Nyugati Hírlevél

252. szám
2020. augusztus 1.


MAGYAROK KÜLFÖLDI SIKEREI

      ROBY LAKATOS
      A svájci Meiringeni Fesztiválon kapott rangos elismerést Roby Lakatos. (Papageno)
      
      A hegedűművész a 2020. július 3. és 11. között tartott rendezvényen vehette át az arany felhasználásával készült vonót. A díj átadásakor Roby Lakatos virtuozitását és stílusokon átívelő zenei tehetségét méltatták.
      
      http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=42416
      
      
      I: https://musikfestwoche-meiringen.ch/de/Info/Musikfestwoche_Meiringen/Der_Goldene_Bogen
      
      
      SZURCSIK JÁZMIN
      
      Szurcsik Jázmin ismét nemzetközi sikert ért el, amikor a ClarinetOnline klarinétversenyen első díjat szerzett a legkisebbek kategóriájában. A tízéves Jázmin legutóbb 2019-ben Horvátországban szerzett első helyezést a 24. Ifjúsági Nemzetközi Zenei versenyen.
      Bővebb információ:
      
      I: https://www.clarinetonline.it/copia-di-premi-prizes
      
      
      BUBREG BENCE
      Magyar siker a Silverstein Nemzetközi Klarinétversenyen Ridgefield , New Jerseyben.
      
      33 ország 151 indulója közül lett első helyezett Bubreg Bence a Silverstein Nemzetközi Klarinétversenyen. A 19 éves művész egy örmény és egy amerikai versenyzőt előzött meg.
      Bővebb információ:
      
      I: https://papageno.hu/featured/2020/07/elso-dijat-kapott-bubreg-bence-a-rangos-silverstein-nemzetkozi-klarinetversenyen/?fbclid=IwAR1W6juXY1fqXNGzZifGLGMvhTnSNgrzQGty972w17gbP3DLk5glUD5C2Lg
      
      
      
      https://www.youtube.com/watch?v=7-Djg9a3tDw&feature=emb_title
      
      
      FÁTYOL HERMINA
      NE SZERESS

      
      A Ne szeress című rövidfilmben nyújtott alakításáért elnyerte a Firenzei Filmdíjat.
      Fenyvesi Lili Ne szeress című diplomafilmjében szinte csak az arcával mondja el egy nő kiszolgáltatottságát, akinek az életébe váratlanul betoppan a kislánya apja. A 19 percbe sűrített történet finom eszközökkel érinti az alá- fölé rendelt viszonyt, a nő félelemmel vegyes elhidegülését.
      https://hvg.hu/360/202025__fatyol_hermina_szineszno__kiallasrol_kozhelyekrol__valogatott_megerzesek
      
      TÓTH BARNABÁS
      AKIK MARADTAK

      Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje a szófiai nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a filmkritikus zsűri rangos díját, a Rajk László által készített látványvilágáért pedig elismerő oklevelet kapott a nemzetközi zsűritől – közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán. A szófiai filmes seregszemle 48 országból 111 alkotást mutatott be a járványhelyzet miatt részben szabadtéri vetítéseken, részben virtuálisan.
      A fesztivál FIPRESCI zsűrije – Petra Meterc szlovén, Héctor Llanos Martínez spanyol és Rossen Spassov bolgár filmkritikus – Tóth Barnabás filmjének ítélte díját. A nemzetközi zsűri pedig, amelynek elnöke Peter Webber, a Leány gyöngy fülbevalóval című film rendezője volt, elismerő oklevéllel méltatta az Akik maradtak látványvilágát, amely a szeptemberben elhunyt Rajk László egyik utolsó munkája volt.
      Tóth Barnabás filmjét az amerikai filmakadémia decemberben beválogatta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, és szép sikerrel játszották az amerikai mozik is.
      Az Akik maradtak című magyar film a szeretet gyógyító erejéről szól a második világháború utáni Budapesten. A film az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja támogatásával készült.
      https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/az-akik-maradtak-kapta-a-kritikusok-dijat-a-szofiai-filmfesztivalon-131348
      
      
      TOKHALAK KERESZTEZÉSE
      Nagy nemzetközi szenzációt keltett a szarvasi Halkutató intézet munkatársainak egy amerikai es egy orosz tokhal keresztezése
      A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézete vezetésével a tokféléket vizsgáló kutatócsoport létrehozta az őshonos vágótok és az amerikai lapátorrú tok életképes hibridjét. A felfedezésről beszámoló közlemény szerint a kutatók halgenetikában elért új eredményei evolúciós és génmegőrzési szempontból egyaránt nemzetközi jelentőségű felfedezésnek számítanak.
      http://ecolounge.hu/nagyvilag/nemzetkozi-siker-magyar-kutatok-hoztak-letre-tokhal-hibridet-jelentos-lepes-a-genmegorzesi-programbanegmenteset
      https://www.nytimes.com/2020/07/15/science/hybrid-sturgeon-paddlefish.html?searchResultPosition=1

© Nyugati Hírlevél - 2020