Nyugati Hírlevél

261. szám
2021. május 1.


ELHUNYT BARNETT MARIKA
1934-2021

      Barnett Marika, A Captain Filthy Fred c. angol nyelvű musical szövegírója 2021. április 6-án a Massachusetts-i Stow városában.
      Magyarországon született január 28-án ünnepelte a 87. születésnapját. 1940-45 között több rokonát az Auschwitz-i koncentrációs táborban elgázosították; ő 1956-ban menekült el Magyarországról.
      
      Az elmúlt évvel bezárólag, évtizedeken keresztül járta a középiskolákat, s mint szemtanú, személyes emlékekkel és példákkal illusztrálva mesélt az amerikai tinédzsereknek a rettegésről és a holokauszt hátborzongató eseményeiről. Élete során nagyon sokat tett azért, hogy autentikus információ jusson el az országban mindazokhoz, akik csak hírből hallottak a szörnyű mészárlásokról és a haláltáborokról.
      https://www.rivers.org/news-detail?pk=1070210&fromId=250284
      Ő volt az egyik alapítója a Hungarian Hidden Children szervezetnek és a szerzője, egy dokumentumfilmnek is (2017)
      https://www.imdb.com/title/tt3025278/
      
      Mint szenvedélyes fotográfus, különleges technikával és látásmóddal készített fotói közül http://www.mbarnett.com két ismert alkotása jelenleg is New Yorkban, a World Trade Centerben van elhelyezve.
      http://www.profotos.com/pros/biography.cfm?member=656
      
      Több rövidebb-hosszabb írása (novellák, színdarabok, újságcikkek) örökíti meg élete fontos eseményeit. Közül néhánnyal díjat is nyert.
      https://www.brookpub.com/default.aspx?pg=ab&afn=Marika&aln=Barnett
      
      A legjelentősebb, és a nagyközönséget talán a legjobban vonzó alkotását, egy angol nyelvű musical-t, férjével, a néhai Dr. Vér István Humboldt-díjas fizikussal írták.
      https://www.dignitymemorial.com/obituaries/sudbury-ma/istvan-ver-7986057
      
      A Captain Filthy Fred c. musical Rejtő Jenő regényei alapján állít emléket a híres újság- és regényírónak, aki egy Voronyezs környéki munkatáborban vesztette életét a
      A mű 2018. júniusában több nagy sikerű előadást is megélt New Yorkban, a La Mama Színház off-Broadway színpadán.
      A mű zenéje azóta is meghallgatható a YouTube oldalakon.

© Nyugati Hírlevél - 2021