független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

87. szám
2006. május 1.


THE PERSISTENT ACCENT
PATRICIA DOBLER

      Until the grave covers me, on foreign soil
      I shall remain Hungarian
      Hungarian folk song
      
      
      Because this fat old lady
      has exactly the voice
      of my dead grandma,
      I find myself
      trailing her through the supermarket
      as she complains to her friend
      about the Blacks, the kids, the prices,
      age, disease, and certain death,
      and I­m seduced
      by that Hungarian accent
      decades in this country can­t diminish,
      and I see the smoky fires
      of the harvesters, a golden-braided girl
      fetching their dinners of peppers and lamb,
      and I follow her
      through the aisles,
      wanting to lay my face
      between her hands,
      to ask her for a song.
      
      Collected Poems az Autumn House kiadásában
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

AU PAIR GYERMEKFELÜGYELET
KALIFORNIA

      Debreceni Kis Zsuzsanna lett az Au Pair Foundation Bay Area Community képviselője.
      A California Department of State által szabályozott program szerződéssel biztosítja mindkét fél érdekeit.
      Zsuzsanna tanácsadói feladatot lát el a bentlakásos, legális gyermekfelügyeletet vállaló külföldi jelöltek és az érdeklődő családok között.
      
      Miben tud segíteni:
      1. Ha vannak olyan magyar családok akik kifejezetten magyar au pair-t keresnek
      2. Ha már van Magyarországon vagy akár más országokban egy (18 és 26 év közötti) au pair jelölt de meg nem tudják, hogy hozassák ki a jelöltet az USA-ba legálisan
      3. Ha van magyar (18 és 26 év közötti) ismerős, aki az Au Pair Foundation által kialakított program részvételével akarja az USA-nak ezt a részét és az amerikai kultúra helyi jellegzetességeit megismerni.
      További információ: www.aupairfoundation.org
Debreczeni Kis Zsuzsanna
Tel: 415-425-8054
cikk küldése | nyomtatási verzió

Az eMAGYAR PONT

      Az eMagyarPont a New York környéki magyar származású, valamint a magyar kultúra és társaság iránt érdeklődő fiatalok összetartozását és közösségi fejlődését segítő találkozási hely. Az ingyenes Internet hozzáférési lehetőség mellett hetente három alkalommal, érdekes, szórakoztató programoknak ad helyet.
      Cím: Magyar Ház (könyvtár) 213 East 82 Street).
      
      Szombat: 4 és 10 óra között (beszélgetés keretében filmklub, hagyományőrző est stb.)
      Hétfő: 7 és 10 óra között (táncház és asztalitenisz)
      Csütörtök: 6 és 10 óra között (üzleti klub, sakk-kör)
      
      Levelezőlista a YahooGroups-on található: http://groups.yahoo.com/group/eMagyarpontNY/
      
      Weblap: www.emagyarpont.org
      Info: Levente B. Ferencz, E-posta: levi@transylvania.info
      http://www.transylvania.info
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR HÁZ
NEW YORK-I SZÍNHÁZ

      ELŐADÁS
      2006. május 4-én, csütörtök este 7 órakor Sümeghy György a Habitat for Humanity szervezet magyarországi igazgatója mutatja be a szervezet munkásságát az érdeklődőknek. Aki többet kíván megtudni a szervezetről, megtekintheti a honlapot www.habitat.hu címen.
      
      SZÍNHÁZ
      2006. május 18-án csütörtökön este 7 órakor New York-i Magyar Ház, 213 East 82nd Street, NYC
      A Magyar Ház Társasköre és a New York-i Színház rendezésében
      
      A New York-i Magyar Színház 22. zenés - vidám évadnyitó előadása
      A JAZZMAN! JOE MURANYI és zenekara, Mezőkövesd díszpolgára - a Matyóföld fia világhírű klarinét művész Louis Armstrong zenekarából.
      Fellépnek még: Gerty Ágoston írónő, Cserey Erzsi, Lendvay Gabriella - Látrányi Éva operaénekesek, Valu Oliver tenor, Kerekes Judit, Kovács Szilvia, Raymen Rita, Mautner Mimi, Roth Carole, Laurel Stone írónő.
      Helyfoglalás: 212 861-7981
cikk küldése | nyomtatási verzió

