független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

255. szám
2020. november 1.


Vers

FALUDY GYÖRGY: HALOTTAK NAPJA

      Elnéztem régen, ahogy nagy sorokban
      indult a temetőbe a menet,
      őszirózsával, könnyekkel, szatyorral,
      hogy a holtakkal beszélgessenek.
      Volt, aki apró széket vitt magával,
      a másik ásót vagy kis gyermeket,
      – az enyimek széthulltak a világban –
      most nézem őket s elkeseredek.
      (részlet)
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

FELAVATTÁK KOSSUTH EMÍLIA MEGÚJULT SÍRHELYÉT NEW YORKBAN

      Zulavskyné Kossuth Emília (1807-1860), Kossuth Lajos testvére megújult sírhelyét október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulóján New Yorkban
      Pásztor István főkonzul, valamint Papp László, az 1956-os Amerikai Magyar Emlékműbizottság elnöke és Szarvasy Mihály alelnök mondott beszédet.
      Özvegy Kossuth Lászlóné, a kormányzó édesanyja kérelmezte Ferenc Józsefnél a család kivándorlását az Amerikai Egyesült Államokba. A bécsi kormány javaslatára a császár 1852. április 9-én hozzájárult a kérelem teljesítéséhez. Kossuth Emília családjával együtt akkor érkezett az Egyesült Államokba.
      A család az emigrációs magyarság körében nagy népszerűségnek örvendett. Kossuth Emília 1860-ban hunyt el és New York Brooklyn városrészének Green-Wood temetőjében helyezték örök nyugalomra.
      A sírhely felújítása a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásából valósult meg, együttműködésben az 1956-os Amerikai Magyar Emlékműbizottsággal.
      Kép alább látható:
      https://kronikaonline.ro/kulfold/felavattak-kossuth-emilia-megujult-sirhelyet-new-yorkban#
cikk küldése | nyomtatási verzió

ASEEES VIRTUÁLIS KONFERENCIA
2020. november 5-8. és 14-15.

      A 4000 fős részvételű ASEEES konferencia a világ legjelentősebb szlavisztikai és közép-kelet-európai történész konferenciája.
      Association for Slavic, East European, and Eurasian Societies évi találkozót ez évben virtuálisan tartják, melyen számos magyar vonatkozású előadásra kerül sor. Több magyar, ill. magyar származású vagy magyar témában előadó történész vesz részt a konferencián:
      
      A magyar szekció Hungarian Studies Association, HSA
      
      Magyar témájú előadások és résztvevők:
      Alice Freifeld UF emerita frakcióvezető november 6. 8órakor
      Prof. Bodó Béla University of Bonn
      Paksa Rudolf MTA
      Hatos Pál Kaposvári egyetem
      Zahorán Csaba MTA https://trianon100.hu/zahoran-csaba
      Balogh Róbert Nemzeti Közszolgálati egyetem
      https://keki.uni-nke.hu/munkatarsak/balogh-robert
      Szeghy-Gayer Veronika Szlovákia https://szazadok.hu/doc/szazadok_2018_06_DIGITALIS.pdf
      Révész Tamás. https://www.uni-corvinus.hu/elerhetosegek/revesz-tamas
      Romsics Gergely MTA https://iask.hu/en/people/9672/
      Egry Gábor http://polhist.hu/a-tudomanyos-osztaly-tagja-egry-gabor/
      https://www.youtube.com/watch?v=LtiVjDwD-9Q
      Bartha Ákos
      :https://books.google.com/books/about/Bajcsy_Zsilinszky_Endre.html?id=JTzUxgEACAAJ
      Stefano Bottini MTA https://irodalmijelen.hu/kulcsszo/szemelynevek/stefano-bottini
      Danyi Gábor Loránd. https://m2.mtmt.hu/api/author/10048554
      Lukács György
      Arpad von Klimo https://pjff.org/festival-speaker/arpad-von-klimo/
      
      További információ:
      
      Margaret Manges, Convention Manager
      Tel: (412) 648-4049
      E-mail: aseees.convention@pitt.edu
      
      https://www.aseees.org/convention
cikk küldése | nyomtatási verzió

CLEVELAND MÚZEUMI ELŐADÁSOK
Trianon III. 2020. november 14. délután 2. órakor Egy évszázaddal későbbi visszhangok

      Ez az előadás négy külhoni, kisebbségben élő fiatal felnőtt, kárpátaljai, vajdasági, szlovákiai és erdélyi magyar személyes élményeit mutatja be. Megtudhatjuk melyek voltak azok a tényezők , amelyek lehetővé tették számukra a magyar identitás megőrzését. Ez a panelelőadás azt vizsgálja, hogy a fiatalok jelenlegi generációja, akiknek a családja generációkon át kisebbségi státuszban élt, hogyan érzékeli ma az életükre ma is óriási hatással lévő Trianoni diktátumot. Az előadás angolul folyik.
      
      
      Zoom jelentkezés: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcCB9osDGrYJLDOE1msMirKTTRtwPEaSiLzPSfNE1PIp6pEg/viewform
cikk küldése | nyomtatási verzió

MIAMI MAGYAR HÁZ
WASS ALBERT ÉS PETŐFI DOMBORMŰ AVATÁS

      1956. október 23-i magyar forradalom emlékére tartott megemlékezésen és koszorúzáson Wass Albert és Petőfi Sándor dombormű avatására került sor.
      
