Nyugati Hírlevél

247. szám
2020. március 1.


ACKERMANN RITA FESTMÉNY KIÁLLÍTÁSA
2020. február 20. és 2020. április 11. között Hauser & Wirth Kiállítóterem 548 22nd Street New York, NY 10011

      A 10. és 11. avenue közötti New York-i Highlinehoz közeli
      Hauser & Wirth kiállítóterem minden nagyobb művészeti központú városban képviselteti magát. New Yorkban két helyen a 69. utcában is van lerakata, valamint
      Hong Kong, Somerset, St Moritz, Zurich, Gstaad, Menorca, Chillida Leku,
      London és Los Angeles városaiban is működik H&W galéria.
      
      Ackermann Rita 1968-ban született Budapesten a Képzőművészeti Főiskola után New Yorkban végezte el a The New York Studio School of Painting, Drawing and Sculpture szakán (Hanes Foundation).
      A teremtés és a pusztítás ellentétes impulzusai jelzik a magyar születésű, New York-i székhelyű művész, Ackermann Rita festészetének mérföldkövét, írja róla a prospektus.
      Ackermann kompozíciói a figurális és az absztrakt közötti teret foglalnak el, ahol az emberi formák egyszerre eltűnnek és újra megjelennek. A Palatáblafestmények című sorozatban a vászonra készített nagyméretű kompozíciók festékkel alapozta, amelyre fehér krétával, valamint zöld és kék pigmentekkel mosta rá a vászonra. Ezek az absztrakt expresszionista-szerű munkák az osztályteremben lévõ valódi táblákra emlékeztetnek, véletlen törlésekkel és jelekkel borítva, ám fogalmilag többszöri ábrás rajzok és tájak törlésével valósultak meg. Ezekkel a mozdulatokkal a törölt rajzok visszatérő vázlata gyakran előtérbe kerül. A végső kép ezen mozgások rögzítése.
      
      
      https://www.hauserwirth.com/artists/2832-rita-ackermann

© Nyugati Hírlevél - 2020