Nyugati Hírlevél

261. szám
2021. május 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ
      OSZTRÁK ÁLLAMI DÍJ AZ EURÓPAI IRODALOMÉRT

      
      Az európai irodalomért tett szolgálatáért osztrák állami díjat kapott Krasznahorkai László. Az Osztrák állami díj az európai irodalomért (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur) méltatása szerint Krasznahorkai művei jól átgondoltak, egyedülálló stílusúak, valamint tökéletesen, éles humorral vannak megírva. Az elismeréssel 25 ezer euró jár együtt.
      Bővebb információ:
      https://tinyurl.com/3bpj74b4
      
      A 67 éves Krasznahorkai László németül megjelent írásai: a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó vagy a Báró Wenckheim hazatér.
      A magyar írók közül korábban Esterházy Péter (1999), Nádas Péter (1991) és Weöres Sándor (1974) kapta meg az osztrák elismerést.
      
      HORVÁTH. LILI
      45. CLEVELANDI FILMFESZTIVÁL

      
      A legjobb közép-kelet-európai fimnek járó díjat nyerte el Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámája a 45. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon.
      Az amerikai filmes szakemberekből álló zsűri indoklása szerint Horvát Lili filmje
      üdítő keveréke Italo Calvino és Kie¶lowski szellemiségének, a vágy kuszaságainak nagyratörő útmutatója és egy okos, bájos, a szerelem első pillantásra logikátlan keverékének szép talánya.
      Idén online rendezték meg Cleveland nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját, amely két hét alatt 116 mozifilmet és 182 rövidfilmet mutatott be az amerikai közönségnek. A fesztivál díjazottjait a hétvégén hirdették ki.
      
      https://tinyurl.com/6uanh3sh
      
      https://tinyurl.com/c4y2ps4d
      
      
      
      KESERŰ ILONA KÉPE
      
      A párizsi Musée National d­Art Moderne – Centre Pompidou gyűjteményébe került Keserü Ilona Rekonstrukció című képe, amelyet a háború utáni absztrakt művészet egyik legjelentősebb alkotója 1990-ben festett. A kép ezzel Európa legnagyobb és legrangosabb modern és kortárs művészeti kollekciójának részévé vált.
      
      Artportal: https://tinyurl.com/4spu9de6
      
      
      MÉSZÁROS DÁVID
      
      A SMARTKAS AGRÁRTECH STARTUP ALAPÍTÓJA ÉS VEZETŐJE IS BEKERÜLT AZ AMERIKAI FORBES 30 UNDER 30 LISTÁJÁRA

      
      MEGÚJULÓ ÉLELEM A VILÁGON BÁRHOL
      Ezeknek köszönhetően pedig egész évben, a nap 24 órájában, bármilyen klímában több mint 50-féle zöldséget, gyümölcsöt tudnak termeszteni, méghozzá méregszerek, kemikáliák nélkül. Emellett nagyjából 50-szer annyit képesek termelni, mint a hagyományos farmok, ráadásul helyi áruról van szó, sőt az egész automatizált, csak leszedni kell a terméket, ami a jelenlegi járványhelyzetben kifejezetten előnyös.
      
      A Smarkas igy kevés emberrel a világon bárhol képes megújuló ételt és vizet készíteni, amelyek mindegyike nélkülözhetetlen az élethez.
      
      Igaz, a cég csak 2020 májusában indult el, már így is óriási a kereslet iránta, a legnagyobb országok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország) mellett kisebbekkel (Feröer, Málta) is kapcsolatban vannak. Sőt a vállalat a frankfurti értéktőzsdére ment egy 25 millió eurós green bond konstrukcióval, amellyel üvegházakat és okosfarmokat építenek öt európai nagyvárosban: Amszterdamban, Londonban, Monacóban, Münchenben és Toulouse-ban.
      
      
      https://index.hu/gazdasag/2021/04/18/startup-kornyezet-technologia/
      
      
      
      JAKAB EDIT
      Uncle Zsiga vizsgafilmje megnyerte az Ohio Short. 2021 Közönségdíjat
      
      https://tinyurl.com/ftdjmh2y

© Nyugati Hírlevél - 2021