Nyugati Hírlevél

247. szám
2020. március 1.


MAGYAR OSCAR

      A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában a Steven Bognár-Julia Reichert rendezőpáros alkotása, American Factory „Az amerikai gyáregység” kapta az Oscar-díjat.
      Az alkotópárosnak nem ez az első műve a témában, 2010-ben az Oscar-jelölésig jutott „Az amerikai gyáregység”-ben taglaltak előzményét feldolgozó „Az utolsó kocsi: Egy General Motors telep bezárása” című 40 perces dokumentumfilmjük.
      Steven Bognár édesapja, a néhai Dr. Bognár Béla a Wright State University gerontológia professzora annyira közkedvelt tanár volt az egyetemen, hogy magyar származására, és az általa termesztett paprikára utalva még a „Paprika Professzor” becenevet is megkapta.
      A paprikából nyert összeggel kezdett Bognár ösztöndíjat alapitani a külhoni magyar középiskolások számára. Bognár Ösztöndíj alapot a Magyar Amerikai Koalíció vette át a Bognár családtól.
      Az ő fia a most Oscar-díjassá avanzsált Steven Bognár, aki éppen magyar édesapja életéről készítette első dokumentumfilmjét még 1996-ban.
      A most díjazott film egy, az amerikai rozsdaövezetben, Ohioban található gyár újra nyitásának nehézségeiről szól. Arról, hogy mit jelent a középosztályból lecsúszott korábbi gyári munkásoknak, hogy újra dolgozhatnak ugyanazon a gyártósoron. Mivel a termelőegységet egy kínai milliárdos veszi meg és nyitja ki újra, ezért azt is megfigyelhetjük, miképpen ütköznek ki a (munka)kulturális különbségek, amikor egy távol-keleti a főnök, míg amerikaiak a dolgozók.
      A filmet egyes kritikusok egyenesen a 2010-es évek legjobb amerikai dokumentumfilmjének nevezték, amit alátámaszthat az is, hogy a most elnyert Oscaron kívül 17 további díjjal büszkélkedhet.
      További érdekesség, hogy a film gyártója a korábbi amerikai elnök, Barack Obama, és felesége, Michelle Obama által alapított Higher Ground Productions. A filmgyártó cégnek ez az első projektje. Az alkotás a Netflix rendszerében megnézhető magyar felirattal is.
      Úgy tűnik, az amerikai magyar diaszpóra nagyon erős a dokumentumfilmek terén, tavaly ugyanis a magyar és kínai felmenőkkel is bíró Elizabeth Chai Vasarhelyi hozta el a legjobb egészestés dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, a Free Solo – Mászókötél nélkül című alkotással.
      Február 3-án a Fresh Air készített interjút az alkotókkal
      Steve Bognárral és Julia Reicherttel
      https://www.npr.org/2020/02/03/802223983/whats-it-like-working-at-a-chinese-run-american-factory-it-s-complicated
https://magyarhang.org/belfold/2020/02/10/megis-van-magyar-nyertes-az-idei-oscar-galan/

© Nyugati Hírlevél - 2020