SYRACUSE-I FILMFESZTIVÁL

      Újabb fődíjat kapott a Before Dawn.
      Kenyeres Bálint alkotása, a Before Dawn elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat.
      Az április második hetében tartott Syracuse-i Nemzetközi Film és Videó Fesztivál az idén kitüntetett figyelemmel fordult az Inforg Stúdióban készült filmalkotások felé, az Inforg négy filmjét hívta meg a New York államban lévő Syracuse-ba: Szaladják István Aranymadár, Lakatos Róbert Ördögtérgye, Mispál Attila A fény ösvényei és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását.
      A 13 perces Before Dawn (Virradat előtt)az ugyancsak áprilisban tartott milánói filmfesztiválon is elnyerte a legjobb rövidfilm díját. Az alkotást az elmúlt hetekben Kaliforniában, Tiburon városában és Párizs filmfesztiválján is a legjobb rövidfilm díjával jutalmazták.
      Kenyeres Bálint munkája tavaly, a 36. Magyar Filmszemlén kategóriájában elnyerte a zsűri rendezői és operatőri elismerését
cikk küldése | nyomtatási verzió

CONNECTICUTI MAGYAR KULTURÁLIS EGYESÜLET (HCSC)

      2006. május 7-én vasárnap délután 2 órakor REMEMBER HUNGARY 1956 című film vetítése a Calvin Reformed Church of Norwalk, CT,
      19 Lexington Ave. közösségi termében. Bevezetőt mond Lipták Béla a Testament of Revolution című könyv szerzője.
      További információ: 203-354-4397
      2006. május 26-án péntek este 7 óra 30-kor a HCSC Irodalmi Est; “Zenei Szemelvények” Emese és Csaba Leranth otthonában; 1740 Tuttle Ave. Wallingford, CT 06492, Tel: 203-284-1352
      Info: joska.kata@cox.net
cikk küldése | nyomtatási verzió

FÉSZEK KLUB

      2006. május 10-én szerdán este 7 óra 30-kor az évenkénti egyszeri angol nyelvű műsorban Evi Balikie a Magda’s Daughter című könyv szerzőjével találkoznak a klub tagjai.
      Május 24-én szerdán este 7.30-kor Goldstein Tibor énekes basszbariton operaáriákat énekel.
      
      344 East 69 New York, New York 10021
      Info: (201) 886-2512
cikk küldése | nyomtatási verzió

NYÁRI MAGYAR ISKOLA
2006. július 8-23.

      A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén újra meghirdetjük Nyári Magyar Iskolánkat. Ebben az évben a fillmore-i Nyári Magyar Iskola fennállásának 38. életévébe lép. Az első iskolatábor 1968 júliusában volt a Sík Sándor Cserkészparkban, aztán hamar nyári iskola lett belőle. Mivel megszakítás nélkül működött évről-évre, most -2006 nyarán- nyílik meg immár harminckilencedszer!
      Azt szeretnénk, ha idén még több magyar gyermek kacajától visszhangoznának a fillmore-i erdős dombok. Célunk az idén is, elsősorban Észak-Amerika szórvány magyarságának fiataljait vendégül látni, de ezen kívül hívunk és várunk minden olyan magyar fiatalt, aki játszva, énekelve szeretne magyarul tanulni.
       Az iskola pontos ideje: 2006. július 8-23. Helye a Sík Sándor Cserkészpark, amely Fillmore, NY közelében helyezkedik el. A tanítás szintje igazodik a tanulók nyelvtudásához. Kiváló tankönyveket és naprakész pedagógiai és didaktikai eszközöket használnak tanítóink, így a siker előre biztosítva van.
       A tandíj teljes ellátással, iskolaszerekkel, kirándulási és fürdési díjakkal együtt két hétre (mindegyik tagozaton) 400 U.S. dollár. Családoknak, több gyerek részvétele esetén, kedvezményt adunk.
       A Sík Sándor Cserkészpark erdős-ligetes 100 holdja, a délutáni szakköri foglalkozások, kirándulások, fürdések vidám szórakozássá varázsolják a tanulást.
       Felvétel csak előzetes jelentkezés alapján. Aki nem beszél magyarul - a legnagyobb sajnálatunkra - nem vehetjük fel az iskolába, mert a tanítást nem tudná követni.
       A nyári magyar iskola tanulóinak korhatára 8 (nyolc) és 14 (tizennégy) év közötti.
       Jelentkezési határidő 2006. május 20. Jelentkezést csak teljes két hétre fogadunk el. Részletes felvilágosítás és jelentkezési ívek a következő címen igényelhetők:
      
      Külföldi Magyar Cserkészszövetség
      2850 Rt. 23 North
      Newfoundland, NJ 07435
      (973) 208-0450
      E-posta:gabona@aol.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

TRIBECA FILMFESZTIVÁL
FILM 1956-RÓL NAGY KÁROLY BESZÁMOLÓJA
FREEDOM’S FURY — A SZABADSÁG VIHARA Új amerikai 56-os dokumentumfilm a 2006. április 25. és május 7. közötti “Tribeca” Filmfesztiválon New York-ban.

