Nyugati Hírlevél

252. szám
2020. augusztus 1.


ÉVA ZEISEL KIÁLLÍTÁS
Eva Zeisel. A Century of Designing Elegance c. kiállítás Morris Múzeumban Morristown New Jerseyben 2020. október 4-ig látható.

      Eva Zeisel Striker Éva Amália néven született Budapesten 1906. november 13-án. „Anyagi ágról a magyar szellemi, gazdasági, tudomány életben egyaránt meghatározó, híres Polányi (Pollacsek) családba született. Nagymamája, Pollacsek Mihályné, Cecília Wohl, a korszak szabadgondolkodója, aki 19-20. század fordulóján híres irodalmi szalont tartott fenn Budapesten, lánya, Laura is örökölte anyja energikusságát: az első nő volt itthon, aki történészdiplomát szerzett; érdekelte a pszichológia (Freuddal állt levelezésben) és a reformpedagógia, 1911-ben pedig a korban egyedülálló, fejlesztő jellegű magánóvodát nyitott.
      Először festőnek, majd később keramikusnak tanult.
      Az 1920-as évek második felében Németországban dolgozott, majd a 30-as évek elején a Szovjetunióba ment, ahol egy ukrajnai gyárban, majd a leningrádi Lomonoszov gyárban tervezett. 1934-ben már a szovjet üveg- és kerámiaipar művészeti vezetője volt a Moszkva közeli Dulevóban, de néhány hónappal a kinevezése után összeesküvés vádjával letartóztatták, és másfél évre börtönbe zárták.
      „Börtönben töltött hónapjairól visszaemlékezést írt – de gyerekkori barátja, állítólag egy időben szerelme, Arthur Koestler az ő történetét is beépítette Sötétség délben című regényébe. Szabadulása után, 1937 őszén barátjával, későbbi férjével, Hans Zeisellel Bécsbe, azután Angliába ment, végül 1938-ban az USA-ban telepedtek le, az 1950-es évek végére Eva Zeisel már világszerte ismert, igen produktív alkotóvá vált” –
      Morris Museum
      6 Normandy Heights Road
      Morristown, NJ 07960
      PHONE: (973) 971-3700
      EMAIL: info@morrismuseum.org
      https://morrismuseum.org/events/eva-zeisel/
      Alább a videón a kiállítás kurátora beszélget a designer lányával.
      
      https://www.octogon.hu/design/kispesttol-new-yorkig-eva-zeisel-kiallitas/

© Nyugati Hírlevél - 2020