független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

143. szám
2011. január 1.


ARANY JÁNOS
ALKALMI VERS

      Zenebona, babona
      Huzavona vesszen!
      Visszavonás, levonás
      Minket ne epesszen.
      Legyen egység, türelem,
      Hit a jövendőben.
      Adjon Isten, ami nincs,
      Ez új esztendőben.
(Részlet)
cikk küldése | nyomtatási verzió

LISZT ÉV

      2011-ben ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. 2011. október 22-én az ünnepi megemlékezés fénypontjaként a World Liszt Day alkalmából a szervezők arra törekednek, hogy a világ minél több koncerttermében megszólaljon Liszt Ferenc Krisztus c. három részes /három órás/ oratóriuma, a zeneszerző életművének monumentális alkotása, nagyszabású találkozópontban egyesítve a Liszt-emlékév világszerte zajló eseményeit.
      http://hunmusic.hu/hirek/10_10_22_world_liszt_day_en.html
      II. MAGYAR RAPSZÓDIA
      http://www.youtube.com/watch?v=goeOUTRy2es&NR=1
      http://www.youtube.com/watch?v=w7XDnnGgsrw
      http://www.youtube.com/watch?v=R_GAftRMvSI
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

BIRKÁS ÁKOS KIÁLLÍTÁSA
NEW YORK

      Külföldön a legjobban ismert és elismert magyar festőművész Birkás Ákos Munkácsy és Herder-díjas kiváló művész kiállítása New Yorkban 2011. január 31-ig látható. Az 1941-ben született festőművész Budapesten Berlinben és Franciaországban él.
      Zürcher Studio
      33 Becker Street, New York, NY 10012, Lafayette és a Bowery utcák között
      Tel: 212/777-0790, Fax: 212/777-0784
      E-posta:studio@galeriazucher.com, honlap:www. galeriazucher.com
      http://artportal.hu/lexikon/muveszek/birkas_akos
cikk küldése | nyomtatási verzió

TÉGLÁS CSABA ÚJABB DARABJA

      Téglás Csaba legújabb egyfelvonásos szindarabja, The Will először 2011. január 28-án kerül bemutatásra White Plains városában, New York államban, a "Fort Hill Players" rendezésében, négy másik darabbal együtt. A vígjátékban egy idős, beteg házaspár feleleveníti mozgalmas életüket és elhatározzák, hogy előrehaladott koruk ellenére még túl korai az örökségüket a gyerekeikre hagyni; eltervezik hogyan fogják elkölteni nehéz munkával szerzett pénzüket a hátralévő pár évben.
      
      Téglás Csaba előző színdarabjai, amelyek bemutatásra kerültek New York, Connecticut és Kalifornia államokban: The Devil and his Sunglasses, The Hedge Fund, The System, és Kicking Ass. Ez utóbbi darabról írta a kaliforniai, Oceanside város North County Times című újságja: King of the shorts, literally and figuratively, was the heartbreaking and touching "Kicking Ass."
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR NÉPTÁNC ÉS NÉPZENEI PROGRAM

      Az Életfa Népzene és a Csürdöngölő néptánc együttes fellépése Vendégművészek: Seres Zsuzsanna, Petran George, id. Hajdu-Németh László, Haskó János, Magyar-Amerikai Atlétikai Klub Gyermek Néptánc együttese
      2011. január 16. délután 3 órakor, Community Theatre Mayo Center, 100 South Street, Morristown, NJ 07960 , Jegyvásárlás:mayoarts.org, 973-539-8008
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR RÁDIÓ

      A New Brunswicki magyar rádió adás elérhető a Facebook-on a Rutgers Magyar Rádió cím alatt.
      Az oldalt folyamatosan frissítik helyi információkkal és linkekkel az archívumokhoz.
      A január 2-i, a helyi idő szerint este 5 órakor kezdődő adás rendhagyó lesz, a rádió 4 munkatársa az új esztendőt ünnepelve együtt vezeti majd a műsort.
      http://www.facebook.com/rutgershungarianhour
cikk küldése | nyomtatási verzió