      “Egyszerűen megdöbbentő, hogy micsoda elsöprő élményt jelent e dokumentumfilm a forradalmunkról és szabadságharcunkról.
       A szemünk láttára lezajló csodálatos eseménysorozat formájában mutatja be a film, mi történt 1956. október 23-ával kezdődően Magyarországon. Meglepő, de merjük állítani, hogy még nem készült ilyen átütő, világos, széles látókörű film 1956-ról.
       Nekünk magyaroknak úgy esett, hogy a kanadai-amerikai Colin Gray és Megan Raney rendező testvérpár és Kristine Lacei producer hozta létre a legjobb filmet történelmünk eme kiemelkedő szakaszáról, így nemcsak gratulálunk nekik, de köszönjük is ezt.”
       E sorokban méltatta az egyik magyarországi filmes folyóirat nemrégiben (www.csphu, 2005 december) a fenti című, 90 perces angol nyelvű filmet. Általános filmszínházi bemutatóját a forradalom ötvenedik évfordulójának őszére tervezik. A New Yorkban már öt éve világhírű eseménnyé emelkedett “Tribeca” filmfesztivál április 25. és május 7. közti két hét alatt azonban afféle előzetes bemutatását tűzte műsorra a rendezőség, négy alkalommal.
       A film megszólaltatja a forradalom számos résztvevőjét, tanúját, így többek közt Csoóri Sándort, Király Bélát, Kósa Ferencet, Lipták Bélát, Maléterné Gyenes Juditot, Mécs Imrét, Nagy Károlyt, Papp Lászlót, Pomogáts Bélát, Rácz Sándort és Wittner Máriát is.
       A forradalom leverését követően a melbourne-i olimpián a magyar vízilabdacsapat december 6-án 4:0-ra megverte a szovjet csapatot, miközben “véres lett a víz”. A közönség tombolt.
       “A forradalom és szabadságharc és az olimpiai vízilabda mérkőzés ellenpontozásának remek érzékkel végrehajtott példáját láthatjuk a filmben”-írja a filmkritikus, majd így fejezi be:
       “A vége felé már nem ritkák a szemeket nedvesre varázsoló, felemelő katarktikus momentumok, és kimondhatatlanul büszkék vagyunk, és boldogok, hogy magyarok vagyunk, és hogy ez a mi történetünk.”
      
       New York-ban a “Freedom’s Fury” c. film a következő napokon és helyeken tekinthető meg májusban:
      
       2006. május 1-jén, hétfőn este 10 órai kezdettel,
       AMC Loews 34th St. 312 W. 34th St. a 8. és 9. avenuek között.
      
       2006. május 2-án, kedden este 6:30 órai kezdettel
       AMC Loews Lincoln Square 12. 1998 Broadway a 68. utcánál.
       Honlap: www.tribecafilmfestival.org
      
      
       Az április 9-iki The New York Times külön magazinmellékletben ismertette a Tribeca Fesztivált, benne a “Freedom’s Fury” filmet is.
       Nézzük meg minél többen a filmet, tervezzük őszi évfordulós bemutatását egyházainkban, egyesületeinkben, magyar házainkban, múzeumainkban, iskoláinkban, cserkészotthonainkban.
       Tegyük lehetővé minél több magyar és amerikai fiatalnak és felnőttnek, hogy e film segítségével valamennyire átélhesse magyar történelmünk e világjelentőségű, ötven évvel ezelőtt felragyogott, máig és örökre fénylő büszke csillagát.
Nagy Károly
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR PIKNIK
LOUISANAI MAGYAROK SZERVEZETE

      Május 7-én délelőtt 11 órától New Orleans külvárosa Metairie város Lafreniere Park 6-os pavilonjában a Louisianai Magyarok Szervezete hagyományos májusi baráti eszem-iszom találkozót szervez. Délután félhárom és félöt között Tony Green cigánygitáros és együttese szolgáltatja a zenét.
      Információ a szervezet honlapján: www.hungarla.com
      E-posta: bikajuli@cox.net
cikk küldése | nyomtatási verzió

20. MAGYAR TAVASZI PIKNIK

      Május 13-án, vasárnap, délután 3 órától a washingtoni magyar fiatalok félévenkénti piknikje Rock Creek Park, Washington, DC. Adóból levonható támogatás adható az American Hungarian Educators­ Association nevére (AHEA Picnic Spring 2006, P.O.Box 30288, Bethesda MD 20824-0288). Információ: http://hungaria.org/picnic
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ AMERIKAI MAGYAR KOALÍCIÓ HÍREI
GÁLAEST, ADOMÁNY A MADÁCH-POSONIUM KIADÓNAK

