Nyugati Hírlevél

261. szám
2021. május 1.


CUBISME
MAGYAR KUBIZMUS PÁRIZSBAN AZ ELSŐ VILÁGHBORÚ ELŐTT
Kiállítás a Párizsi Magyar Kulturális Intézetben, 2021 május 20-től augusztus 14-ig

      https://tinyurl.com/2hvt7x8j
      
      
      Elveszett és megtalált magyar kubista művek
      60 elveszett és 40 megtalált magyar kubista mű kerül kiállításra.
      
      A kiállítás kurátora Berki Gergely célja evvel a kiállítással, hogy felhívja a franciák figyelmét milyen jelentős magyar kubista művészek dolgoztak Párizsban az első világháború előtt. A kiállítás két részből áll. A földszinten a WANTED azaz a keresett magyar kubista művekről készült mintegy 60 fotó látható, míg az emeleten 40 megtalált eredeti magyar kubista mű látható.
      A keresettek között főleg Farkas István munkái szerepelnek
      Farkas István (Farkas Étienne néven állított ki ). A fiatal festőművész 1911-ben érkezik Párizsba, 25 éves korában két évig marad ott, amely során barátainak, Réth Alfrédnak, Galimberti házaspárnak és Csáky Józsefnek köszönhetően gyorsan csatlakozott a magyar kubista csoportjához. 1913 tavaszán debütált „ Kubisták” kiállításon csendélettel (Rózsák) és portréval, és vázlataival. Ezek közül egy mű sem maradt fent. Egy ellenséges ország állampolgáraként menekülni kényszerült, otthagyva munkáit. S ugyanez történt a többi magyar kubista műveivel is.
      Brüsszel, Stuttgart, Berlin, Zágráb és Moszkva jelezte, hogy ezt a kiállítást szeretné bemutatni.
      Kiállított művészek: Miklós Gusztáv, Farkas István, Szobotka Imre, Kassák Lajos
      Bortnyik Sándor, Réth Alfréd, Galimberti Sándor és felesége Dénes Valéria festményei
      és Csáky József szobrai.
      Interjú Bárki Gergellyel, aki a száz évvel ezelőtt eltűnt magyar képzőművészeti alkotást, Berény Róbert munkáját találta meg. Berki Gergely művészettörténész, műkincsvadász. a magyar kubizmus elfeledett munkáiról, valamint a műkincsek felfedezésének kalandjairól beszélgetett a 2021. április 2-i Reggeli személyben Pálinkás-Szüts Róbert műsorvezetővel. Az adás hanganyaga:
      
      https://www.youtube.com/watch?v=DItspMGuWww

© Nyugati Hírlevél - 2021