      A domborműveket Gáspár Géza szobrász készítette, aki 2019-ben a Venice Floridai Petőfi Clubban is elkészített egy Wass Albert szobrot.
      Videó az avatásról.
      
      https://www.facebook.com/MiamiHungarianCenter/videos/784837935632845
      
      https://www.facebook.com/pg/MiamiHungarianCenter/posts/
      
      A szobrász Gáspár Géza alkotásai:
      
      Gaspargeza.eu
      http://gaspargeza.eu/new-works/
      https://www.kozterkep.hu/alkotok/megtekintes/4572/gaspar-geza
cikk küldése | nyomtatási verzió

A WASHINGTONI MAGYAR TUDÓS KLUB
BALOGH LAJOS ELŐADÁSA
Novemberi virtuális klubtalálkozó

      Téma:
      “Publish or Perish - The story of Scholarly Publishing”
      
      Dr. Balogh Lajos (Lou), Ph.D., a Precision Nanomedicine (https://precisionnanomedicine.com) szakmai lap kiadója és főszerkesztője, amely kiadvány a Nemzetközi Nanomedicina Társaság és a Klinikai Nanomedicina Európai Alapítványának (www.clinam.org) hivatalos folyóirata. Ebben az előadásában a tudományos közlemények történetével ismerteti meg a résztvevőket.
      Balogh Lajos harmincöt éves tapasztalattal rendelkezik a interdiszciplináris tanítás és tudományos kutatás területén, valamint elismert nemzetközi szakértője a nanomedicina és publikálás világának. Kutatási eredményeit 228 tudományos cikkben jelentette meg, amelyekre eddig több mint 8500-an hivatkoztak. Tizenkét bejegyett szabadalma van a kémia, fizika, nanotechnológia és nanomedicina területén és nemzetközi konferenciákon 230 meghívott előadást tartott. Ezen kívül két könyvet is írt a nanotechnológia alkalmazåsáról a rák gyógyítása és a célzott terápia témakörében.
      Dr. Balogh Lajos az American Society for Nanomedicine öt alapítójának egyike. Fulbright Scholar, a Kínai Tudományos Akadémia vendégprofesszora, aki számos egyéb elismerést is nyert eddigi munkássága során. Jelenleg az Andover House, Inc., nonprofit online kiadó elnöke (www.Andoverhouse.org), és az AA Nanomedicine and Nanotechnology tudományos konzultációs cég tulajdonosa (baloghl@aananomedicine.com).
      
      Zoom-házigazdák
      Purger Tibor és Emese
      
      Információ: KingaRevesz@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÜLLER MIKLÓS 90 ÉVES

      Müller Miklós biológus, tudománytörténész(1930), a Rockefeller Egyetem emeritus professzora.
      1955-ben végzett a Budapesti Orvostudományi, mai nevén Semmelweis Egyetemen. Ugyanott kezdte pályáját, a Szövettani és Fejlődéstani Intézetben. Kutatásaiban elsősorban a sejten belüli metabolizmus mechanizmusát vizsgálta. Akkori és későbbi eredményeinek nemzetközi visszhangját amerikai, francia, német és magyar elismerései jelzik. Publikációinak köszönhetően Christian de Duve (1917‒2013) sejtkutató és biokémikus meghívására pályáját 1964-től a Rockefeller Egyetemen folytatta. De Duve 1974-ben, a Nobel-díj átvétele alkalmával tartott Sejtbéli felfedezéseink centrifugával című előadásában több helyen is megemlíti Müller Miklós munkáit, és legalább hét dolgozatára utal. Azzal, hogy Müller Miklós társszerző volt, nem fejeznénk ki valóságos szerepét ezekben a kutatásokban. De Duve elmondta, hogy Müller Miklós vezetésével egész sor vizsgálat történt New Yorkban, amelyek nyilvánvalóan részét képezték a Nobel-díjas előadás anyagának. Idővel Müller Miklós saját laboratóriumot szervezett, és vezette a Parazitológiai Biokémiai Laboratóriumot. A Rockefeller Egyetem professzoraként vonult nyugalomba, de munkáját nem hagyta abba. Egy ideig folytatta a biokémiai kutatásokat, majd egyre inkább teret nyert tudománytörténeti érdeklődése. Rendhagyó pályát futott be, ha csak arra gondolunk, hogy New Yorkban kutatja, mégpedig nemzetközi elismeréssel, a szovjet biológia tragédiáját és a sztálini–liszenkói tudományellenes és sarlatán irányvonal erőszakos alkalmazását a szovjet érdekszférába tartozó országokban, elsősorban Magyarországon. A rendhagyó biológussorsokkal foglalkozó előadóülés szinte valamennyi résztvevője elismerően nyilatkozott arról, milyen segítséget jelentett munkájukhoz Müller Miklós bátorító támogatása.
      
      Az fenti elismerő bevezetést Hargittai István írta az alkalomból, hogy
      A Magyar Tudomány archívum 2020 . szeptemberi számában megjelent a rendhagyó biológus sorsokkal foglalkozó 2019-es előadóűlés.
      
      Alább olvasható Müller Miklós Elek Gáborral közösen készített izgalmas előadása “Bauer Ervin: A halálos ítélettől az emlékmű leleplezéséig”
      https://mersz.hu/hivatkozas/matud202009_f45903#matud202009_f45903
cikk küldése | nyomtatási verzió

OLASZ KITÜNTETÉS DEÁK ISTVÁNNAK

      A Kalifornia állam Paso Robles-ben élő Columbia Egyetem emeritus történész professzora, Deák István az olasz állam magasrangú kitüntetését kapta meg.
      Deák István legutóbbi könyvét Europe on Trial. The Story of Collaboration, Resistance, and Retribution During World War II (Boulder, Colorado: Westview Press, 2015. olaszra is lefordították.
      Ez alkalomból készült Deák István professzorral egy megvágatlan, nyers interjú, de igy is nagyon élvezhető, ahogy elemzi könyvét az olasz közönségnek angol nyelven.
      
      https://drive.google.com/file/d/1quOVvXRDSDivIzMSsEDcC3bnAPnF4DEB/view?usp=sharing
      
      Deák István könyve magyarul is megjelent: Európa próbatétele. Együttműködés, ellenállás és megtorlás a második világháború alatt (Budapest: Argumentum, 2015).
cikk küldése | nyomtatási verzió