      GÁLAEST
      
      Az Amerikai Magyar Koalíció 2006. május 4-én gálavacsorát rendez Charles Simonyi tiszteletére. Habsburg György valamint John és Edith Lauer adják a díszvacsorát a JF Kennedy Center teraszán.
      A vacsora és a gála 7 óra 30 perckor kezdődik az Opera House Roof Terrace éttermében.
      Lauer Edith a 15 éve működő Magyar Amerikai Koalíció tiszteletbeli elnöke.
      Évente júniusban adják át azt a dr. Charles Simonyi által alapított kutatói ösztöndíjat, melyet általában három kiemelkedő magyar kutatónak adnak át a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten. A két és fél millió Ft értékű, évente kiosztásra kerülő díjat, dr. Charles Simonyi alapította 2000-ben. A díj folyamatosságát 2002-ben az Amerikai Magyar Koalíció együttműködésével biztosították, azzal a céllal, hogy ösztönözzék a kiemelkedő magyar tudományos kutatást.
      
      AZ AMERIKAI MAGYAR KOALÍCIÓ ADOMÁNYA
      A MADÁCH-POSONIUM KIADÓNAK
      A SZLOVÁKIAI MAGYAR KISEBBSÉGI KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT
      
      Washington – Az Amerikai Magyar Koalíció 18 ezer dolláros adományt vett át azon törekvéseinek finanszírozásához, mellyel a szlovákiai magyar kultúráért elkötelezett kisebbségi szervezeteket támogatja. Az adomány felével a pozsonyi Madách-Posonium Kiadó működéséhez fognak hozzájárulni, míg a másik felét az éves Posonium Irodalmi és Képzőművészeti Díj költségeire fordítják, mely várhatóan 2006 júniusában kerül átadásra. A Posonium Díjat a clevelandi Edith és John Lauer alapította öt évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy elismerését fejezze ki azoknak a magyar íróknak és művészeknek, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárulnak a Szlovákiában élő magyar kisebbség irodalmi, művészeti és kulturális örökségéhez. A képzőművészeti díjakat Mátyásfalvi György budapesti filantrópus és üzletember szponzorálja.
      A Madách-Posonium hetilapot jelentet meg Szabad Újság néven, mely politikai és gazdasági témákról, valamint a Szlovákiában élő 520 ezres történelmi magyar közösség kulturális eseményeiről ad hírt. Múlt évben a heti folyóirat 52 alkalommal jelent meg, átlagosan 18 ezres példányszámmal. Emellett, a Madách-Posonium Kiadó azon fáradozik, hogy a területek széles körét fogja át a gyerekkönyvektől és magazinoktól kezdve a szlovákiai magyar írók irodalmi alkotásáig. Továbbá, a fent említett, hetenként megjelenő Szabad Újság kiadása mellett, a Madách Kiadó megjelenteti a Tücsök nevű gyermekmagazint, a Jó Gazda földművelési folyóiratot, és egy irodalmi havi lapot Irodalmi Szemle címmel. A Madách Kiadó magyar nyelvű könyvesboltokat is működtet kilenc szlovákiai közösségben.
      A Kiadó vezetője Dobos László, ismert író, publicista és közösségi vezető, a legnagyobb magyar kulturális elismerés, a Kossuth Díj kitüntetettje, valamint a rangos szlovák állami díj, a Pribina Kereszt jutalmazottja, mellyel a 60-as évek végén, kisebbségi miniszterként betöltött történelmi szerepét ismerték el.
      
      
      Az Amerikai Magyar Koalíció országos non-profit szervezet, mely az amerikai magyar ügyek széleskörű megismertetését és megértését támogatja.
      Az Amerikai Magyar Koalíció címe és honlapja:
      Hungarian American Coalition
      1120 Connecticut Avenue, NW, Suite 280
      Washington, DC 20036
      Tel: (202) 296-9505
      Fax: (202) 775-5175
      E-posta: hac@hacusa.org
      Honlap: www.hacusa.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

Anglia

A TAKÁCS VONÓSNÉGYES SIKERE
LONDON

      A világhírű Takács vonósnégyes nyerte el a BBC "Music Award" kitüntetését, amely a kamarazene kategóriában az év legjobb CD-lemeze díjat kapta. Az elismerést a háromrészes Beethoven felvételnek ítélték oda, amely a teljes Beethoven vonósciklus utolsó része.
      