SOMOGYI PÉTER KITÜNTETÉSE
KALIFORNIA

      Somogyi Péter neurobiológus professzor, az MTA levelező tagja, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója vehette át a 2010-es Sanford L. Palay-díjat San Diegóban. A kétévente kiosztott, tudományos életműért járó elismerést az agy szerkezetének megértésében elért eredményeiért adományozta a magyar akadémikusnak az amerikai Cajal Club és a The Journal of Comparative Neurology
      Az akadémikus - aki csaknem negyed százada áll az oxfordi Anatómiai Neurofarmakológiai Intézet élén - a Harvard Orvosi Egyetem anatómia professzoráról, Sanford L. Palay-ról elnevezett, az amerikai Society for Neuroscience idei konferenciáján kiosztott díj átvételét követően azt hangsúlyozta: a magyar agykutatók azért tudtak és tudnak ma is a tudomány világában tapasztalható éles versenyben helytállni és kimagasló eredményeket elérni, mert az egymást követő kutatógenerációk megfelelő továbblépési lehetőséget biztosítanak a legtehetségesebb fiataloknak. - Szentágothai János, Vizi E. Szilveszter, Benedeczky István,Freund Tamás - említette példaként Somogyi Péter néhány olyan magyar kutató nevét, akik ebben a szellemben dolgoztak és dolgoznak több évtizede. A neurológia fejlődéséről szólva a professzor úgy fogalmazott: forradalmi változásoknak vagyunk a tanúi, az egyik legfontosabb kutatási irány jelenleg az agyban lezajló események és a viselkedés közti időbeni kapcsolat megértése.
-vb-
http://mta.hu/tudomany_hirei/palay-dij-a-magyar-agykutatonak-126629/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR MESTEREK MŰVÉSZETI GALÉRIÁJA
MEGNYITOTTA E-COMMERCE WEBOLDALÁT

      Hungarian Art Masters Gallery (HamG), amely befektetési értékű magyar műtárgyakat kínál a XIX. század végétől a XX. század közepéig terjedő időszakból, bejelentette E-commerce weboldalának megnyitását. A galéria honlapján megtalálhatók eredeti magyar olajfestmények, vízfestmények és reprodukciók a klasszikus és modern időkből. A témák között van tájkép, csendélet, életkép, portré, állatok, tengeri és vallási témák a nemzet realista, akadémikus, impresszionista, Art Nouveau és szecessziós irányzataiból.
      Thomas Schwartz, galéria-igazgató
      https://www.hungarianartmastersgallery.com/about-us.html
      
      Tel: (310) 477-2940 / E-posta: office@hungarianartmastersgallery.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

BÁNK BÁN LOS ANGELESBEN

      A világhírű operaénekes Placido Domingo vezényletével jövőre bemutatják Erkel Ferenc Bánk bánját a los angelesi operaházban (LA Opera)- jelentették be Budapesten Placido Domingo látogatása alkalmából. Az operát a magyar kormány támogatásával magyar nyelven adják elő kétszer a 2011/2012-es évadban valószinű koncert formájában.
      http://articles.latimes.com/2011/feb/01/entertainment/la-et-0201-la-opera-season-20110201
cikk küldése | nyomtatási verzió

NYOLCVANÉVES BEREND T. IVÁN

      December 11-én ünnepelte születésnapját Berend T. Iván akadémikus, az MTA korábbi elnöke, aki 1990 óta a UCLA, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles professzora. A beszélgetés a munkájában és életében lelt örömeivel és keserű tapasztalataival egyaránt foglalkozik.
      XIX. és XX. századi európai gazdaságtörténetet, az Európai Unió történetét és politikai gazdaságtanát, valamint Közép- és Kelet-Európa XIX. és XX. századi történetét tanítja, s már az Egyesült Államokban is ezrével mérhető a volt diákjai száma.
      A gazdaságtörténész profeszor legújabb könyve 2010 tavaszán jelent meg Europe Since 1980 címmel a jelenkori Európa társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális átalakulásáról.
http://nol.hu/kult/20101211-a_professzor_nyolcvan_eve
http://www.history.ucla.edu/people/faculty?lid=36
http://www.cambridge.org/gb/knowledge/isbn/item2703826/?site_locale=en_GB
cikk küldése | nyomtatási verzió

DÍJAT KAPOTT AZ ÁTVÁLTOZÁS

      A „Legjobb rövidfilm” díjat kapta Kardos Sándor Átváltozás című filmje
      December 16-án adták át Los Angelesben a Hollywood Reel Independent Film Festival díjait. Kardos Sándor alkotása, az Átváltozás interaktív DVD-változata nyerte a fesztivál legjobb rövidfilm kategóriájának díját. A kísérleti rövidfilm, Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélésének adaptációja tavaly készült az Inforg Stúdióban, ebből alakítottak ki a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói idén nyáron egy új, 360 fokos interaktív változatot, saját fejlesztésű PanoCAST technológiát alkalmazva.
      Egy 6 objektívből és a mögöttük elhelyezkedő CCD lapkákból álló kameráról van szó, amely a körülöttük lévő teret 360 fokban leképezi, a 6 különálló képet pedig egy számítógépes rendszer összefüggő gömbbé alakítja. Tekintettel arra, hogy a műszer működése sokban hasonlít egy rovar szeméhez, megpróbálták a kafkai történetet elejétől a végéig egy bogár - Gregor - szubjektív szemszögéből feldolgozni.
      
