Nyugati Hírlevél

258. szám
2021. február 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      HORVÁTH LILI
      Legjobb játékfilm a 29. Philadelphiai Nemzetközi Filmfesztiválon
      Independent Spirit Award
      Magyarország nevezése a Oscar-díjra
      
      A „Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre” , Horváth Lili alkotása nyerte a legjobb játékfilm díját Philadelphia nemzetközi filmfesztiválján. A film sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a filmkritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, és a fődíjjal együtt három trófeát kapott a spanyolországi Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon.
      
      
      Az Independent Spirit Awards ( Független Oscar-díj)jelöltjei közé került a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. Az 1984-ben alapított díjra eddig mindössze három magyar filmet jelöltek: 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussent, 2016-ban a Saul fiát, amely meg is nyerte a díjat, és most Horvát Lili filmjét.
      A Felkészülés…-t január 22-én mutatták be az Egyesült Államokban, és a legfontosabb lapok lelkes kritikákat közöltek róla. A Wall Street Journal így kezdte a kritikáját: „Üdv Alfred Hitchcock! Helló Krzysztof Kieslowski és Franz Kafka! Horvát Lili megszállottságtörténete oly érzéki és részletgazdag, hogy a rejtély megoldását alig bírjuk kivárni.”
      A New York Times okosnak, felkavarónak és többértelműnek nevezte a filmet,
      
      https://www.nytimes.com/2021/01/21/movies/preparations-to-be-together-for-an-unknown-period-of-time-review.html?searchResultPosition=1
      
      A film Magyarország hivatalos nevezettje idei legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára . “Horváth Lili alkotása egy lassan kibontakozó, kísérteties pszichológiai dráma, mely kiváló színészi játékra épül, és észrevétlenül ragad magával” – írta a Hollywood Reporter.
      Amennyiben orvosi szemmel nézzük a történetet de Clerambault szindróma, erotománia a főszereplő betegsége.
      
      https://www.nytimes.com/2021/01/21/movies/preparations-to-be-together-for-an-unknown-period-of-time-review.html?searchResultPosition=1
      
      https://hvg.hu/kultura/20210127_Felkeszules_meghatarozatlan_ideig_tarto_egyuttletre_Independent_Spirit_Awards_jeloles_horvat_lili#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2021_01_27&type-id=HvgDaily&user-id=8FC3BF70#utm_content=normal
      
      
      
      STORK NATASA
      EURÓPA TÍZ LEGIGÉRETESEBB TEHETSÉGE KÖZÖTT

      
      Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a Shooting Stars programba.
      Stork Natasa a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című magyar film főszereplője. Stork Natasa Antalya (Töröko.), Valladolid (Spanyolo.) és Les Arcs (Franciao.) nemzetközi filmfesztiválján is elnyerte a legjobb színésznő díjat.
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/stork-natasa-a-legigeretesebb-europai-tehetsegek-kozott
      
      A SCIENCE AZ ÉV 10 LEGÉRDEKESEBB CIKKE KÖZÉ VÁLASZTOTTA A BME-S ÉS MTA-S KUTATÓK ÍRÁSÁT
      PLATÓN TÖBBEZERÉVES SEJTÉSÉT IGAZOLÓ KUTATÓMUNKA

      A Science tekintélyes magazin folyamatosan nyomon követi a világon naponta megjelenő több ezer tudományos cikket, ezek közül néhány kiválasztottról az aznapi kiadásban híranyagot jelentet meg. Utóbbiakat év végén áttanulmányozva választják ki 10 kedvencüket. Az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoportnak a tudományos világ széles körű elismerését kivívó munkája azonban nemcsak ebben az összeállításban szerepelt, hanem a Science podcast adásában is, amelyben nem csak az idei esztendő tudományos áttöréseit, hanem a fenti 10 cikkből kiemelt legérdekesebb 4 publikációt is elemzik. A szerkesztők a beszélgetésük során 2020 legfilozofikusabb történetének nevezték a magyar és amerikai kutatók bizonyítását.
      Domokos Gábor, alkalmazott matematikus, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi tanára, az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetője mellett Török János elméleti fizikus, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Elméleti Fizika Tanszékének egyetemi docense, a kutatócsoport tagja, Kun Ferenc elméleti fizikus, akadémikus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a kutatócsoport külső tagja, valamint az amerikai Pennsylvania Egyetemen dolgozó Douglas Jerolmack geofizikus professzor, a kutatócsoport külső tagja igazolták, hogy ha véletlenszerűen választott síkokkal kellően sokszor vágunk ketté egy testet, akkor a folyamat eredményeként keletkező testek (poliéderek) lapjainak, csúcsainak és éleinek átlaga rendre 6-hoz, 8-hoz és 12-höz tart, azaz az „átlagos alakzat” egy kocka lesz. Miután a természet leggyakoribb folyamata az aprózódás, ezért a csoport diszkrét elemes, számítógépes modellel vizsgálta a természetben fellelhető feszültségmezőket is, amelyek a testek töredezését okozzák. A számítások alapján rájöttek: a természetben felbukkanó leggyakoribb feszültségmezők szinte kizárólag olyanok, amelyek a testeket kettérepesztik és ez által átlagos értelemben kockákat hoznak létre. A kutatás alapján így arra jutottak, hogy a Földön (és más bolygókon) fellelhető töredezett sziklák és kövek átlagos értelemben kockának tekinthetők.
      
