Nyugati Hírlevél

255. szám
2020. november 1.


LUDWIG MÚZEUM
BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ KIÁLLÍTÁSA

      Barabási Albert-László hálózatkutató elmúlt 25 évben készült vizuális munkáiból nyílt kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban A ”hálózati gondolkodás nyelve” címmel.
      “Amiről a tudományos publikációimban vagy az ismeretterjesztő műveimben írok, azt először látnom kell” – mondta Barabási Albert-László. Szerinte az adat értéktelen, ha nem tudjuk feldolgozni, rendszerezni, és akkor a legbefogadhatóbb, ha vizuálisan jelenítik meg.
      A hálózatkutató közölte: laborja tíz éve kutatta, hogy a mobiltelefonok segítségével hogyan térképezhető fel egy világban egyszer csak megjelenő vírus terjedése. A Ludwig Múzeum egyik termében erre a kutatásra is visszapillantanak: egy videóban vizualizálva bemutatják, hogy térben és részben időben hogyan terjed a vírus a modell szerint New Yorkban, ahol a tudós is sok időt tölt.
      A hálózatkutató úgy tervezi, hogy legalább jövő nyárig Magyarországon marad, ott kutat, az amerikai csoportját onnan vezeti, és közben a februárban megnyíló németországi kiállításának előkészítését is online végzi.
      
      https://hvg.hu/360/202041__barabasi_albertlaszlo__lelegzo_new_yorkrol_vakcinarol__mogottes_tartalom#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_10_09&type-id=HvgDaily&user-id=8FC3BF70%23utm_content=top
      
      
      
      BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK. A HÁLÓZATI GONDOLKODÁS NYELVE – kisfilm A Rejtett mintázatok a nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető̋ ún. Barabási-hálózatokat felhasználó́ kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré́ szerveződik. https://www.youtube.com/watch?v=HrpIg862wHs 4:24

© Nyugati Hírlevél - 2020