Nyugati Hírlevél

260. szám
2021. április 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      NORVÉGIA ABEL-DÍJ
      
      LOVÁSZ LÁSZLÓ
      Az MTA volt elnöke kapta az Abel-díjat, amelyet a matematika Nobel-díjaként is emlegetnek.

      
      A Norvég Tudományos Akadémia 2021-es Abel-díját, melyet a matematikusok Nobel díjának is neveznek, Lovász László, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke és az izraeli Avi Wigderson, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete munkatársa kapta közösen.
      A díjat az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén végzett, meghatározó jelentőségű munkásságukért kapták és azért a szerepükért, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak.
      Lovász László professzor - Lax Péter (2005) és Szemerédi Endre (2012) után - immár a harmadik magyar díjazottja e rangos kitüntetésnek!
      A díjazottak kiválasztása a nemzetközileg elismert matematikusból álló Abel Bizottság ajánlásán alapul A 2002-ben alapított Abel-díjat a norvég kormány finanszírozza, és 7,5 millió norvég korona pénzjutalommal jár..
      Interjú: https://tinyurl.com/wbjxbskx
      New York Times: https://tinyurl.com/4ruye3ea
      https://tinyurl.com/p98yn5ek
      
      
      
      
      
      VELENCE
      NAGY ÁGNES

      Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét - Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában. https://fidelio.hu/vizual/elszakadas-a-dogmaktol-nagy-agnes-allatszobrai-bevettek-velencet-162049.html
      
      AMRITA SÉGRIL
      NEW YORK

      Elárverezték Amrita Sérgil magyar származású indiai festő kilenc évtized után felbukkant portréját a Christie’s aukciósház márciusi New York-i árverésén. A portré Sérgil egy barátját, Denyse Proutaux francia műkritikust ábrázolja vörös bársonyruhában, a háttérben színes virágokkal. Nem hozták nyilvánosságra, de valószínű 3 millió dollár (közel 900 millió Ft) felett volt a portré leütési ára.
      
      https://tinyurl.com/3cma335f
      
      
      NAGY DÉNES
      
      BERLIN

      
      
      A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rangos elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest az első játékfilmjéért.
      Fontos díjat kapott a Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar–lett–francia–német koprodukcióban, Závada Pál regénye alapján készült Természetes fény című első mozifilmjéért Nagy Dénes a Berlinalén. Ő az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte az Ezüst Medvét a Berlinálé történetében.
      Az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15 alkotás közül. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő filmet, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.
      
      KIZLINGER LILLA
      BERLIN

      RENGETEG-MINDENHOL LÁTLAK
      A berlini fesztiválon nem ez volt az egyetlen magyar díj: Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének színésze, Kizlinger Lilla elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat, ráadásul úgy, hogy ebben az évben összesen két színészdíjat adtak át, egyet a legjobb főszereplőnek és egyet a legjobb mellékszereplőnek.
      
      AGNES DENES
      ART BASEL- OVR

      
      A világ legfontosabb kortárs művészeti vására, az Art Basel a március 25-től a Top100 ajánlása között a magyarországi acb Galériát is, amely idén Agnes Denes, a New Yorkban alkotó 90 éves képzőművész különleges műveit sorakoztatja fel.
      Az Online View Rooms (OVR) nevű platform Pioneer programja nemcsak 25 ország 100 ígéretes galériáját ajánlja, hanem szerzőjük, Emily McDermott ebből a top 100-ból külön is kiemel hét olyan galériát és projektjüket, amelyek 2021-ben szerinte újradefiniálhatják a művészetet. Ezek között pedig az első helyen szerepel a magyar galéria és Agnes Denes neve.
      1982-ben Agnes Denes Manhattan déli részén, a Wall Street és a World Trade Center közvetlen közelében egy korábbi hulladéklerakót előbb szántóvá alakított, majd ott két hektáron hullámzó búzamezőt hozott létre.
      
      A land art, majd környezettudatos művészet (öko-art) úttörője és kiemelkedő művelője már évtizedekkel ezelőtt is nagy figyelmet keltett monumentális természeti projektjeivel, de művészete a klímakatasztrófával szembe néző 21. században semmit nem veszített aktualitásából.
      
      https://tinyurl.com/969fn5b
      
      
      https://www.artbasel.com/stories/ovr-pioneers-participating-galleries-announced-gordon-parks-agnes-denes
      
      
      https://tinyurl.com/phzrmpmf
      
      
      ZIH KATA
      Zih Kata Memento című fotójával a „Tárgy” kategória győztese lett és a többi kategória győztesével együtt versenyben van „Az év fotográfusa” címért; a nyertes nevét április 15-én hozzák nyilvánosságra. A Mementóhoz fűzött indoklásában a zsűri megjegyzi, hogy a felvételből csend és magány árad, amivel a lockdown emlékét is megidézi.
      
      https://artportal.hu/magazin/magyar-fotos-siker-a-sony-world-photography-awards-nyilt-versenyeben/
      
      KŐVÁRI RUDOLF
      Kővári Rudolf Fejér megyében élő fotográfus a Kis hölgy című fotójával az Amerikai Fotóművészeti Szövetség (PSA) arany medálját nyerte el az 5. montenegrói Unlimited Photo nemzetközi fotópályázaton. Az aranyérmet nyert kép egy családi fotózás alkalmával készült.
      https://tinyurl.com/h48xmbwj
      
      LAJKÓ FÉLIX, ÖTÖDIK ÉVSZAK , LAKATOS MÓNIKA.
      VILÁGZENEI LISTÁKON

      
      
      Három magyar előadó, Lajkó Félix, az Ötödik Évszak és Lakatos Mónika is szerepel a világ legrangosabb világzenei toplistájának (World Music Charts Europe) legfrissebb, februári listáján.
      
      https://tinyurl.com/e3kzr83f
      
      
      NAGY TIMEA
      EBESZ

      
      Egy magyar túlélőt, a Kanadában élő Nagy Tímeát választotta az egyik tagjává az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi hivatalán belül megalakult új, emberkereskedelemmel foglalkozó tanácsadó testület.
      Nagy 1998-ban, 21 éves korában takarítói munka reményében utazott Kanadába, ahol megerőszakolták, és életveszélyes fenyegetések közepette dolgoztatták három hónapon át a szexiparban, míg sikerült megszöknie. Évekbe telt, mire összeállt a kép, hogy pontosan mi is történt vele, onnantól arra tett fel mindent, hogy más áldozatoknak segítsen. Védett házat hozott létre, aktivista és szószóló lett, rendőrök és bankárok ezreinek tartott képzéseket, utóbbiaknak arról, hogyan lehet jellegzetes pénzmozgások alapján kiszúrni az emberkereskedőket.
      Részletesen a telexoldalán:
      
      https://tinyurl.com/5edwuuww
      
      
      
      
      TARNÓCZI BALÁZS K2 SZÍINHÁZ
      BÚCSÚKONCERT

      
      A K2 Színház Búcsúkoncert című előadása -a Londoni Magyar Kulturális Központban - nyerte el a Voila OffFest-díjat a független színházi előadásokat jutalmazó Off West End Theatre Awards gálán.
      A Voila Europe fesztiválon 13 európai produkció vett részt , a K2 társulat produkciója azt mutatja be, milyen az, amikor elfogy a levegőnk és eljön az apokalipszis. Ráadásul mindez a pandémia előtt készült, az élet és az azóta eltelt események azonban különös élt adnak a produkciónak.
      
      https://tinyurl.com/uf5ws3kk

© Nyugati Hírlevél - 2021