      
      http://www.bme.hu/hirek/20201222/A_Science_az_ev_10_legerdekesebb_cikke_koze_valasztotta_a_BMEs_es_MTAs_kutatok_irasat
      
      
      
      
      
      BERLINALE TALENTS
      ZURBÓ DOROTTYA
      VARGA NOÉMI
      BÍRÓ BORÓKA

      Három magyar alkotót is beválogattak a 2021-es Berlinale Talents programjába. (filmhu)
      
      2021. március 1. és 5. között online rendezik meg a Berlinale Talents programot. Az ötnapos workshopra idén Zurbó Dorottya és Varga Noémi filmrendezőt, valamint Bíró Boróka operatőrt is meghívták. A magyar fiatalok 65 ország összesen 200 tehetsége között kerültek be a programba. A 2021-es berlini filmfesztivált két felvonásban rendezik meg: a tavaszi szakmai programokat online, a nyári, nézők számára is nyitott filmfesztivált pedig élőben tartják meg.
      Bővebb információ:
      
      I: https://www.berlinale-talents.de/bt/page/c/main
      
      
      
      
      BOROS GÁBOR
      Egy másik magyar sikertörténet
      Még egy magyar kutató Karikó Katalin csoportjában
      Tehetséges fiatal kutatóként nem volt szerencséje Magyarországon. Boros Gábor biokémikust három témavezetője is faképnél hagyta, mire ledoktorált a Debreceni Egyetemen. Karikó Katalin professzor tíz éve lett a mentora, hetente online oktatta és postán küldött neki a kísérletekhez kiegészítő anyagokat az mRNS-alapú fehérjeterápia alkalmazásához, amely végül a korona-elleni vakcina kifejlesztéséhez vezetett. Dr. Boros Gábor hat évvel ezelőtt feleségével és két éves gyerekükkel egy debreceni albérletben éltek napi 1500 forintból. Most a világ egyik legsikeresebb kutatója, aki Németországban lakik a családjával.
      
      
      A Szabad Európa írása Boros Gáborról
      https://www.szabadeuropa.hu/a/boros-gabor-biontech-vakcina-kutato/31071383.html
      A Hungarian Spectrum írása Boros Gáborról angolul:
      https://hungarianspectrum.org/2021/01/29/the-story-of-gabor-boros-another-hungarian-researcher-at-biontech/
      
      
      
      SZAKMÁNY TAMÁS
      Szakmány Tamás Walesben élő aneszteziológus professzor Brit Birodalmi Rend (OBE) tagja lett.
      II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjává tette.
      
      Szakmány professzor Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek. Ezért a kint maradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.
      Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette, közli a lap.
      
      
      https://444.hu/2021/01/14/az-erzsebet-kiralyno-altal-kituntetett-szakmany-professzor-azonnal-nyilvanossagra-hozna-a-nem-publikalt-magyar-jarvanyugyi-statisztikakat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-erzsebet-kiralyno-altal-kituntetett-szakmany-professzor-azonnal-nyilvanossagra-hozna-a-nem-publikalt-magyar-jarvanyugyi-statisztikakat
      
      https://dailynewshungary.com/hungarian-doctor-awarded-the-british-empire-medal-by-queen-elizabeth-ii/

© Nyugati Hírlevél - 2021