      A La Brea sugárúton található Regent Filmszínházban Katharine W. Cook producer és Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul vette át a fesztiváldíjat. Cook azt hangsúlyozta a színpadon, hogy az interaktív megoldások miatt a néző jobban a történet részesének érezheti magát, mint bármikor valaha. Bokor Balázs emlékeztetett arra, hogy a nagy hollywoodi filmstúdiók közül többet magyarok alapítottak. „Akkoriban volt népszerű az a mondás, hogy nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenni hozzá. Nos, Kardos Sándor rendező és csapata bebizonyította, hogy megvan a tehetségük is” – mondta a főkonzul.
A Magyar Köztársaság Los Angelesi Főkonzulátusának közleménye
cikk küldése | nyomtatási verzió

ANNA PORTER KÖNYVBEMUTATÓ
KOSSUTH HÁZ

      Anna Porter, Szigethy Anna kanadai írónő legújabb könyve: „The Ghosts of Europe: Journeys Through Central Europe’s Troubled Past and Uncertain Future” 2010-ben jelent meg. A könyvbemutatóra 2011. január 21-án este 7 órakor a Kossuth Ház és a Magyar Nagykövetség közös szervezésében kerül sor.
      Korábban már megismerhettük a „Kasztner’s Train: The True Story of an Unknown Hero of the Holocaust (2007)”, „The Storyteller: A Memoir of Secrets, Magic and Lies (2006)”
      További Információ: www.huembwas.org or www.hrfa.org
      Kossuth House, 2001 Massachusetts Ave, NW, Washington, DC 20036
      Tel: (202) 362-6730/201 , E-posta: rsvp.was@kum.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR KLUB WASHINGTON

      William Lanouette „Manhattan projekt” című előadására 2011. január 15 -én du 4 órakor kerül sor.
      William Lanouette a szerzője annak az 1994-ben megjelent 600 oldalas könyvnek, melyet Szilárd Leóról irt „Genius in the Shadows: A Biography of Leo Szilard, the Man Behind the Bomb”
      Szilárd Leó (Budapest 1898- Kalifornia 1964 fizikus ) volt az első, aki felismerte, hogy nukleáris láncreakció (és az atombomba) létrehozható. Mivel félelmetes lehetőségnek tartották, hogy először a náci Németország fejlessze ki az atombombát, meggyőzték Franklin D. Rooseveltet, hogy nekik kell elsőnek lenniük. Részt vett az erre irányuló Manhattan-tervben
      Információ: E-posta:kingarevesz@gmail.com
      Révész Kinga elnök
cikk küldése | nyomtatási verzió

WASHINGTONI NAGYKÖVETSÉG PROGRAMJAI

      György Ádám zongorista Liszt koncertje az Embassy series szervezésében 2011. január 26-án este 7 órakor.
      További programok az EU elnökségi ünnepségek keretében: www.huembwas.org
      
      FELHÍVÁS
      A NIMRÓD nevű magyar vadászújság egyik újságírója Fénykövi József magyar vadászról ír cikket, aki a II. világháború után Madridban élt, majd 1955-ben Angolában elejtette a világ legnagyobb elefántját, majd azt a washingtoni Smithsonian National Museum of Natural History-nak adományozta:
      http://sportsillustrated.cnn.com/vault/article/magazine/MAG1069744/index.htm
      Amennyiben valaki tud Fénykövi József esetleges amerikai leszármazottairól vagy angol nyelven megjelent könyvéről,vagy a fentiekkel kapcsolatban rendelkezik bármilyen információval, jelentkezzen Gedeon Béla kulturális attasénál, E-posta:BGedeon@kum.hu.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kanada

RÁKÓCZI BÁL
TORONTÓ

      A Rákóczi Alapítvány rendezésében tartják az alapítvány fennállásának 56. évét ünneplő hagyományos, hangulatos, karitatív rendezvényt 2011. január 15–én szombaton 6 órától a Blue Danube Club báltermében.
      Info: Krisztina 416-413-1300/ 227
      1680 Ellesmere Rd. Toronto Ontario
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