      A bírálóbizottság véleménye szerint " A Takács együttest hallani olyan, mint egy érett aszút kóstolgatni, amelyik az évek során egyre simább lett, mégis mindig izgatóan friss"
      
      A BBC Music kiadó reméli, hogy a kitüntetések ráirányítják a figyelmet a klasszikus zenére, és a közönség értékeli majd ezeket a kiváló zenei alkotásokat.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Franciaország

A PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET MÁJUSI PROGRAMJA

      Májusban végig látható és kipróbálható a Párizsi Magyar Intézetben Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton közterekre készített interaktív videoinstallációja, s virtuális ablakként működik a Párizsi Magyar Intézet és a Budapesti Francia Intézet között, melyek látogatói ezentúl élőben kommunikálhatnak egymással e „see-through” segítségével (http://seetrough.c3.hu).
      Május 9-ig megtekinthető két, április 19-án nyílt tárlat a magyar kultúra párizsi otthonában: a nagyteremben Illúziók: Textilfalak, falfestmények címmel 18 magyarországi művész textilmunkáit állítják ki. A kisteremben igazi különlegességet kínál a művészetszeretőknek a PMI: a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből származó, eddig Franciaországban még soha ki nem állított, az első világháború alatti internálásakor készített és sokáig lappangó Rippl-Rónai rajzokat, vázlatokat láthatnak a párizsiak.
      Május 3-án az INALCO és a Paris III Sorbonne egyetemek magyar szakos hallgatói a PMI-ben tartják éves diákünnepüket.
      Az Ethnologie française, azaz ’Francia Etnológia’ című folyóirat éves különszámában kiemelten foglalkozik egy-egy európai ország néprajzával – az idén Magyarország került sorra. A lap magyar különszámát május 4-én mutatja be a magyar intézetben Jean Cuisenier lapigazgató, a magyar szerzők: Hoppál Mihály, Nagy Ilona és Klaniczay Gábor részvételével. A bemutatót követően Nauko Fujiwara zongoraművész ad koncertet, melyen Bartók Béla műveit játssza.
      Május 12-én Gődény Márta (zongora) és Renaud Dujardin (cselló) „Születésnapok” című hangversenyükön az idén kerek évfordulókat ünneplő zeneszerzők – Mozart, Bartók, Enesco, Sosztakovics és Schumann – darabjait szólaltatják meg.
      Május 16-án újabb különlegességgel szolgál majd a párizsi művészetkedvelőknek a PMI: az egyik nemzetközileg legismertebb magyar származású művész, Moholy-Nagy László ifjúkori, első világháborús fogolyként készített rajzaiból nyílik kiállítás. A tárlat anyagát az Első Magyar Látványtár Alapítvány gyűjteményéből Vörösváry Ákos válogatta. Moholy-Nagy műveit Aszódi Zoltán, első világháborús hadiorvos fényképei, és egy első világháborús tárgyakból, relikviákból emelt „oltár” installáció egészíti ki. A június 9-ig látogatható tárlat alatt folyamatosan vetítik Dessewffy Zsuzsa két, a művészről szóló filmjét (Párhuzamos töredékek, A mester tanítványai). A megnyitó estéjén Gődény Márta zongoraművész Moholy-Nagy kedvenc zeneszerzőinek – többek között Bartók és Berg darabjait játssza.
      Május 19-én – a Bartók jubileumhoz kapcsolódva – az egyik legjelentősebb francia Bartók-szakértő, Yann Queffélec tart előadást a magyar zeneszerzőről. Május 20-án a PMI is csatlakozik a nagyszabású európai rendezvény, a Múzeumok Éjszakája eseményeihez: a látogatók kivételesen éjjel 1-ig megtekinthetik a PMI Moholy-Nagy kiállítását.
      Május 23-án Csurgay Gyula, a genfi Geopolitikai Tanulmányok Nemzetközi Központjának igazgatója tart előadást „A nemzet és területei Közép-Európában” című könyve alapján.
      Május 24-én Erdős André, párizsi magyar nagykövet ezúttal mint a „Sorsfordító esztendők” című könyv szerzője számol be negyven évnyi, diplomáciai körökben eltöltött pályája során szerzett tapasztalatairól, avatja be hallgatóit a történelem sorsdöntő időszakának tevékeny szemtanúként megélt élményeiről, és mesél személyes, emberi, gyakran felkavaró történeteket a diplomácia berkeiből.
      Május 26-án táncházra kerül sor a budapesti Pátria zenekar, Dobos Bea és Ónodi Béla táncosok, valamint Gyenis Katalin népdalénekes részvételével.
      Május 29-étől 31-ig nagyszabású rendezvénysorozatot rendez a PMI „Kurtágh György: komponálás, előadás és átadás” címmel a híres zeneszerző 80. születésnapja alkalmából. Ennek keretében sor kerül egy háromnapos nemzetközi konferenciára, melynek európai országokból, illetve Kanadából és az Egyesült Államokból érkező résztvevői több oldalról vizsgálják a kortárs zene mesterének munkásságát. A konferencia nyitásaként Kurtágh György mesterkurzust tart. Mindhárom este lesz koncert is, a zárókoncertet maga Kurtágh György és Kurtágh Márta adja. A konferencia a Párizs VIII és a Strasbourg II Egyetemmel közös szervezésben valósul meg.
      A PMI mozijában május 4-én Sándor Pál: Szerencsés Dániel című alkotását, 11-én Bán Dávid: Budapest keleti – Paris Nord című 2002-es filmjét, 18-án Papp Zsigmond Gábor: Az ügynökök élete című dokumentumfilmjét vetítik.
      
