Nyugati Hírlevél

250. szám
2020. június 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      Besh o droM
      Bekerült a világ legrangosabb nemzetközi világzenei listája, a World Music Charts Europe (WMCE) májusi kiadásának élmezőnyébe a Besh o droM jubileumi lemeze.
      A WMCE havonta értékeli a lemezeket, 27 ország ötven világzenei szakemberének szavazatai alapján juthat album a legjobb húsz közé. A Besh o droM-ot most a 11. helyre rangsorolták
      A népszerű csapat tavaly februárban megjelent huszadik születésnapi lemezéről van szó, mely áprilisban a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listáján állt a 8. helyen.
      
      
      https://boon.hu/kultura/hazai-kultura/a-vilagzene-legjobbjai-koze-kerult-majusban-a-besh-o-drom-4240660/
      
      
      
      FISCHER ÁDÁM
      Fischer Ádám Beethoven-sorozatát az év lemezének választotta az ICMA zsűrije. (Papageno)
      
      A Nemzetközi Klasszikus Zenei Díj (International Classical Music Award, ICMA) átadó ünnepségét 2020. április 30-án tartották volna meg, de a koronavírus-járvány miatt hozott biztonsági intézkedések következtében online jelentették be a győzteseket. Kategóriájának díját Fischer Ádám Beethoven-sorozata kapta meg. A felvétel kiérdemelte az év lemeze címet is.
      Bővebb információ:
      
      I: https://papageno.hu/intermezzo/2020/04/az-ev-felvetelenek-valasztottak-fischer-adam-beethoven-sorozatat/
      
      
      GYUKICS GÁBOR
      A National Beat Poetry Foundation Inc, of USA
      Gyukics Gábor beat költőt és előadóművészt , Magyarország beat költőjét
      Életműdíjjal tünteti ki
      2020. szeptember 5 -én lesz a díj átadása tette közé Debbie Tosun Kilday
      az Alapítvány elnőke és alapítója.
      https://nationalbeatpoetryfoundation.org/
      
      
      
      MOLNÁR VIKTOR
      
      Molnár Viktor ifjú magyar zeneszerző érdemelte ki az idén huszadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny első díját. A 26 éves zeneszerző Miracles of Interstellar című, hegedűre, alt szaxofonra és zongorára komponált művét 25 ország 67 versenyzője közül választotta legjobbnak a szakmai zsűri. A verseny díjátadóját 2020. októberében rendezik meg Ausztriában.
      Bővebb információ:
      
      I: https://musikforum.at/gustav-mahler-preis/?fbclid=IwAR1yIGlcV8qPaoZM-anGrWl9yXsWB6Vou3yHwiS-CTiqAGONMfnmlKt4rug
      
      http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=42295
      
      
      
      KELEMEN BARNABÁS
      KOKAS KATALIN

      Hét kategóriában hirdették ki a BBC Music Magazine Awards 2020-as győzteseit. A legjobb művészek között két magyar alkotó is helyett kapott. (Fidelio.hu)
      
      2020 májusában tették közzé a BBC Music Magazine Awards 2020-as győzteseinek listáját. A rangos hanglemezdíjat hét kategóriában ítélték meg. A kamarazenei felvételek között a Veress Sándor 1954-es vonóstrióját és Bartók Béla 1903-as C-dúr zongoraötösét bemutató lemez győzedelmeskedett. Az Alpha Records gondozásában megjelent albumon Kelemen Barnabás és Kokas Katalin is játszik. A produkciót élőben a járványhelyzet miatt csak 2021 nyarán hallhatja a közönség.
      Bővebb információ:
      
      http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=42296
      
      I: http://www.classical-music.com/article/winners-2020-bbc-music-magazine-awards
      
      
      ENYEDI ILDIKÓ ÉS MÉSZÁROS MÁRTA
      NŐI FILMESEK
      Tizennégy órás dokumentumfilmben mutatja be a filmtörténet női rendezőit Mark Cousins észak-írországi filmtörténész, dokumentumfilmrendező.
      
      A magyar rendezők közül Mészáros Márta és Enyedi Ildikó több filmjével is foglalkozik a dokumentumfilm.
      Mark Cousins, aki 2011-ben a filmtörténetről készített tévésorozatot The Story of Film: An Odyssey címmel, ezúttal a filmművészet női alkotóival foglalkozott a Women Make Film – A New Road Movie Through Cinema című munkájában. A dokumentumfilmet május 18-tól öt héten át részletekben mutatja be a Britt Film Intézet BFI online szolgáltatása, amely egyúttal az idézett filmrendezőnők számos alkotását is kínálja.
      
      
      https://hvg.hu/kultura/20200511_Maratoni_hosszusagu_dokumentumfilm_tiszteleg_a_noi_rendezok_elott#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_05_11&type-id=HvgDaily&user-id=8FC3BF70%23utm_content=normal

© Nyugati Hírlevél - 2020