NEMZETKÖZI ALKOTÓTÁBOR KIÁLLÍTÁS

      A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Hungarian Multcultural Center (HMC Dallas) közös szervezésében Budapest Nemzetközi Művésztelep kiállítására és MiniArtVideoFest vetítésre került sor 2010 decemberében a budapesti Duna Galériában. (Budapest XIII. Pannónia u. 95.)
      A kiállítás megtekinthető: 2011. január 9-ig, hétfő kivételével, naponta 10 - 18 óráig
      A kiállító művészekről és a MiniArtVideoFest tagjairól információ az HMC honlapján.
      http://www.facebook.com/pages/Hungarian-Multicultural-Center-Inc-DallasBudapest/138859492817104
      
      Széchy Beáta Dallas, TX
      http://www.hungarian-multicultural-center.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

A SZABADSÁG HÍD ELISMERÉSE

      A Szabadság híd nemzetközi elismerést hozott Budapest számára
      
      
      16 jelentkező közül Budapest városa nyerte el a Lyonban rendezett Auroralia 2010 verseny első díját. Az Auroralia egy jól ismert nemzetközi díj, amelyet minden évben azok a városok kapnak meg, amelyek a legjobb projekteket valósítják meg a fenntartható, energiatakarékos és tetszetős városi világítás terén. Sikerével Budapest a 2009. évi győztes, Berlin nyomdokaiba lép.
http://artportal.hu/aktualis/hirek/a_szabadsag_hid_nemzetkoezi_elismerest_hozott_budapest_szamara
cikk küldése | nyomtatási verzió

ZŰRÖK A MAGYAROK VILÁGSZÖVETSÉGÉBEN
Egy határon túl

      A Jobbik szatellitszervezetévé vált az egykor nagy tekintélyű Magyarok Világszövetsége.
      Megsemmisítette a Fővárosi Bíróság a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) 2009. május 1–2-án megtartott közgyűlésének a legjelentősebb határozatait, köztük a szervezet költségvetésének beszámolóját és közhasznúsági jelentését. A pert Patrubány Miklós MVSZ-elnök egyik ellenlábasa, Kvacskay Károly – a szövetség pénzügyeit felügyelő Pax Pannoniae Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatója – indította, akit, mint az eljárás során bebizonyosodott, jogellenesen zártak ki a tanácskozásról, így nem is szavazhatott. Egy másik futó perben várhatóan 2011. március 29-én hirdetnek ítéletet, és a tétje nem más, mint Patrubány két évvel ezelőtti újraválasztásának jogszerűsége. A tagok közül többen azt is szeretnék tudni, mi lett a sorsa annak a több milliárd forintnak, amit az MVSZ az elmúlt évtizedben felélt.
Dobszay János
http://hvg.hu/hvgfriss/2010.49/201049_zurok_a_magyarok_vilagszovetsegeben_egy_hat
http://www.magyarhirlap.hu/belfold/eladna_az_mvsz_a_benczur_utcai_szekhazat.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

MAGYAR AMERIKAI TESTVÉREGYHÁZ PROGRAM

      Az Unitárius Testvéregyház Program húszéves évfordulója alkalmából jelent Gretchen Thomas könyve „Stories from the Early Years of the Partner Church Movement „ a Roots and Wings Press kiadásában.
      UU WORLD
      Unitarian Universalist World folyóirat legutóbbi számában ismertetés közöl G. Thomas könyvéről Walking in other’s shoe címmel, melyben a erdélyi magyar unitárius egyház és az amerikai testvéregyházak kapcsolatáról számol be.
      www.uupcc.org/store.html
      www.RootsandwingsPress.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

TÁVOLBAN MAGYAR

      Bokor Balázs harmadik könyve - Távolban magyar (Ötvenhatan a Mississippitől nyugatra..
      Megrendelhető a Médiamix Kiadónál vagy a tavolbanmagyar@gmail.com E-posta címen! Médiamix Kiadó - 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. –
      Külföldön a Mixmedia Inc. - 245 East 81 Street New York, 10028 N.Y. - Felelős kiadó: Dr. Tanka László - Copyright: Bokor Balázs
      Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul második könyve, a „Diplomáciai Csalétkek” a 2009- ben jelent meg Budapesten a Magyar Közlöny Kiadó gondozásában. A könyv a szerző eddigi 30 éves diplomáciai életének különböző történeteit tartalmazza, mely egyfajta folytatása a szerző 2008-ban megjelent első sikeres könyvének, a „Római tál New Yorkban” címűnek.
cikk küldése | nyomtatási verzió

