinka_europa_legjobb_sportoloja#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_01_08&type-id=HvgDaily&user-id=8FC3BF70%23utm_content=normal
      
      ANNIE- DÍJ MAGYAROKNAK
      Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood) díjait január végén adták át Los Angelesben
      A televízióra vagy médiára készült legjobb FX (digitális látványeffektus) mezőnyből a Netflixen futó Love, Death and Robots című animációs antológiasorozat magyar Digic Pictures animációs stúdió közreműködésével készült A titkos háború című epizódja nyert. A díjazottak között sorolta fel a The Hollywood Reporter cikke a filmen dolgozó Német Viktor, Illés Szabolcs, Sipos Ádám és Vladimir Zhovna nevét.
      https://hvg.hu/kultura/20200126_Magyarok_is_nyertek_az_Anniedijatadon
      
      MAGYAR ZSIDÓ KULTÚRA MECÉNÁSA DÍJ
      Csillag Jánosnak és Gerő Évának

      
      Az amerikai házaspár által alapított Gallic Foundation fő feladatként támogatja a rasszizmus, a kirekesztés, az antiszemitizmus elleni tevékenységet, a holokauszttal kapcsolatos felvilágosítást és az emlékőrző, tényfeltáró munkát, különös tekintettel a magyar történelemre. A Gallic Foundation nemcsak Magyarországon, hanem Izraelben és más országokban is végez rendkívül fontos tevékenységet. Nem fogadnak el adományokat, munkájukért nem vesznek fel fizetést, önerőből finanszírozzák a Gallic Foundation által nyújtott támogatást.
      https://fconline.foundationcenter.org/fdo-grantmaker-profile/?key=1220949
      
      https://www.szombat.org/kozosseg/teljes-feny-a-mazsike-hanukai-dijatado-unnepsege

© Nyugati Hírlevél - 2020