LOUISE E. GLÜCK IRODALMI NOBEL-DÍJAS MAGYAR GYÖKEREI

      Louise Glück, az idei irodalmi Nobel-díj nyertese 1943-ban született New Yorkban, orosz és magyar bevándorlók unokája. A Columbia Egyetemen hallgatott költészetet, jelenleg a Yale Egyetem tanára. Tizenkét verses- és két esszékötete látott eddig napvilágot. Hosszú alkotói pályája során már minden jelentős amerikai költészeti díjat megkapott, többek között a Guggenheim-ösztöndíjat és a Pulitzer-díjat, az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia Arany Érmét, és egy évig a Kongresszusi Könyvtár kitüntetésében az Egyesült Államok Koszorús Költője volt, de elismertsége a nemzetközi porondon sem újkeletű, már a svéd Tranströmer-díjjal is kitüntették. A Szombat magazin felkutatta Glück apai oldalról a magyar rokoni szálait.
      
      A nagypapát Glück Henriknek, a nagymamát Moskovitz Teréziának hívták. Érmihályfalvi magyar zsidók voltak.
      
      
      https://www.szombat.org/tortenelem/az-ertol-az-oceanig-a-nobel-dijas-louise-e-gluck-magyar-gyokerei
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÁCS J. ZOLTÁN-TIGYI GÁBOR

      Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága új vezetőséget választott. Az új társ-
      elnökök Ács J. Zoltán közgazdász, a George Mason University professzora és Tigyi Gábor biokémikus, a University of Tennessee professzora, az MTA külső̋ tagjai.
      
      http://www.ahaa-amat.org/leadership.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

KÁRHOZAT- DAMNATION
LINCOLN CENTER VIRTUÁLIS MOZIMŰSOR

      Tarr Béla 1988-as filmjét vetíti a Lincoln Center virtuális moziműsor keretében. Damnation főszereplői Székely B. Miklós, Kerekes Vali, Pauer Gyula és Cserhalmi György. A forgató könyvet a rendező közösen Krasznahorkai Lászlóval írta.
      
      Megnézhető:
      
      https://virtual.filmlinc.org/?utm_source=wordfly&utm_medium=email&utm_campaign=2020_10_24_Newsletter&utm_content=version_A
      
      Filmismertetés a New York Timesban Tarr Béla Kárhozat c. filmjéről
      https://www.nytimes.com/2020/10/29/arts/bela-tarr-damnation.html?searchResultPosition=2
cikk küldése | nyomtatási verzió

HUNGARIAN STUDIES REVIEW

      Klimo Arpad a the Hungarian Studies Association. (HSA) korábbi elnöke
      várja az érdeklődőket az 50 éves HAS szervezetébe.
      A Hungarian Studies Review kiadvány a HSA és a kanadai Hungarian Studies Association of Canada közös munkája kétévenként kerül a jövőben kiadásra Penn State University Press nyomtatásában.
      Honlap: (https://hungstudiesassoc.com/).
      Információ: HungStudiesAssoc@gmail.com.
cikk küldése | nyomtatási verzió

CENTRAL EUROPEAN UNIVERSITY ÜGYE
Az Európai Bíróság szerint a magyar felsőoktatási törvény módosítása összeegyeztethetetlen az uniós előírásokkal.

      Csaknem három évvel a kereset benyújtása után az Európai Unió Bírósága döntött: a LexCEU néven elhíresült magyar törvénymódosítás több ponton is sérti az európai uniós jogot. Közben a Central-European University Budapestről Bécsbe költözött, így az ítélet már nem tudja visszaállítani az eredeti állapotot. A luxembourgi székhelyű bíróság teljes mértékben helyt adott az Európai Bizottság által indított beadványnak. A testület 2017. áprilisában indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben a Lex CEU miatt, majd még ugyanazon év decemberében keresetet nyújtott be a közösség bíróságán. Az ítélet kimondja, hogy Magyarország megsérti a szolgáltatások kereskedelméről szóló nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségeit azzal, hogy a származási állammal – a CEU esetében New York állammal – aláírt nemzetközi szerződéshez és az ott folytatott tényleges oktatási tevékenységhez köti a külföldi diplomát kiadó felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységét. A követelmények versenyhátrányba hozzák az érintett intézményeket a magyarokkal szemben, aminek szükségességét Magyarország nem tudta megindokolni – érvelt a bíróság, hozzátéve: az a magyarázat sem állja meg a helyét, hogy a nemzetközi szerződésre a közrend védelmében vagy a félrevezető gyakorlatok megelőzése érdekében van szükség. Ha a feltételt az EU valamely más tagállamában székhellyel rendelkező oktatási intézményre alkalmaznák, akkor az sértené a letelepedési szabadságot és a szolgáltatások szabad mozgását.
      
      
      https://hungarianspectrum.org/2020/10/08/the-court-case-is-won-but-the-deed-has-been-done-the-case-of-ceu/
      
      
      https://nepszava.hu/3094474_itt-az-itelet-unios-jogot-sertett-magyarorszag-amikor-eluldozte-az-ceu-t
      
      https://444.hu/2020/10/06/uj-intezetet-alapit-magyarorszagon-a-ceu-de-becset-sem-hagyjak-ott
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      BUDAPEST FESZTIVÁL ZENEKAR
      
      A világ legjobb 10 zenekara között a Fesztiválzenekar a BBC klasszikus zenei magazinja szerint
      
