független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

140. szám
2010. október 1.


PILINSZKY JÁNOS
ŐSZI VÁZLAT

      A hallgatózó kert alól
      a fa az űrbe szimatol,
      a csend törékeny és üres,
      a rét határokat keres.
      
      Riadtan elszorul szíved,
      az út lapulva elsiet,
      a rózsatő is ideges,
      mosollyal önmagába les:
      
      távoli, kétes tájakon
      készülődik a fájdalom.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

4. MAGYAR FESZTIVÁL
SARASOTA

      2010. október 16-án és 17-én rendezik meg negyedik alkalommal a magyar fesztivált déli 12 órától este10-ig illetve másnap este 7 óráig. Rendező a Global Friendship nonprofit szervezet.
      Helyszín: Sarasota County Fairgrounds (3000 Ringling Blvd.). Az egész napos programok keretében magyar népzenét és néptáncokat mutatnak be az amerikai és a magyar közönségnek.
      www.GlobalFriendshipFoundation.org
      www.gffusa.org
      PO BOX 25336,Sarasota, FL 34277
      E-posta: mail@gffusa.org
      Tel: 941/320-8253 Klatyik Erika
cikk küldése | nyomtatási verzió

KOSSUTH KLUB PROGRAMJAI

      2010. október 21-én, csütörtök délután fél 5-kor a Selby Könyvtár nagytermében, (1331 First Street, Sarasota, FL) Várdy Béla és Várdy Huszár Ágnes „Magyarok a gulág rabszolga táboraiban” címmel tartanak előadást.
      
      Dr. Várdy Béla a Nógrád megyei Bercel községben született. Szüleivel a második világháború alatt menekült Németországba, majd 1951-ben az Egyesült Államokba érkezett, ahol 1953 és 1967 között a Case Western Reserve, a John Carroll és az Indiana Egyetemen végezte egyetemi tanulmányait mint történész. 1964 óta a Duquesne Egyetem történelem professzora Pittsburghban. Kutatási területe a magyar és kelet európai történetírás, a XIX. századi magyar művelődés, az amerikai magyarság története, valamint a gulág táborok és az etnikai tisztogatás története. Huszonkét könyv és több mint ötszáz tanulmány és tudományos cikk szerzője. A Magyar Tudományos Akadémia /MTA/ rendes tagja.
      
      Dr. Várdy Huszár Ágnes irodalomtörténész és író Debrecenben született és szüleivel 1945-ben menekült nyugatra. Egyetemi tanulmányait az Ohio Állami Egyetemen, Heidelbergben, Bécsben, Pittsburghban és Budapesten végezte. Pittsburghban a Robert Morris Egyetem professzora, kutatási területe az osztrák-német romantika és a magyarságtudomány. Férjével közösen és önállóan számos magyar témájú irodalomtörténeti és történelmi mű szerzője, az MTA köztestületi tagja.
      
      Várdy Béla és Várdy Huszár Ágnes 366 oldalas könyve „Magyarok a gulág rabszolgatáboraiban” 2007-ben jelent meg a Kairosz Kiadónál Budapesten. Előadásukban ismertetik a szovjet gulág eredetét, bemutatnak egy 35 perces filmet és vázolják a magyar gulág lényegét.
      
      
      ZENEI PROGRAMOK
      Hegedűs Endre zongoraművész október 18.-án délután fél 3-kor és 19.-én este fél 8-kor lép fel a Bay Village Otthonban
      
      Fassang László 2010. október 23-án este 6 órakor a Megváltó templom dísztermében Jótékony célú hangversenyt tart a Zeneakadémia orgonájának a javára.
      
      Church of the Redeemer, 222 S. Palm Avenue, Sarasota
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR ORVOSSZÖVETSÉG KONFERENCIÁJA
SARASOTA

      Az Amerikai Magyar Orvosszövetség évi rendes, CME pontokat is biztosító 41. tudományos konferenciáját 2010. október 24-29. között rendezik Sarasota, Floridában.
      Az évi konferenciáról hírek a www.hmaa.org honlapon.
      Koncertek, filmvetítések, sport és gyermekprogramok várják a résztvevőket.
      
      ÉLETFA KONCERTEK
      Október 26-én este 7 órakor az Amerikai Magyar Orvosszövetség szervezésében zenés táncos rendezvényre kerül . Október 27-én a South Lido Beachen zenés vacsorával egybekötött partira várják a helybeli magyarokat és a konferencia résztvevőit este félnyolcas kezdettel.
      Közreműködik: Horváth József prímás, Gartai József ’Heki’ cimbalom, kontra, Erdélyi János bőgő, Székely Áron kontrás, táncos és Prazsak Yvette táncos.
      
