Nyugati Hírlevél

254. szám
2020. október 2.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      MOHAI TAMÁS
      A legjobb férfi főszereplő lett Mohai Tamás Los Angelesben
      Szajki Péter filmje, a “Most van most” sikeresen szerepelt a kaliforniai Love International Film Festivalon. Mohai Tamás, az alkotás főszereplője megkapta a legjobb férfi főszereplő díját. Mohai partnere Tompos Kátya, akit jelöltek a fesztivál legjobb női főszereplője díjára.
      Bővebb információ:
      
      I: https://loveinternationalfilmfestival.com/
      
      
      
      TÓTH KINGA
      
      Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját
      
      Tóth Kingának ítélte meg 2020 szeptemberében a Pompidou Központ és a Bonotto Alapítvány a Bernhard Heidsieck-díjat. A díjjal a kísérletező költészetet, a hang-, kép- és filmverseket, performanszokat, felolvasásokat, digitális alkotásokat ismerik el.
      Bővebb információ:
      Fondazione Bonotto;
      I: https://www.fondazionebonotto.org/it/news/1-events/180-prix_litt_raire_bernard_heidsieck_-_centre_pompidou_2020.html?fbclid=IwAR1_eeUHmj_LUzFdHKXnv3T3UOQ0ISe9JDOi9WJrwbbJWyfjObBx6TWpeYw
      
      
      
      LAKATOS MÓNIKA WOMEX ÉLETMŰDÍJ
      A Womex német cég által alapított idei WOMEX Életműdíjat, Lakatos Mónika nyerte el, mint második (Muzsikás együttes) magyar és mint első roma kitüntetett. Egy budapesti oláh cigány családban született.
      Az oláh cigányság kisebbség közt is kisebbségként él Magyarországon. Húsz-harmincezer főt számláló közösségük érzelmi életének origója a zene. a közös zenélés
      Mónika a világhírű énekeseiről híres nagyecsedi cigány közösségben nőtt fel, édesapjától és nénikéitől, autodidakta tanult énekelni. A nagyecsedi énekesek közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága.
      Romanimón szólólemeze felkerült a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé.
      
      https://budapestritmo.hu/featwomex/#womex-eletmudij
      
      
      
      ECSEDI BOGLÁRKA
      A 17 éves gimnáziumi diáklány az amerikai FAmeLAb International által szervezett Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje lett. Erről számol be az alábbi rádió interjúban :
      
      https://www.klubradio.hu/archivum/utopia-2020-szeptember-22-kedd-1900-13037
      21. perctől .
      
      A verseny után Ecsedi Boglárkát a bécsi orvosi egyetem nyári Templeton fellowshipra hívta meg 2020-ban.
      https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6712099557301334017/
      Előadása hallható alább:
      https://www.ted.com/talks/boglarka_ecsedi_alkoto_valtozas
      
      
      
      
      DULL SZABOLCS
      
      NÉMET M100 SAJTÓDÍJ

      
      
      Az M100 Sanssouci Colloquium nemzetközi fórum a sajtószabadság és a független újságírás támogatásáért ítélte az elismerést az Index júliusban elbocsátott főszerkesztőjének, akinek távozása után a lap több mint 80 munkatársa is felmondott. A távozó indexesek formálódó új lapjának, a Telex.hu-nak a Facebook-oldalán az olvasható, hogy a díjat szeptember 17-én, Potsdamban adta át Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
      m100posrdam.org
      https://www.facebook.com/telexhu/posts/141841920946038
      
      
      MUNDRUCZÓ KORNÉL
      VELENCEI FESZTIVÁL DIJ

      
      Az idei fesztivál versenyprogramjába beválogatták Mundruczó Kornél (Fehér isten, Jupiter holdja) magyar-kanadai koprodukcióban készült drámáját, a Pieces of a Womant is Vanessa Kirby, Shia LaBeouf és Ellen Burstyn főszereplésével. Az újszülött gyermekének elvesztését gyászoló nőt megjelenítő Vanessa Kirby alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.
      A film egy nappal korábban megkapta a 30 fiatal diákból álló zsűri legjobb filmnek járó díját is. Mundruczó Kornél első angol nyelvű külföldi gyártású filmjének executive producere Martin Scorsese. A Pieces of Woman az amerikai-kanadai BRON Studios és a Little Lamb gyártásában, a Creative Wealth Media és a hazai Proton Cinema közreműködésével készült.
      