      A müncheni Bajor Rádiózenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Hallé Orchestra és a lipcsei Gewandhaus Zenekara mellett a Budapesti Fesztiválzenekar is szerepel a világ 10 legjobb zenekarát felsoroló listán a Classical Music című, BBC által kiadott online magazinban.
      A listán szerepelt továbbiakban a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Santa Cecilia Nemzeti Akadémia Zenekara, a Royal Concertgebouw és a Bécsi Filharmonikusok.
      Érdekesség, hogy a tíz együttes közül a Fesztiválzenekar messze a legfiatalabb. A cikk megemlíti, hogy az 1983-ban, Fischer Iván és Kocsis Zoltán által alapított együttes lenyűgöző felvételeket készített Mahler szimfóniáiból, Fischert pedig dinamikus vezetőként írja le, aki nem úgy dolgozik, ahogy az a szabálykönyvben meg van határozva. A BFZ alkalmanként régizenei, folkzenei vagy kortárs zenei együttessé alakul, ami alkalmat ad művészeinek a kreativitásuk kibontakoztatására.
      https://fidelio.hu/klasszikus/a-vilag-legjobb-10-zenekara-kozott-a-fesztivalzenekar-a-bbc-klasszikus-zenei-magazinja-szerint-158581.html?fbclid=IwAR1SCHBwuTr2kdiEOukjiLhGD-V7fYCVkMMV01s9SUewAJVE0ueAr57XTnI
      
      
      HORVÁTH LILI
      FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE

      
      A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmet Varsóban, Chicagóban és legutóbb Antalyaban is kitüntették.
      
      
      VARSÓ
      FIPRESCI-DÍJ
      Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntette ki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége.
      
      https://444.hu/2020/10/19/magyar-film-nyerte-a-nemzetkozi-kritikusok-dijat-varsoban
      
      
      CHICAGÓ
      GOLD HUGÓ DÍJ
      
      56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának fődíját, a Gold Hugót a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült szerelmi dráma október 23-án záróünnepségén Gold Hugo díjat kapott a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre.
      
      https://szinhaz.online/fodijat-nyert-chicagoban-horvat-lili-uj-filmje-stork-natasaval-es-bodo-viktorral/?fbclid=IwAR3oi8MyfP1BmFfKelCSiNAKlQTz7LbylAR_gLG1dc3QQtosoWwvMPzTJZE
      
      ANTALYA
      az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a film főszereplőjét, Stork Natasát jutalmazták a legjobb színésznő díjával.
      A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre fesztiválkörútja Ázsia nagy presztízsű nemzetközi filmes rendezvényén, a puszani fesztiválon folytatódik, majd Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.
      
      
      TÓTH ERZSÉBET FANNI
      Ars Docendi díjat kapott Tóth Erzsébet Fanni pszichológus,
      a bécsi Sigmund Freud Egyetem oktatója
      https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3068721/
      
      
      CONCERTO BUDAPEST
      ARANY OROSZLÁNY VELENCÉBEN

      
      A Velencei TV Fesztiválon Arany Oroszlánt kapott a Concerto Budapest és Szabó Stein Imre rendező koncertfilmje. A 2020 májusában a MEZZO TV-n debütált koncertfilm a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica zenekar együttműködésében megvalósult, 2019. december 4-én a Müpában rendezett koncertet örökítette meg. A film a fesztivál előadó-művészetek kategóriájában aratott sikert. A koncertet Keller András vezényelte és Gidon Kremer zseniális szóló hegedűművész és a Concerto Budapest közös sikere ez a díj.
      
      Bővebb információ: http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=42549
      
      I: https://venicetvaward.com/winners-2020/
      
      
      
      SZÁSZ ATTILA
      ÖRÖK TÉL

      
      Fődíjat kapott Szász Attila Örök tél című filmje a Lengyelországban megrendezett Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak elnevezésű filmfesztiválon. Az alkotás játékfilm kategóriában győzedelmeskedett 12 külföldi és lengyel alkotás fölött.
      Bővebb információ:
      
      I: https://papageno.hu/intermezzo/2020/09/lengyelorszagban-dijaztak-szasz-attila-orok-tel-cimu-alkotasat/?mc_cid=20ccf5a0b0&mc_eid=d5d896bfae
      
      
      
      PILÁTUS
      
      HÁMORI ILDIKÓ
      PORTUGÁLIA

      
      Hámori Ildikónak ítélte a zsűri a portói Femme Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színésznőjének járó díját a Pilátusban nyújtott főszerepéért. A Szabó Magda regényéből készült alkotás rendezője Dombrovszky Linda. A film korábban sikeresen szerepelt több külföldi megmérettetésen. Magyarországon a tervek szerint 2020. november 1-jén mutatja be a Duna TV.
      
      https://papageno.hu/intermezzo/2020/10/a-legjobb-szineszno-dijat-kapta-hamori-ildiko-portugaliaban/?fbclid=IwAR0i3XUBFfUAPQ81E_ENgNQF6xJBws62j8r3pAM6dV-7u2MMSMjxNdcWy24
      
      DOMBROVSZKY LINDA
      
      Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba .
      A Pilátus január óta járja a világot, négy kategóriában díjazták a Milánói Filmdíjon, elismerték a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon, a napokban pedig Sao Paolóban és Szófiában versenyez.
      https://24.hu/kultura/2020/08/10/pilatus-dombrovszky-lilla-szabo-magda-golden-globe-film-adaptacio
      
      
      HONTVÁRI GÁBOR
      Második helyezést ért el Hontvári Gábor a frankfurti Solti Karmesterversenyen
      2020. október 11-én rendezték meg a Solti Karmesterverseny döntőjét Frankfurtban (Németország). A megmérettetés elő díját az új-zélandi Tianyi Lu érdemelte ki. A második díjat megosztva Hontvári Gábor és a német Johannes Zahn kapta meg. A döntőben a Frankfurt Opera zenekarát vezényelték a versenyzők. A díjazottak további fellépési lehetőségeket kapnak.
      Bővebb információ:
      
      I: https://fidelio.hu/klasszikus/masodik-helyezest-ert-el-hontvari-gabor-a-frankfurti-solti-karmesterversenyen-158521.html?fbclid=IwAR2ygNmaLcuszlssgOwhbqaf8X9Jzk_0YgiGYfmUzNP8nGMTVFYfYD_8Vxc
      
      
      FREUND TAMÁS
      Freund Tamás agykutató is tagja az EU független tudományos testületének.
      
