Nyugati Hírlevél

253. szám
2020. szeptember 1.


RAB ISTVÁN

      Elhunyt Rab (Rabovsky) István, szegedi születésű, világhírű balett-táncos New Yorkban.
      Táncosi tehetsége korán kiderült, így került a Magyar Állami Operaház ballettiskolájába. Mestere Nádasi Ferenc volt, 1948-tól lett az Operaház magántáncosa. Galina Ulanova budapesti látogatása után későbbi feleségével, Kováts Nórával együtt 1949-ben és 1950-ben fél évig Moszkvában és Leningrádban tanult Pjotr Guszev és Agrippina Vaganova kezei alatt, ahol elsajátították az orosz balettiskola hagyományait és fel is léptek a Kirov Opera színpadán.
      
      
      Rab István balett-táncos feleségével Nórával 1953-ban Kelet-Berlinből disszidált Nyugatra, szökésük a kommunista rezsimből annak idején nagy publicitást kapott a világsajtóban. Ebben az évben a házaspár Kossuth-díjat kapott; láthatta őket a közönség például Csajkovszkij A hattyúk tava vagy Bartók A fából faragott királyfi című darabjában. Májusban egy kelet-berlini turné alkalmával, kísérőiket kijátszva metróra szálltak és átszöktek a nyugati oldalra. Krimibeillő távozásukat később személyes szereplésükkel filmben is feldolgozták, a sztoriról Mikes György (George Mikes) magyar származású író, humorista 1955-ben Londonban könyvet írt Leap through the Curtain (Szökés a függönyön át) címmel.
      
      
      https://www.nytimes.com/2020/08/25/arts/istvan-rabovsky-ballet-dancer-who-defected-from-hungary-dies-at-90.html?searchResultPosition=1
      
      DON QUIOTE
      https://www.youtube.com/watch?v=UBVbEJ30Gc0

© Nyugati Hírlevél - 2020