      
      https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/rangos-dijat-nyert-el-mundruczo-kornel-filmje-velenceben-133120
      
      https://papageno.hu/intermezzo/2020/09/dijat-nyert-velenceben-mundruczo-kornel-eslo-angol-nyelvu-filmje/
      
      
      FARKAS ANNA
      Farkas Anna “ANAPTÁR, MŰVÉSZET ÉS TUDOMÁNY METSZÉSPONTJA” című könyve megkapta a világ legrangosabb dizájn elismerését, a Red Dot: Best of the Best díjat.
      
      Farkas Anna Anaptár[!], művészet és tudomány metszéspontja című könyve Brands & Communication kategóriában érdemelte ki az elismerést. A kategóriában 2020-ban 50 országból 6992 projektet neveztek. A nyertes alkotás az ANAPTÁR-hoz kapcsolódó kutatásokból és a tárgysorozat elkészítése során szerzett tapasztalatokból álló doktori disszertáció.
      Bővebb információ:
      
      https://anagraphic.hu/dla-disszertacio/
      
      
      
      SZARAJEVÓI FILMFESZTIVÁL
      
      GYIMESI ANNA
      CineLink-díj

      
      
      Gyimesi Anna Affrikáta[!] című filmterve nyerte a szarajevói filmfesztivál részeként rendezett Talents Sarajevo pitchfórumon a CineLink díjat.
      
      Gyimesi Anna orvosként végzett 2011-ben. Már orvostanhallgató korában elkezdett érdeklődni a filmkészítés iránt, majd másfél év pszichiátrián töltött általános orvosi munka után úgy döntött, pályát vált. 2019-ben diplomázott az Színház és Filmművészeti Egyetem Mozgókép alapszakának filmrendező szakirányán, Szász János és Janisch Attila osztályában. Negyven év című vizsgafilmjét több magyar és nemzetközi fesztiválon vetítették nagy sikerrel, több elismerést kapott. A rendező diplomafilmjét, A vége című lélektani drámát az idei Friss Húson és a BuSho fesztiválon is vetítették szeptemberben, Happy című filmjének első fesztiválszereplése pedig a BuSho fesztivál Panoráma programjában lesz.
      
      https://librarius.hu/2020/08/25/gyimesi-anna-filmterve-dijat-nyert-szarajevoban/
      
      
      BAKONY ALEXA
      Bakony Alexa utómunkafázisban levő dokumentumfilmjét, a Docu Rough Cut Boutique elnevezésű szekcióba beválogatott Colors of Tobi című projektet, a CATS&DOGS és a HBO EUROPE díját nyerte el, mindkettő 2000 euro pénzjutalommal jár.
      
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/szarajevoban-dijaztak-bakony-alexa-dokujat-es-gyimesi-anna-filmtervet
      
      
      HORVÁTH ESZTER
      WORLD PRESS PHOTO

      Az idén van első díjas magyar fotográfus, a Németországban élő Horváth Eszter „Környezet” kategóriában nyert. Ő az első magyar fotográfus nő, aki első díjat nyert a World Press Photo hatvanöt éves története során! Jelenleg is az Északi-sark közelében tartózkodik – a járványveszély miatt - nem tudott visszajönni a kiállításra Európába.
      Talán még soha nem volt olyan erős a környezetvédelmi kategória, mint most, amiben Horváth Eszter nyert. Felvételén egy jegesmedve és bocsa látható a Polarstern kutatóhajó műszereinek közelében. A hajón csaknem 100 kutató dolgozik egész évben. Az expedíció az Északi-sarkvidék éghajlatváltozásának következményeit vizsgálja a Jeges-tenger közepén, itt olvad leggyorsabban bolygónk jégtakarója.

© Nyugati Hírlevél - 2020