Nyugati Hírlevél

253. szám
2020. szeptember 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      MUNDRUCZÓ KORNÉL
      VELENCEI FILMFESZTIVÁL
      
      
      A 77. velencei filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütál Mundruczó Kornél első külföldi gyártású, angol nyelvű alkotása. Mundruczó hetedik nagyjátékfilmje az eddig legszemélyesebb munkája, közösen a forgatókönyvet jegyző Wéber Katával. A cselekmény középpontjában egy harmincas évei közepén járó anya tragikus kimenetelű otthoni szülése és gyászának rendhagyó feldolgozása áll..
      https://hvg.hu/kultura/20200728_Mundruczo_elso_kulfoldi_filmje_is_versenyez_a_velencei_Arany_Oroszlanert
      
      
      
      
      HORVÁTH LILI
      VELENCEI FILMFESZTIVÁL
      
      Meghívták a magyar rendező második nagyjátékfilmjét a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába. A szekció mindössze 10 filmből álló válogatásába helyet kapott Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás. Horvát Lili 2015-ben első mozifilmjével, a Szerdai gyerekkel megnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West programjának fődíját, a kritikusokból álló FEDEORA zsűri díját, és számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták.
      https://hvg.hu/kultura/20200724_Velenceben_mutatjak_be_Horvat_Lili_egy_szerelmes_norol_szolo_filmjet
      
      DOMBROVSKY LINDA
      GOLDEN GLOBE DÍJÉRT VERSENYEZ
      PILÁTUS
      Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba. Szabó Magda azonos című regényéből készült tévéfilm így jelölhető a legjobb idegen nyelvű filmnek járó 2021-es Golden Globe-díjra. A magyar film zártkörű online vetítése augusztus 22-én volt a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének (HFPA) tagjai számára, akik augusztus 29-én online beszélgetésen kérdezhették a rendezőt.
      
      A Pilátus januárban Milánóban, a MIFF Awards-on a legjobb film díját nyerte el, emellett a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját is megkapta ugyanitt. A filmet jelölték a legjobb forgatókönyv díjára (Somogyi György és Szélesi Sándor), Györgyi Anna pedig a legjobb női főszereplő nomináltjai között volt. A Pilátus operatőrét, Hartung Dávidot nemrég díjazták a South East European Filmfesztiválon Los Angeles-ben.
      Dombrovszky Linda filmje a napokban az Indianapolisi Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt (https://2020.indyfilmfest.org/films/pil%C3%A1tus-pilate-5f271a3e7f69d0008b48c5fa
      novemberben pedig Dallasban és a 44. Sao Paolo-i Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez.
      A Pilátus a Cross Dot Film gyártásában készült Köves Ábel producer vezetésével a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával.
      https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/magyar-alkoto-filmje-is-versenybe-szallhat-a-golden-globe-dijert-132225

© Nyugati Hírlevél - 2020