      
      MAGYAR VONATKOZÁSÚ KULTURÁLIS RENDEZVÉNYEK FRANCIAORSZÁGBAN
      
      Május 15-től 20-ig tart a párizsi európai külföldi kulturális intézetek közös irodalmi fesztiválja, az „1,2,3… Kultúrák!”. Május 20-án kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Cervantes Intézetben, melyen Magyarországot Forrai Eszter Párizsban élő magyar költőnő képviseli.
      Május 22-én Eötvös Péter vezényli a Francia Rádió Szimfonikus Zenekarát a neves Châtelet Színházban.
      Pál Frenák társulata május 23-án és május 24-én a Trace című előadásával lép fel a creili La Faiencerie Színházban.
Kis Zsuzsa
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

A NYUGATI MAGYAR TUDOMÁNYOS TANÁCS
BUDAPEST

      A Nyugati Magyar Tudományos Tanács (NyMTT) a Magyar Tudományos Akadémia 2006. évi közgyűlésének első napján tartja ez évi első ülését.
      
      Az ülés időpontja: 2006. május 8, hétfő, 15:00–18:00.
      Az ülés helye: MTA, Székház Elnöki Tanácsterem.
      
      Megnyitó beszédet Vízi E. Szilveszter, az MTA elnöke, köszöntőt Frühling János, a NyMTT elnöke és Berényi Dénes, a Magyar Tudományosság Külföldön elnöki bizottság elnöke mond.
      
      A Tanács eddigi tevékenységéről Gulyás Balázs tart beszámolót.
      A kisebbségi magyar tudományos intézmények támogatásáról Berényi Dénes, a „Nyugati Magyar Tudományosság” program: a nyugati magyar kutatók adatbázisának továbbfejlesztéséről Kott Ferenc tart előadást.
      Külső tagok részvétele az akadémiai tagválasztási folyamatban címmel Vízi Szilveszter, Frühling János és Gulyás Balázs tart előadást.
      
      A Magyar Tudományosság Külföldön (MTK) Elnöki Bizottság idén ünnepli fennállásának 10 éves jubileumát, ezért a közgyűlés kísérő programja, a Külső Tagok Fóruma, ennek a jubileumnak van szentelve. A Fórum az idén egész napos programkínálattal várja az érdeklődőket a közgyűlést követő napon, május 10-én. Az MTA elnöke, Berényi Dénes akadémikus a NYMTT minden tagját várja ezen a Fórumon.
      Info: Joo Kinga MTA elnöki tanácsadó
      E-posta: jookinga@office.mta.hu, telefon: +36 1 411-6103, fax: +36 1 411-6102.
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYARSÁGSZOLGÁLATI IRODA

      Budapest, 1065 Révay köz 1.
      E-posta: mszi@axelero.hu.
      H 1243 Budapest , Pf. 572
      USA Office
      3240 West Blvd.
      Cleveland, OH 44111, E-posta: Tamas@westriv.com
      Dr. Tanka László, dr. Tamás Gábor és Deisziger Zsuzsanna vezetésével
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

A BOMBA SZERELMESE

      Ha bárki kétségbe vonta, hogy a Szovjetunió az atombomba birtokában a világ biztonságát veszélyeztetheti, Teller Ede Magyarországnak a mongol hadak által való elpusztítását (1242) hozta fel példának. A mongoloknak ugyan nem volt atomfegyvere, de néhány hét alatt mégis kiirtották az ország lakosságának nagy részét. “Nem az eszközök határozzák meg korlátainkat, hanem az elszántság” - bizonygatta. Hosszú élete során ez a felfogás tette a fegyverkezési verseny legelszántabb hívévé.
      
      A Nobel-díjas Wigner Jenő szerint Teller “nagy képzelőerővel megáldva.... a tudomány egyik legmélyebben gondolkozó képviselője” volt, míg egy másik Nobel-díjas tudóstárs, Isidor Rabi úgy nyilatkozott, hogy ő “veszélyt jelentett mindarra, amit fontosnak tartunk... a világ jobb lett volna Teller nélkül”.
      