KERTÉSZ

      2010. novemberében látott napvilágot az a közel négyszázoldalas fotóalbum ötszáz illusztrációval mely André Kertész munkásságát mutatja be a Yale Press kiadásában. A szerzők Michel Frizot és Annie-Laure Wanaverbecq a párizsi az École du Louvre tanárai, kutatók.
      http://yalepress.yale.edu/yupbooks/book.asp?isbn=9780300167818
      
      ISBN: 9780300167818
      André Kertész (1894–1985) a huszadik század legegyénibb fotóművésze , a modern fotográfia megalapítója. A fotózsurnalizmus legfüggetlenebb egyénisége, aki a életében is ugyan elismert vezetője volt az avant-garde fotómozgalomnak, de mégis megalkuvásmentessége miatt sosem került a legelismertebbek közé.
      A könyv megjelenésével egy időben Kertész kiállításokra kerül sor szerte a világban, ahol Kertész tevékenykedett: Budapest 1914–25 , Berlin, Winterthur, Párizs 1925–36 és New York , 1936–85.
      KERTÉSZ KIÁLLÍTÁSOK 2011-BEN
      
      Jeu de Paume, Párizs 2011. február 6-ig tart nyitva.
      Fotomuseum, Winterthur Svájc 2011. február 25-től május 22-ig.
      Martin-Gropius-Bau, Berlin 2011. június 11-től szeptember 11-ig.
      Budapesti Nemzeti Múzeum 2011. szeptember 30-tól december 31-ig.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

MAGYAR KISAUTÓK

      A The Economist 2010. december 16-i nyomtatott kiadásában jelent meg a magyar kisautókról szóló cikk
      “The marvellous Magyar microcars How Hungary circumvented Stalin and also had a bit of fun” címmel . A cikk szerzője, mint az Economist esetében szokás ismeretlen, mindenesetre nagy magyar ismerettel rendelkezik és komoly kutatás áll a munkája mögött. Érdekes, hogy a 2009-es év utolsó december száma a fedőlapján Madách Ember tragédiáját idézte, a mostani decemberi szám, pedig a híres magyar autó-motor tervezőknek és feltalálóknak szentel hosszú többoldalas cikket több mint tiz képpel illusztrálva. A cikk szerzője talán még magyarul is tud, mert olyan kifejezéseket használ mint kiskapu,
      
      Történelmi áttekintés Magyarország ötvenes éveiről miközben bemutatja kisautók tervezőit, melyek a politika miatt nem gyárthattak Magyarországon
      A háború előtt Pentelényi János a Pente 500 prototipusát tervezte a Weiss Manfréd gyárban és innen indul a magyar kisautók története, melynek sorozatgyártását a második világháború kitörése akadályozta meg. A motor-és az autó tervezés a II. világháború után újra beindul és sok új kisautó tervvel állnak elő a magyar mérnökök, sok kiskaput megkerülnek terveik végrehajtásához, azonban a szovjet politika megakadályozza terveik valóraváltását. A Comecon szigeteken hiába voltak olyan nagyszerű autótervezők mint Ocskay Zoltán, Szabadi Kálmán, Muzsnay László , Rubik Ernő és csoportja Négyesi Pál, akik a a Fesztivál , a Balaton, a rokiautó, az Alba Regia, az Úttörő a “Surányi “ és az oly pici autót mint a Shoe-t tervezték az ideológia győz a tények felett a politika szava erősebb a gazdasági érdekeknél.
      A szerző a magyar nyelv szerkezetéből és logikájából vezeti le a magyar feltalálók leleményességét, szerinte a magyar nyelv használata egy komplex probléma megoldás.
      A cikk említi a huszadik század magyar feltalálókat Biró Lászlót a golyóstoll feltalálóját, Neumann Jánost a komputer és Teller Edét az atombomba feltalálásának fontos egyéniségeit .
      A cikk olvaható:
      http://www.economist.com/node/17722676?story_id=17722676
      További magyar kisautókról:
      http://jalopnik.com/5563048/the-weirdly-awesome-microcars-of-hungary
cikk küldése | nyomtatási verzió