      Az Európai Bizottság kijelölte annak a független tudományos testületnek a tagjait, amely az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) következő elnökének megválasztását készíti elő. A nemzetközi élvonalba tartozó hét tudós egyike Freund Tamás agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
      A hétfős testület feladata az elnöki posztra beérkező pályázatok elbírálása lesz, amelynek a végén egy várhatóan csak néhány nevet tartalmazó listát terjesztenek az ERC tudományos tanácsa (ERC Scientific Council) elé. A tanács ebből választja ki az Európai Bizottság számára javasolt jelöltjét (esetleg jelöltjeit).
      Az ERC működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság.
      Magyarország a régió egyes országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Az ERC-pályázatokon elnyert támogatás jelentős összeg: egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat.
      
      https://ec.europa.eu/info/news/commission-appoints-independent-search-committee-and-invites-nominations-and-applications-fill-post-next-president-european-research-council-2020-oct-09_en
      librarius.hu
      
      
      
      
      BAÁN LÁSZLÓ
      Magas olasz állami kitüntetést vehetett át Baán László –
      
      A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját az olasz-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésében végzett különleges érdemeiért az Olasz Köztársaság elnöke Olaszország Csillagrendjének parancsnoki fokozatával tüntette ki. A kitüntetést Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete adta át Budapesten, méltatva a főigazgató́ "távlatos és elkötelezett munkásságát", amely az elmúlt tizenöt évben az itáliai művészet kiemelkedő̋ korszakainak és ezen belül olyan óriásainak bemutatásához járult hozzá a Szépművészeti Múzeum nemzetközi rangú́ kiállításain, mint Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Tiziano, Parmigianino, Caravaggio és Modigliani - közölte a Szépművészeti Múzeum. https://infostart.hu/kultura/2020/10/20/magas-olasz-allami-kituntetest-vehetett- at-baan-laszlo https://magyarmuzeumok.hu/cikk/magas-olasz-allami-kituntetest-vehetett-at-baan-laszlo 2020/10/22
cikk küldése | nyomtatási verzió

KIÁLLÍTÁSOK 1956-OS FORRADALOM ALKALMÁBÓL

      JACK METZGER 56-OS KÉPEI
      FORTEPAN

      Egy svájci fotós képei a forradalomról - Jack Metzger eddig ismeretlen 1956-os képei Budapestről, Győrből és Svájcból. - 1956 október végén konvojban érkeztek Hegyeshalomhoz a nyugati újságírók, hogy átlépjenek az éppen széthúzott vasfüggönyön, és tudósítsanak a magyar felkelésről. Így jött át egy svájci fotós, Jack Metzger is, aki a következő̋ napokban Győrtől Budapestig fotózott gyászt, hősiességet, mámort és vagányságot.
      https://kultura.hu/egy-svajci-fotos-kepei-a-forradalomrol/
      
      
      PESTI NŐK 1956
      Kiállítás a pesti nőkről a Városháza parkban 2020. október 23. és november 16. között. A névsor, a kiállítás képanyagának összeállításában, továbbá az emlékezetek megírásában Pető̋ Andrea, Eörsi László és Rainer M. János történészek alkotta szakértői bizottság volt segítségükre. https://www.youtube.com/watch? v=FqVuVe6_dxE 4:00 8
cikk küldése | nyomtatási verzió

LUDWIG MÚZEUM
BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ KIÁLLÍTÁSA

      Barabási Albert-László hálózatkutató elmúlt 25 évben készült vizuális munkáiból nyílt kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban A ”hálózati gondolkodás nyelve” címmel.
      “Amiről a tudományos publikációimban vagy az ismeretterjesztő műveimben írok, azt először látnom kell” – mondta Barabási Albert-László. Szerinte az adat értéktelen, ha nem tudjuk feldolgozni, rendszerezni, és akkor a legbefogadhatóbb, ha vizuálisan jelenítik meg.
      A hálózatkutató közölte: laborja tíz éve kutatta, hogy a mobiltelefonok segítségével hogyan térképezhető fel egy világban egyszer csak megjelenő vírus terjedése. A Ludwig Múzeum egyik termében erre a kutatásra is visszapillantanak: egy videóban vizualizálva bemutatják, hogy térben és részben időben hogyan terjed a vírus a modell szerint New Yorkban, ahol a tudós is sok időt tölt.
      A hálózatkutató úgy tervezi, hogy legalább jövő nyárig Magyarországon marad, ott kutat, az amerikai csoportját onnan vezeti, és közben a februárban megnyíló németországi kiállításának előkészítését is online végzi.
      
      https://hvg.hu/360/202041__barabasi_albertlaszlo__lelegzo_new_yorkrol_vakcinarol__mogottes_tartalom#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_10_09&type-id=HvgDaily&user-id=8FC3BF70%23utm_content=top
      
      
      
      BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK. A HÁLÓZATI GONDOLKODÁS NYELVE – kisfilm A Rejtett mintázatok a nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető̋ ún. Barabási-hálózatokat felhasználó́ kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré́ szerveződik. https://www.youtube.com/watch?v=HrpIg862wHs 4:24
cikk küldése | nyomtatási verzió

KISCELLI MÚZEUM
HATÁRTALAN DESIGN

      A Kiscelli Múzeumban a régió egyik legjelentősebb, tizenöt éves múltra visszatekintő, független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata a Határtalan Design. A kiállítás ezúttal 14 ország több mint 140 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be. A cseh, dán, észt, holland, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák alkotók mellett kortárs táncosok, valamint kortárs zenészek programjai is kapcsolódnak a rendezvényhez.
      A cím egyaránt utal a nemzetközi kiállítók egyre szélesedő körére és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a dizájn széles körű értelmezési lehetőségeit mutassák be.
      https://design-without-borders.eu/?lang=hu
      
      https://artportal.hu/program/hatartalan-design/
cikk küldése | nyomtatási verzió

BESNYŐ ÉVA
KASSÁK MÚZEUM

      Besnyő Éva fotográfust a modernitás jellegzetes képviselőjének nevezi a Kassák Múzeum kiállítása, amely bemutatja útját Magyarországtól Hollandiáig, alkotói magatartását és pályájának állomásait a szociofotótól a ­70-es évek nőmozgalmaiig. Egy talán kevéssé ismert magyar alkotó életműve most újra Magyarországon látható.
      