      Erről az ellentmondásos emberről, a huszadik század egyik legjelentősebb tudósáról szól Peter Goodchild nemrégen megjelent könyve: “Edward Teller, az igazi dr. Strangelove”. A cím utal Stanley Kubrick 1965-ben megjelent, nagyhatású filmjére, amelyben Peter Sellers egy megszállott tábornokot alakított, aki atomtámadással akarja megsemmisíteni a Szovjetuniót.
      Valóban, Teller életének nagy részét a szovjet veszedelem elhárítása érdekében szükségesnek tartott “szuper” bomba megvalósítására szánta. A láncreakción alapuló első atombomba helyett a maghasadásos hidrogénbombában látta az amerikai fegyverkezési fölény megvalósításának lehetőségét. Úgy vélte, hogy ennek birtokában egyszer és mindenkorra lehetővé válik a világ feletti uralom. Amikor a bomba titkát az áruló Klaus Fuchs eljuttatta a szovjetnek, Telleren még jobban úrrá lett a fegyverkezési verseny megszállottsága, és figyelmét ezután a “csillagok háborúja” néven ismertté vált védelmi háló megvalósítására fordította.
      
      Egyik munkatársa, George Cowan szerint Teller a legnagyszerűbb elme volt, akinek ítélőképességét azonban elhomályosította a hatalomvágy. Jellemző volt, hogy munkatársai, Oppenheimer, Bethe, Fermi, Rabi, sőt végül legközelebbi barátja Szilárd Leó is elhatárolódott tőle. Albert Schweitzer odáig ment, hogy (bár Tellert nem nevezte meg) a Nobel béke-díj átvételét felhasználta a világot veszélyeztető atomsugárzás veszélyére való figyelmeztetésre.
      Egy hidrogénbomba-háború valóban minden képzeletet felülmúló veszélyt jelenthet a világra. Amikor Tellert a riporterek 1959-ben az első kísérletekről kérdezték, félig tréfásan azzal válaszolt, hogy “Szóljanak, ha egy hegy talán rossz helyen lenne”. Valóban a H-bomba hatóereje úgyszólván minden várakozást felülmúlt. Amikor az 1952-es kísérletet a Marshall-szigetcsoport Elugelab nevű szigetén végrehajtották, a robbanás ereje kétszer akkora volt mint a második világháború során ledobott összes bombáé együttvéve, (10.4 megatonna).
      A sziget megszűnt, nyolcmillió tonna föld és víz repült 30 ezer méter magasságba. Az élőlények hamuvá égtek, a tengerben levő halak megsültek. A rádióaktiv felhő megkerülte a földet.
      
      A bomba rettenetes hatása gondolkodásra késztette nemcsak a tudósokat, de a politikusok jórészét is. Nem úgy Tellert. Rabi, Fermi és Neumann János is mérsékletre intette. Teller hajthatatlan maradt, és inkább megvált a Los Alamos-i társaktól, új laboratóriumot létesített az University of California egyetem mellett Livermore-ban. “Otthagytam a békepártiakat és csatlakoztam a fasisztákhoz” - mondta, csak félig tréfásan, Isidor Rabinak.
      
      Ma azt mondanák Tellerről, hogy gyermekkorában “geek”, vagyis szobatudós volt. A mintagimnáziumban félénk, magánakvaló, anyja szoknyája mellé bújó fiúnak ismerték, aki csak az utolsó évben szerzett barátokat. Vizsgáira, különösen az érettségire rettegéssel készült. Nem bízott magában és csak a németországi egyetemi éveiben engedett fel, erősödött meg az önbizalma. Viszont amikor Hitler uralomra került kiújult félelme, és örült a lehetőségnek, hogy először Angliába, majd Amerikába mehetett dolgozni. Ismerve a német tudomány lehetőségeit, minden képességét azért vetette latba, hogy az amerikai tudósok megelőzhessék a németeket az atomfegyver megvalósításában. Ismert volt, hogy Belgium megszállása révén a németek hozzájutottak Kongó hatalmas uránbányáihoz, Norvégiában pedig a láncreakciót fékező nehézvíz forrás került a kezükre. Mindez sürgette az amerikai megoldás szükségességét.
      A második világháború végén bevetett atombombák történetének egyik fejezete az amerikai irodalomban a “magyar összeesküvés” néven szerepel. Igaz, hogy mások, mint Fermi és Oppenheimer, szintén nagy szerepet játszottak az atomkutatásban. A bomba megvalósításával kapcsolatban azonban Szilárd Leó és Teller Ede tette a legtöbbet. Wigner ösztönzésére ők fogalmazták meg azt a levelet, (németül, mert Einstein angolja még nem volt elég jó), amelyet aztán ketten vittek el Einsteinhez, aki aláírta és küldte Roosevelt elnöknek, javasolva az atombomba mielőbbi elkészítését. Akkor még abban a hitben, hogy Hitler ellen. “Én csak úgy léptem be a történelembe, mint Szilárd sofőrje” - mondta Teller egyszer nem kis álszerénységgel.
      
