Nyugati Hírlevél

247. szám
2020. március 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      PARASITES
      ÉLÖSKÖDŐK
      A négy Oscart nyert koreai filmet magyarok hangszerelték.

      
      A jelenleg Kaliforniában élő, billentyűs hangszereken is játszó zeneszerző, Sapszon Bálint, illetve a szintén billentyűs Elek Norbert hangszerelték az Élősködők zenéjét, ráadásul a filmzenét Sapszon vállalatának, a Budapest Scoringnak a művészei játszották fel.
      
      
      https://168ora.hu/kultura/magyarokkal-keszult-a-negy-oscar-dijjal-jutalmazott-eloskodok-zeneje-181622
      
      
      PILÁTUS
      A Milánói Filmdíjak átadóján öt elismerést kapott a Pilátus. (Pályázatfigyelő)
      
      Nagy sikert aratott Olaszországban a Pilátus. A Szabó Magda regényéből készült magyar tévéfilm öt díjat is megkapott a Milánói Filmdíjak átadóján. Dombrovszky Linda a legjobb rendező, Hámori Ildikó a legjobb színésznő, Hartung Dávid a legjobb operatőr és Mezei Áron a legjobb vágó díját érdemelte ki, az alkotás maga pedig megkapta a legjobb film díját. A díjátadó gálát 2020. január 29-én rendezték meg.
      
      
      FORGÁCS PÉTER
      Életműdíjat kap Forgács Péter filmrendező a lengyelországi Krakkóban júniusban tartandó nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon.
      A filmfesztivál honlapján olvasható közleményben “a mozi alkimistájának”, jeles magyar dokumentumfilm-alkotónak, világhírű médiaművésznek nevezik a filmrendezőt.
      Kiemelik Forgács Péter alkotásainak eredeti, régi dokumentumokat felhasználó filmtechnikáját. “A Magyarország és a 20. századi Európa drámai sorsú valóságára építő képek mintha arra emlékeztetnék a nézőt, hogy a világtörténelem az egyszerű emberek történeteinek gyűjteménye” – írják.
      A közlemény idézi a Krakkói Filmalapítvány programtanácsának elnökét, Tadeusz Lubelski filmtörténész-professzort, aki szerint Forgács Péter az általa vezetett Privát Fotó és Film Archívum 1983-as megalapítása óta a found footage kísérleti műfaj utolérhetetlen mesterévé vált.
      A díj odaítélői felidézik: Forgács Péter már többször volt vendége a krakkói szemlének, amelyen a Dunai exodus című filmje 1999-ben az Ezüst Sárkány nevű díjat, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díját nyerte el.
      
      A fesztiválon válogatást mutatnak be Forgács Péter életművéből, a Dunai exodus mellett levetítik többek között a Hunky Blues – az amerikai álom és a Miss Universe 1929 című alkotásait. Megtekinthető lesz a Levelek a távolba (Letters to Afar) című installációja, amely a varsói Lengyelországi Zsidóság Történeti Múzeuma (POLIN) 2013-as megnyitójára készült. A rendező filmalkotói műhelyt is tart a rendezvény során.
      A Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat a Krakkói Filmfesztiválon az előző években többek között Werner Herzog német, Allan King kanadai, Helena Trestíková cseh rendezők kapták meg. (MTI)
      https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/eletmudij-forgacs-peternek

© Nyugati Hírlevél - 2020