Nyugati Hírlevél

252. szám
2020. augusztus 1.


MAGYAR DIASZPÓRA DIGITÁLIS ARCHIVUM
NEW YORK
A Krizsán Árpád vezette Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat Magyar Digitális Archívum létrehozását határozta el.

      Székhelyük a cserkészet és magyar iskola otthonaként is funkcionáló New York-i Magyar Ház, melynek társtulajdonosaiként is szerepelnek. Ugyan történelmi társaságként működnek, de tevékenységükbe beletartozik New York magyar kulturális életének gondozása is.
      A Digitális Magyar Archívum ötlete mindig a célkitűzéseik között volt, hogy a begyűjtött történelmi információkat szélesebb közösség rendelkezésére bocsáthassák. A fizikai anyaggyűjtést több tényező is nehezíti, de a legnagyobb közülük, hogy az okmányok elkallódnak, vagy nem megfelelően vannak tárolva a családoknál. Az archívum megvalósítását a sikeres magyarországi Fortepan közösségi fotó archívum motiválta, az ő példájukra hozták létre sajátjukat. Az anyaországi működtetőkhez hasonlóan a New York-i társulat is főleg családi dokumentumokat, régi, 2000 előtti fényképeket szeretne gyűjteni digitalizálásra minél nagyobb rétegtől. Ezen kívül rögzíteni akarják egykor létezett, vagy ma is tevékenykedő, történelmi múlttal rendelkező intézmények életét. Egyelőre a gyűjtés fázisában tartanak, még fejlesztik az adattárat. Nagy előnye a digitális felületnek, hogy távolságtól függetlenül bármelyik városból tudnak anyagot adományozni az érdeklődők.
Információ: hungarianlibrary.org

© Nyugati Hírlevél - 2020