      “Mélyen sajnálom az atombomba okozta halált és rombolást, de nem bántam meg, és azt válaszolom, hogy mi lett volna ha nem csináljuk meg?” - mondta Teller.
      
      Peter Goodchild könyve részletes ismertetést és értékelést ad a magyarok és a világ számára jelentős tudós életéről, vívódásairól, eredményeiről. A könyv a Harvard University Press kiadásában jelent meg.
Papp László
cikk küldése | nyomtatási verzió

VICTOR SEBESTYEN KÖNYVE 1956-RÓL
TWELVE DAYS: THE STORY OF THE 1956 HUNGARIAN REVOLUTION
BBC NEWS HUNGARY

      A BBC NEWS 2006. január 28-i adása beszámolt és interjút közölt Sebestyén Viktorral: meghallgatható illetve olvasható:
      http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/4651808.stm
      Az Angliában élő Victor Sebestyen könyve megvásárolható http://www.amazon.com/gp/product/037542458X/qid=1141959670/sr=1-1/ref=sr_1_1/103-8573798-7247003?s=books&v=glance&n=283155
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

FÜLÖP LÁSZLÓ NEW ORLEANS-I ÍRÁSA A KORUNKBAN

      http://www.korunk.org/oldal.php?ev=2006&honap=3&cikk=1547
cikk küldése | nyomtatási verzió

NYEOMSZSZ TÜKÖR

      Nyugat-Európai Országos Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) ismertetője
      Anglia, Ausztria,Morvaország, Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország területén folyó magyar kulturális életről, munkáról.
      Az újság letölthető a honlapról:
      http://www.nyeomszsz.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

ANGLIAI MAGYAR TÜKÖR

      A Magyarok Angliai Országos Szövetségének lapja, főszerkesztő Pátkai Róbert.
      A szerkesztőség tagjai: Jotischiky László és Sárközi Mátyás.
      A kiadóhivatal vezetője Adler Sándorné, szerkeszti Nilsen Anna.
      36 College Road, Wembley, Middx.
      HA9 8RJ
      T/F 020 8904 2849
cikk küldése | nyomtatási verzió

HOLLANDIAI MAGYAR HIREK

      Szerkesztő Csanády Ágnes, lap letölthető a Hollandia Magyar Szövetség honlapjáról: http://www.federatio.org/hmhm2000.html
      Cím:
      2304058 Stichting Hongaarse Federatie, Utrecht
      Postbus 178, 3500 AD Utrecht, Nederland
      Tel/ Fax: 31-050-3092318
      E-posta: federatio_hollandia@yahoo.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

THE ENDRES FOUNDATION

      A Magyar repülés úttörőjének, Endresz Györgynek emlékére alapított alapítvány magyar angol tanárok versenyét hirdeti meg angoltanári állásra. Részletek a honlapon.
      http://www.endresfoundation.org/
      
      
      The Course Secretary, The Endres Memorial Trust,
      11 Fairmile Lane
      Cobham, Surrey
      KT11 2DL England
cikk küldése | nyomtatási verzió

KUTASI KOVÁCS LAJOS
VASÁRNAPOK HÉKÖZNAPOK

      http://www.museum.hu/search/publications.asp?ID=674&offset=32
      http://mek.oszk.hu/02200/02227/html/04/673.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÁRPÁDHON HUNGARIAN SCHOOLMUSEUM

      www.hungarianmuseum.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

CONNECTICUTI KULTURÁLIS TÁRSASÁG

      Elkészült a társaság honlapja:
      www.HCSC.US
cikk küldése | nyomtatási verzió

PANORÁMA VILÁGKLUB

      HAZATÉRŐ MAGYAROK TALÁLKOZÓHELYE
      www.pano-rama.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT PÜSKI SÁNDORNÉ

      Életének 95. évében elhunyt Püski Sándorné Zoltán Ilona, a legendás könyvkiadó felesége, aki több mint hat évtizeden át a kiadói munkában is társa volt.
      Püski Sándorné Zoltán Ilonának a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozták 2001-ben a magyar kultúra terjesztése, a szellemi javak megőrzése és továbbadása érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként.
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2006