Nyugati Hírlevél

257. szám
2021. január 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN
FILM DÍJAK

      NAGY BORBÁLA
      PANNÓNIA DICSÉRETE

      
      Berlini Filmakadémián tanuló Nagy Borbála nyerte el a
      Német Rövidfilmdíjak 10 és 30 perc közötti játékfilmek kategóriájának díját
      A film egy magyarországi gimnáziumban játszódik, egy olyan napon, amikor az iskola átlagos életét a miniszterelnök látogatása borítja fel. A látogatásra ünnepséggel készülnek: az ötletgazda a titkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, ami nem fér el a hűtőben. Amíg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben.
      A film nevezhető Oscar-díjra
      https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/elvarazsol-meglep-nyugtalanit-234375
      https://444.hu/2020/11/26/fontos-rovidfilmes-dijat-kapott-nemetorszagban-egy-magyar-film-a-pannonia-dicserete
      
      https://www.berlinale-talents.de/bt/project/profile/231834
      
      
      BARANYI BENŐ
      ANJA

      Baranyi Benő rendező és Dobray Máté operatőr Anja című diplomamunkája megnyerte az International Short Film Festival Berlin (INTERFILM Berlin) Konfrontáció: Emberjogi filmek versenyprogramjának második díját és a nemzetközi zsűri külön dicséretben részesítette.
      Baranyi Benő 2017 és 2019 között tanult Gothár Péter és Schwechtje Mihály Filmrendező MA osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. (SZFE). A kiváló munkáival számos díjat elnyert fiatal alkotó idén nagyjátékfilm gyártási támogatást kapott a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában, így hamarosan megrendezheti első nagyjátékfilmjét, a Zanox – kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fit a Salamandra Film gyártásában.
      
      
      LAKOS NÓRA
      GILDA-DÍJ

      
      Firenzei filmfesztiválon nyert fődíjat a „Hab” Lakos Nóra elsőrendezős filmje.
      A női filmek nemzetközi filmfesztiválján választották a legjobbnak Lakos Nóra romantikus vígjátékát. A Kerekes Vica főszereplésével készült Hab a fesztivál legjobb mozifilmjének járó díját kapta meg.
      A zsűri az indoklásában méltatta az édes-kesernyés romantikus vígjáték iróniáját, társadalomkritikáját és szellemes humorát.
      A Csehországban és Szlovákiában már szupersztárnak számító Kerekes Vica a Hab című filmben egy szenvedélyes és elszánt cukrászlányt kelt életre, aki mindenre hajlandó, hogy megmentse vállalkozását és visszaszerezze élete szerelmét. A különleges szépségű és kiváló tehetségű színésznő –Filmbéli partnerét, a megrögzött nőcsábász és alkalmi vőlegénypótlékot játszó fogorvost a Jászai Mari- és Kaszás Attila-díjas Mátray László játssza.
      
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/firenzei-filmfesztivalon-nyert-fodijat-a-hab.html?fbclid=IwAR0cjwT10D0J8N9hb-QeKj_TY40gdnavc0xgqOKvalhZaqSIoUKjhRv8RVg
      
      
      
      
      SZÖVÉNYI-LUX BALÁZS
      KATAPULT
      CHICAGÓI FILMFESZTIVÁL

      A járvány miatt a díját a rendező e-mailben kapta meg a rövid sci-fiért, amely egy magát Amerikába katapultáló srác történetét meséli el. Interjú a rendezővel:
      https://168ora.hu/kultura/mesesebb-szemmel-latni-a-vilagunkat-196432

© Nyugati Hírlevél - 2021