Nyugati Hírlevél

249. szám
2020. május 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      LENDVAI KRISTÓF
      FÉLÚTON

      
      A legjobb film díját nyerte el a középiskolások kategóriájában, az oklahomai Stillwaterben Lendvai Kristóf Félúton című kisjátékfilmje, amelyben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei szerepelnek.
      
      A Red Dirt Film Festivalon egyedüli magyarként szerepelt és nyert a 18 éves nagykanizsai középiskolás rendező által tavaly készített 38 perces alkotás.
      Az egyesült államokbeli fesztiválon az előválogatás után 107 film került a versenyprogramba. A középiskolások mezőnyében öt alkotást jelöltek, köztük a magyar fiatal angol felirattal, Halfway címmel versenyző filmjét.
      A Félúton első díját novemberben az olaszországi Bariban nyerte el az Under The Stars International Film Festival negyedik, Scorsese Edition elnevezésű fordulójában. Ott a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták Bellus Attilát, a Hevesi Sándor Színház színművészét a kisjátékfilmben nyújtott alakításáért.
      
      
      https://www.zaol.hu/kultura/helyi-kultura/amerikai-dijat-nyert-lendvai-kristof-kisjatekfilmje-a-feluton-3949203/
      
      http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=42215
      
      
      HORVÁTH ESZTER
      Magyar fotóst díjazott a World Press Photo
      
      Környezet (egyedi) kategóriában Horváth Eszternek ítélték meg a 2020-as World Press Photo díjat. A soproni dokumentumfotós az Északi-sarkvidéken jegesmedvékről készített fotóján az állatok a Polarstern kutatói által kihelyezett berendezést vizsgálják.
      Bővebb információ:
      
      I: https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2020/39621/1/Esther-Horvath

© Nyugati Hírlevél - 2020