DEÁK ISTVÁN ÍRÁSA

      A The New Republic 2010. december 2-i számában Deák István történész a Timothy Snyder Bloodlands Europe Between Hitler And Stalin című könyvről The Charnel Continent címmel könyvismertetőt közöl.
      Snyder könyve a huszadik század még kevésbé ismert történelmét mutatja be.
      http://www.tnr.com/article/books-and-arts/magazine/79084/snyder-bloodlands-hitler-stalin
cikk küldése | nyomtatási verzió

KONRÁD GYÖRGY INTERJÚ
MÉDIATÖRVÉNYRŐL

      Konrád György író, esszéista és a Berlini Művészeti Akadémia volt elnöke,
      Nemzetközi PEN Club korábbi elnöke a Berliner Zeitung 2010. december 26-i számában nyilatkozik az új magyar sajtótörvényről.
      http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/politik/324206/324207.php
      http://nepszava.com/2010/12/magyarorszag/konrad-a-mediatorveny-durva-cenzuraintezkedes.html
      
      A külföldi lapok a magyar médiatörvényről.
      http://hvg.hu/vilag/20101222_nemet_lapok_mediatorveny
      http://emasa.hu/cikk.php?page=lobbi&id=7811
      A Washington Post a médiatörvényről
      http://nol.hu/archivum/mediatorveny__orbant_valasztas_ele_kellene_allitani
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ AMERIKAI KUTATÓ HONLAPJA 1956-RÓL
EGY MAGYAR CSALÁD TÖRTÉNET EGY VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKOS DIÁK SZEMÉVEL
A FARKAS CSALÁD TÖRTÉNETE

      www.1956escapeforfreedom.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR FILMEK LETÖLTHETŐK

      Régi filmek, színdarabok,..
      http://www.honszeretet.hupont.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR EMBERIJOGOK ALAPÍTVÁNY

      A HHRF legújabb hírlevele olvasható
      http://hhrf.org/hhrf
cikk küldése | nyomtatási verzió

A VASVÁRY GYŰJTEMÉNY LEGÚJABB SZÁMA

      Olvasható
      http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/vasvary/newsletter/10dec/tartalom.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

SEMMELWEIS AZ ÖT MEG NEM ÉRTETT VILÁGZSENI KÖZÖTT

      http://hvg.hu/Tudomany/20101209_ot_zseni_buta_magyar_einstein
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
SZABAD MAGYAR TELEVIZIÓ

      New York – 2010. december 20-án csaknem egy időben a médiatörvény budapesti megszavazásával, megkezdte működését az amerikai joghatóság alá tartozó, az egész világ magyarságához szóló, szabad független Amerikai Népszava /AN/ honlapja, az Amerikai Magyar Népszava Szabadság című újság online kiadása. Ezen a honlapon indult el a Szabad Magyar Televízió adása, melynek műsorait az Amerikai Népszava kiküldött budapesti tudósítói készítik Salamon András filmrendező vezetésével, az amerikai sajtószabadságról szóló törvények hatálya alatt.
      http://nepszava.com/2010/12/amerika/elindult-a-szabad-magyar-televizio-amerikabol.html
      http://nepszava.com/2010/12/amerika/elindult-az-amerikai-nepszava-uj-website-ja.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT MAUTHNER GABRIELLA
(Memi néni)

      Az elmúlt 30 évben az Amerikai Magyar Könyvtár vezetője Memi néni
      életének 88. évében, 2010. december 7-én hunyt el. New Yorkba a náci hatalomátvétel elől menekült, s minden magyar ügy támogatója és csendes szolgálója volt. Tiszteletére a gyászszertartást a New York-i Szent István templomban (414 East 82nd Street, New York, New York), a megemlékezést a New York-i Magyar Házban a Hungarian Human Rights Foundation és az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat közös szervezésében tartották.
      (215 East 82 Street, New York, New York
      A létrehozandó Mauthner Gabriella Emlékszobára vonatkozó adományokat a HHRF, 120 East 90 Street, New York, NY 10128 címen fogadják el.
      http://americanhungarianlibrary.org/?p=134
      http://www.hhrf.org/hhrf/index.php?monitor
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hozzájárulás

ADOMÁNY

      A Nyugati Hírlevél költségeihez adóból levonható hozzájárulásokat szívesen veszünk a Hungarians of Louisiana Inc, azaz HUNGARLA számára kiállított csekken.
      Kérjük, jelölje meg, hogy a Nyugati Hírlevél számára küldi az összeget.
      
      Cím:
      Julianna Bika
      1417 Bordeaux Street
      New Orleans, LA, 70115
      www.hungarla.com
      Adómentességi szám: DLN:17053072012041
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2011