Nyugati Hírlevél

254. szám
2020. október 2.


FORTEPAN

      A Fortepan tíz éves ünneplésképpen elindítottuk a hónapokig épített új honlapot, és búcsút mondtunk a réginek. Mostantól ilyen a Fortepan: www.fortepan.hu
      A régi listák hozzáférhetők az app.fortepan.hu oldalon .
      Sok minden megújult és működik. Sikerült egy nagyon egyszerű keresőt építenünk, ahol végre egy mezőben lehet keresni családokra, helyszínekre, kulcsszavakra. Gyorsabb lett a böngészés, a címkézés és a letöltés. Ami nem változott: a Fortepan minden képe továbbra is szabadon letölthető és publikálható. Bárhol, bárkinek.
      Az új honlaphoz új képeket is válogattunk. Három sorozat összesen 1100 fotója került a Friss menübe.
      
      Szeretnénk bemutatni egy lengyel szerzőt is, akinek 120 fotója került a Fortepanra. A hölgyet Zofia Rydetnek hívják és nem túlzás úgy fogalmazni, hogy Ő a legismertebb lengyel fotográfusnő. A rangot egy 1978-tól haláláig fotózott sorozatával vívta ki magának. A Szociológiai Felmérés munkacímű anyagban húszezer képet készített lengyel családokról otthon, a kertjükben, vagy a lakásukban.
      Háromszor járt Magyarországon. Előszeretettel fényképezett idős(ebb) embereket, de érdekelték az üzletportálok, piacok, kapuk, műemlék épületek is. A hagyatékát gondozó családi Alapítványtól a Fortepan lehetőséget kapott, hogy a magyarországi fotókból válogasson.
      Ime:
      https://fortepan.hu/hu/photos/?donor=Zofia%20Rydet
Tamási Miklós

© Nyugati Hírlevél - 2020