Nyugati Hírlevél

246. szám
2020. február 1.


MAGYAR ZSIDÓ KONYHA ANGOLUL
DÍJNYERTES KIADVÁNY
Jewish Cuisine in Hungary: A Cultural History with 79 Authentic Recipes Körner András könyve

      Idén először osztottak díjat gasztronómia kategóriában az amerikai Zsidó Könyvtanács által szervezett 69. Nemzeti Zsidó Könyvdíj versenyen. Itt nyert elsőként díjat az angolul a Corvina Kiadó és a CEU Press közös gondozásában megjelent Körner András: Magyar zsidó konyha című könyve.
      Ez a kötet a magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése – melyről kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben. A korabeli sajtóbeszámolókra, kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteihez hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt ismeretlen képanyag egymást kiegészítő együttesével igyekszik a sokféle zsidó társadalmi, vallási csoport mindennapi életét úgy bemutatni, hogy az olvasó betekintést kapjon a valóság sokdimenziós gazdagságába. (Körner András)
      A nyertesek az elismeréseket március 17-én, egy New York-i ünnepi vacsorán vehetik át, ahol a házigazda Jeffrey Yoskowitz író lesz.
      
      ISBN: 978-963-386-273-5
      420 oldal, 200 fotó
      https://www.amazon.com/Jewish-Cuisine-Hungary-Cultural-Authentic/dp/9633862736
http://ceupress.com/book/jewish-cuisine-hungary

© Nyugati Hírlevél - 2020