      Besnyő Éva 1910-ben született Budapesten, jómódú zsidó polgárcsaládban. A Városház utcában egy házban lakott Friedmann Endrével, aki később a Robert Capa művésznevet vette fel. A Veres Pálné Gimnázium után Pécsi József nevezetes fotóiskolájába járt. 1930-ban Berlinbe költözött, onnét 1932-ben Amsterdamba tette át a székhelyét. Hamar ismert lett új hazájában. A harmincas éveiben elsősorban mint építészeti fotográfust ismerték, de akkor mélyültek el portré készítési képességei is. A német megszállás alatt bujkálnia kellett, az ellenállásban is részt vett. A háború után újra férjhez ment, gyerekei születtek, a bontakozó nőmozgalom krónikásául szegődött. Lassanként az egyik legnagyobb holland fotósként lett ismert világszerte. Könyvek, kiállítások, jelentős kitüntetések szegélyezték útját. Életműve, ha nem is ismert annyira, de minősége tekintetében odaillik Capa, Kertész, Brassai, Martin Munkacsi és mások mellé.
      
      https://artportal.hu/magazin/tuhegyes-vonalak-es-vad-nok-besnyo-eva-kiallitasarol/
      
      http://www.kassakmuzeum.hu/index.php?p=kiallitas&id=666
      
      Török András ismertetője alább a Vademecum hírlevélben
      https://summa-artium.us13.list-manage.com/track/click?u=7601c753ed75f6594a8f430e7&id=1e27e1a16d&e=1e74f9cc87
cikk küldése | nyomtatási verzió

SCHÖPFLIN GYÖRGY MAGYARORSZÁG SPANYOL NAGYKÖVETE LETT

      Schöpflin György András (Budapest, 1939. november 24.) magyar történész, politológus, egyetemi tanár, az Európai Parlament volt képviselője (2004-2019) 1950-ben távozott családjával Nagy-Britanniába, iskoláit ott végezte. 1957-ben felvették a glasgow-i egyetem jogi karára, ahol 1962-ben szerzett egyetemi diplomát, majd egy évig Bruges-ben, az Európa Főiskolán tanult.
      1963-ban a londoni Chatham House nevű nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézet munkatársa, majd 1967 és 1976 között a BBC újságírója. Ekkor a Londoni Közgazdasági Egyetemen (London School of Economics) a kelet- és közép-európai politikatörténet professzora, majd 1994-ben a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-európai Tanulmányok intézetében egyetemi tanár. 1998 és 2004 között Jean Monnet-professzor.
      1984-től az East European Reporter c. szakfolyóirat szerkesztője volt. 1996-ban Kisebbségekért Díjban részesült.
      Kutatási területe a nacionalizmus és a nemzeti mivolt, valamint a nemzeti kisebbségek kérdésköre, kapcsolatrendszere.
      https://444.hu/2020/10/03/nagykovet-lett-schopflin-gyorgy-volt-fideszes-ep-kepviselo
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

TOMKA BÉLA
Austerities and Aspirations: A Comparative History of Growth, Consumption, and Quality of Life in East Central Europe since 1945

      Ez a monográfia Magyarország és Lengyelország és Csehszlovákia illetve annak utódállamai gazdasági teljesítményét és életszínvonalát elemzi 1945 után. A könyv újszerűsége tág összehasonlító perspektívájában rejlik, Kelet-Közép-Európát tágabb európai keretbe helyezi, az európai regionális különbségekre és közös vonásokra helyezi a hangsúlyt. A szerző a hagyományos növekedési paradigmán túllépve szisztematikusan tanulmányozza a fogyasztás, a szabadidő és az életminőség történelmi mintázatát E "hármas megközelítés" alkalmazásával interdiszciplináris kutatásokat folytat a történelem, a közgazdaságtan, a szociológia és a demográfia alapján.
      
      Tomka összehasonlító elemzése eredményeként Kelet-Közép-Európa kommunista és posztkommunista ill. a szocialista fogyasztói kultúráról és annak 1990 utáni átalakulásáról, a gazdasági növekedés dinamikájáról való vita egyik alaptanulmányát írta meg.
      
      
      
      Tomka Béla, az SZTE Legújabb kori Egyetemes Történeti Tanszék egyetemi tanára, az Európa társadalomtörténete a 20. században című könyv szerzője:
      
      
      https://www.delmagyar.hu/helyi-ertek/szegedi-tudomanyegyetem/merlegre-tette-a-xx-szazadot-2461705/
      
      A könyvet a Bloomington Egyetem IU graduate, Jason Vincz fordította angolra.
      Info: Amazon.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

TILESCH GYÖRGY
BetweenBrains: Taking back our AI Future (AI =Artificial Intelligence) Omar Hatamleh és George Tilesch közös munkája

      George Tilesch/Dr. Tilesch György
      Globális AI-szakértő, vállalatvezető, tanácsadó, szerző. Magyar–amerikai kettős állampolgár, 10 éve él a Szilícium-völgyben. Stratégiai és innovációs vezetőként, tanácsadóként dolgozott cégeknek (Microsoft, Ipsos), kormányzati szereplőknek (EU, Fehér Ház, USA haditengerészet, NASA, Dubaj, Új-Zéland), nemzetközi szervezeteknek (Világgazdasági Fórum, Madridi Klub). A NASA innovációs vezetőjével, Omar Hatamleh-vel közösen írt könyve az Mi okozta gazdasági, politikai es társadalmi változásokról, a soha nem látott erejű es sebességű technológiai kihívásokra adandó civilizációs válaszokról idén tavasszal jelent meg angolul és 2021 elején lesz olvasható magyarul BetweenBrains: Mesterség és Intelligencia címen.
      
      
      https://www.amazon.com/dp/B087J1WR4D/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1
      
      ISBN 9781734 931815
      ISBN 9781734 931808 e-pub
      
      Interjú Tilesch Györggyel:
      https://www.valaszonline.hu/2020/08/24/tilesch-gyorgy-mesterseges-intelligencia-interju/
cikk küldése | nyomtatási verzió

EÖRSI LÁSZLÓ
KÜLPESTI SRÁCOK

      1956 - tanulmánykötet az ­56-os fegyveres ellenállás történetéről
      
      E tanulmánykötet a főváros északi és keleti körzetei 1956-os fegyveres ellenállásának történetét tárgyalja. A külvárosi forradalom sajátossága, hogy a helyi mikrostruktúrának sokkal nagyobb jelentősége volt, mint a Budapest belső̋ körzeteiben; a peremvárosi régiókban mindenütt a társadalom gyors önszerveződése következett be október 23-a után.
      Az alapvető̋ célkitűzéseik mindenütt ugyanazok voltak a külső̋ körzetekben is. Legfontosabbak: az ország függetlenségének a visszaszerzése és a demokrácia megteremtése.
      Angyalföldön a hatalom csak a novemberi intervenciós csapatok támadásakor omlott össze, amikor a kerület északi részén intenzív ellenállás bontakozott ki.
      Az Újpesti Nemzeti Bizottság nemcsak a közigazgatást irányította, hanem – rendkívüli módon – a közbiztonságot, sőt a szabadságharc szervezését és vezetését is.
      Pestszentlőrincen szinte teljes konszenzus jött létre a régi rendfenntartó erők és a spontán módon összeállt felkelők között – természetesen csak november 4-éig.
      Kispesten a közbiztonság ellenőrzését a katonai és nemzetőrségi-rendőrségi erők együtt gyakorolták.
      A szabadságharcot viszont a civil erők folytatták.
      A tanulmánykötetet a Wesley János Lelkészképző Főiskola adta ki 2020.
      
      Interjú Eörsi László történésszel:
      
      https://www.youtube.com/watch?v=RT7nN8EQJr8
cikk küldése | nyomtatási verzió

KÖNYVBEMUTATÓ
Hol lakik a Gyűlölet? Waar woont de haat?
Jurgen Maas Kiadó hollandusul jelentette meg magyar szerzők esszéit.

      A magyar irodalomban a legjobb kortárs írók felszólalnak a gyűlölet és a társadalmi igazságtalanságok ellen és a tolerancia, a szolidaritás mellett szállnak síkra. A Jurgen Maas kiadónál megjelent Waar woont de haat? (Hol lakik a gyűlölet?) című holland nyelvű kötetbe Alföldy Mari műfordító és Vjacseszlav Szereda irodalomtörténész huszonegy szerzőtől válogatott össze egy-egy témába vágó elbeszélést illetve esszét. Ezek között korábbi Szalonvendégek is szerepelnek: Krasznahorkai László, Dragomán György, Nádasdy Ádám, Tóth Krisztina, Parti Nagy Lajos és Spiró György, de olyan más neves írók is, mint Esterházy Péter, Nádas Péter, Konrád György, Mosonyi Aliz, Grecsó Krisztián és Háy János. A fordítók: Alföldy Mari, Jannet Bosselaar, Rebekka Hermán Mostert, Henry Kammer, Antje Koelewijn, Ineke Molenkamp, Frans van Nes, Cora-Lisa Sütő, Rob Visser en Rogier van der Wal.
      A könyv megjelenése alkalmából tartott eseményen a fordítók részleteket olvastak fel a szövegekből, és beszélgettek a fordításról. Előtte Michel Maas újságíró Lieve Joris flamand írónővel és Alföldy Marival a tavaly szeptemberben elhunyt Konrád Györgyre emlékeztek. Az 2020. október végén tartott program utolsó részében Michel Maas Laczó Ferenccel, a maastrichti egyetem történészével beszélgetett a magyar helyzetről.
      https://magyarszalon.nl/nl/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

PETER PASTOR RECENZIÓJA

      Montclair, NJ Egyetem emeritus történész professzorának írása Bodó Béla a University of Bonn egyetem történész tanárának könyvéről
      The White Terror: Antisemitic and Political Violence in Hungary, 1919−1921.
      Bodó könyve összehasonlítja a vörös és a fehér terror áldozatainak számát rámutat a fehér terror antiszemitizmusára és a pogromokra.
      
      
      http://www.miwsr.com/2020-094.aspx
cikk küldése | nyomtatási verzió

STEVEN KOVACS IRÁSA

      Steven Kovacs a San Franciscó-i Állami Egyetem film kurzusok professzora, producer írása a SZFE hallgatóinak az egyetemük függetlenségéért való kiállásáról.
      
      
      https://hungarianfreepress.com/2020/09/13/artist-revolt-against-orban/
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZELES ERIKA

      Ki volt Szeles Erika, az 1956-os magyar forradalom képi szimbóluma?
      https://szombat.org/hirek-lapszemle/804-nyakloves-vegzett-a-15-eves-kislannyal-ratalaltunk-az-56os-szimbolum-sirjara
cikk küldése | nyomtatási verzió

CSERESNYÉSI LÁSZLÓ NYELVÉSZPROFESSZOR

      Japánból visszaköltözött nyelvész 30 év után hazatért.
      
      Nyelvész, a nyelvtudomány kandidátusa, nyugalmazott egyetemi tanár. Az ELTE angol–általános és alkalmazott nyelvészet szakán végzett 1979-ben, tanult az USA-ban és Japánban is. Szegeden, a József Attila Tudományegyetem angol tanszékén tanított, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetében volt tudományos főmunkatárs. 1990–93 között Tokióban elvégezte a Kokusai Kirisutokyo Daigaku PhD kurzusát. Érdeklődési területe a szociolingvisztika, a szemantika és a pragmatika. Anyanyelvi szinten beszél a Kínában használt mandarin nyelven, japánul, angolul és németül, és számos más nyelve. Hobbija a távol-keleti nyelvi kultúrák tanulmányozása.
      
      
      https://nepszava.hu/3095804_az-emberi-lelek-belso-arulasa-ezerszer-hatekonyabb-mint-a-goebbelsi-ihletesu-propaganda
      
      Interjú hallható Cseresznyési Lászlóval a
      Klubradio.hu
      A Klubdélelőtt október 31. műsorában
cikk küldése | nyomtatási verzió

IN MEMORIAM: JUDIT REIGL

      A Metropolitan Museum of Art több Reigl Judit (1923 Kapuvár 2020 augusztus Avrainville) rajz, festmény kollázs tulajdonosa. A nemrég Franciaországban elhunyt festőnőre emlékezik a Met.
      https://www.metmuseum.org/about-the-met/curatorial-departments/modern-and-contemporary-art/judit-reigl-in-memoriam
      
      In memoriam Judit Reigl (1923-2020)
      http://www.kalmanmaklary.com/artists/judit-reigl
cikk küldése | nyomtatási verzió

ORAVECZ IMRE

      A Kossuth-díjas író rög gyermekei című regénytrilógiája (Ondrok gödre, A kaliforniai fürj, Ókontri) az amerikás magyarok életét írja le. Az író többször megjárta Amerikát, de mindig vissza is ment, most szülőfalujában Szajlán él.
      
      https://hvg.hu/kultura/20201012_Oravecz_Imre_interju
cikk küldése | nyomtatási verzió

Videó

BESZÉLGETÉS A LOS ANGELESI ANTAL TIMEÁVAL

      Antal Timea a Dél- Kaliforniai Magyar Örökség Alapítvány létrehozója.
      
      https://www.amhirlap.com/2020/10/csongradi-kata-beszelget-magyarorszagon.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=AMHirlap+H%C3%ADrajánló+2020.10.12.+3.+évf.+41.+kiadás
cikk küldése | nyomtatási verzió

Rádió

A FORRADALOM LÁNYA

      A Klubrádió októberi adásában tízrészes rádiójátékot közvetítettek a Forradalom lánya c. könyvből, melyet a floridai Miami egyetem emeritus professzor Hargitai Péter múfordító, költő írt. A könyvből dokumentumfilm is készült korábban.
      A rádió játékot ugyanaz a Tálas Tünde készítette mint a dokumentumfilmet, melyet
      2018. március 24-én a Hollywood International Independent Documentary Awards (HIIDA) Feature és Director kategóriában díjaztak
      A forradalom lánya a tragikus 1956-os forradalom és szabadságharc egyik gyermek szemtanújáról szól.
      
      
      Interjú Tálas Tünde rendezővel :
      2020 október 1. Kulturcsütörtök műsorában:
      
      https://www.klubradio.hu/archivum/otos-kulturcsutortok-2020-oktober-01-csutortok-1000-13199?fbclid=IwAR2KtNsq1QOoE00Y9l5v8a3Z_8L_EDy_2za1pYqtW1wEuMLwOIF7Drqm05Q%3chttps://urldefense.proofpoint.com/v2/url?u=
      A 70. perctől
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

DR. FENYVESI CSABA
A BŰNÖZÉS ÚJ FORMÁI – CÉLKERESZTBEN AZ IDŐS EMBEREK
Plusszosok Egyeteme

      A Pécsi Tudomány Egyetem időseknek szervezett ingyenes online előadásaira
      hétfőnként este 17 órakor (amerikai EST idő szerint 11 órakor) kerül sor.
      A sorozatnegyedik előadása
      
      Dr. Fenyvesi Csaba - A bűnözés új formái – célkeresztben az idős emberek ( 50 perc) alább látható:
      
      https://youtu.be/YxYEiSlJ7kA
cikk küldése | nyomtatási verzió

ARCANUM. CD DVD
INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK

      Az ARCANUM kiadó legértékesebb CD és DVD kiadványaikat ingyenesen elérhetővé tették az interneten.
      
      https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/
cikk küldése | nyomtatási verzió

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS HMC
Széchy Beáta képzőművész, kurátor

      A HMC virtuális galériájában megtekinthetőek a AIR/HMC, Budapest művészeinek 2019-2020 munkái.
      AIR/HMC, Budapest, Environmental & BookArt exhibition, and MiniArtVideoFest (MAVF) kiállítás 2020. augusztusára volt tervezve Budapesten, a járvány miatt azonban most novemberben virtuálisan tudták csak megnyitni.
      
      http://www.hungarian-multicultural-center.com
      
      Kiállításon résztvevő művészek:
      Alábbi videón láthatók olvashatók
      
      https://youtu.be/9M2madhaUvk
cikk küldése | nyomtatási verzió

INGYENES SZINHÁZI ELŐADÁSOK

      Ingyenesen, online elérhető színházi előadások
      Részletesen:
      https://issuu.com/nolajuli/docs/onlineszinmuvek
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2020