      The Helmsley Sandcastle Hotel
      1540 Ben Franklin Drive, Lido Beach
      Sarasota, FL 34236
      Tel: 941/388-2181
      Infó: Horváth József 813-610-3340 és Erdélyi János 941-822-4949
      www.eletfa.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAROK A NAGYVILÁGBAN KÖNYVBEMUTATÓ

      Könyvbemutató zenés talkshow és fogadás.
      Dr. Tanka László, az American Hungarian Panoráma magazin és az Amerikai/Kanadai Magyarság hetilap s a könyv főszerkesztője észak
      -amerikai körútra indult, könyvbemutatójának végső két állomása Floridában
      
      
      Sarasota, Bradenton Bayshore Garden – október 1. (péntek)19 óra
      Miami – Magyar Ház, templom, 2236 N.W. St. – október 3. (vasárnap) 15 óra.
      E-posta: media.mix@chello.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

COLUMBIA EGYETEM
East Central European Center

      A New York-I Columbia Egyetemen az East Central European Center igazgatása alatt működő István Deák Visiting Professorship őszi szemeszterének vendég professzora Frank Tibor az ELTE Angol Amerikai Intézetének vezetője, ugyanitt Péteri György történész a Trondheim norvég egyetemről féléves kutatói ösztöndíjat kapott.
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW YORK-I FŐKONZULÁTUS
MEGALAKULT AZ AMERIKAI MAGYAR TUDÓSOK TÁRSASÁGA

      Bartalis K. Mihály orvoskutató, Bódis Wollner Iván agykutató, Demény Pál közgazdász, Haimann Zoltán csillagász, Sárközi László vegyész, Papp László építész és Szemerédi Endre matematikussal láthatunk interjút az alábbi filmen:
      http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=661106&pid=279417
cikk küldése | nyomtatási verzió

DR. SOMOGYI BALÁZS ELŐADÁSA

      A Széchenyi István Társaság rendezésében ”„Önképzés és nemzetépítés:
      Széchenyi István élete, munkássága és jelentősége” címmel 2010. október 1-én, pénteken este, 7:30 órakor.
      Magyar Ház
      213 East 82nd Street
      New York City
      http://hungarianhouse.org http://www.facebook.com/hungarianhouse http://twitter.co
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÚJ VEZETŐ AZ AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY ÉLÉN

      Manapság gyakran kapunk hírt akár száz évnél is régebben alapított templomok, magyar intézmények gyengüléséről, megszűnéséről Amerikában. Ennek egyik oka az alapítók, támogatók öregedése, elvesztése. Beszélünk a szervezetek “fiatalításáról”, de erről könnyebb beszélni, mint azt megvalósítani. Örömmel adhatunk most hírt arról, ahogy ez sikerült a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány esetében.
      
      Az American Hungarian Foundation-t, Molnár Ágoston kezdeményezésére magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy ápolja és népszerűsítse a magyar kulturális hagyományokat az Amerikai Egyesült Államokban. Az intézményt kezdettől fogva irányító igazgató, Molnár Ágoston munkája nélkül az Alapítvány nem jött volna létre, nem épített volna fel három millió dollárért egy épületet, amely ma a legnagyobb magyar intézmény Amerikában. 55 év munkája után Molnár Ágoston 2010. augusztus 31-én nyugalomba vonult, de ez nem jelenti azt, hogy megszakadna kapcsolata az Alapítvánnyal. Az igazgatóság társelnökké választotta.
      
      Az intézmény vezetését az igazgatóság a 32 éves Hajdú-Németh Gergelyre bízta. Ő majdnem annyi idős, mint Molnár Ágoston volt, amikor az Alapítványt létrehozták, így azt lehet várni, hogy hasonló fiatalos lendülettel viszi tovább a munkát. Gergely New Brunswick-ban született és nevelkedett. A Rutgers Egyetem elvégzése után jogi diplomáját a Seton Hall Egyetemen szerezte meg. Gergely New Brunswick-ban mint a tánccsoport és magyar iskola tagja, a cserkész csapat parancsnoka és a regös őrs vezetője szolgálta a közösségét. Közben egy évet töltött magyarországi egyetemen, Franciaországban is tanult.
      
      Az alapítványnak otthont adó épület New Brunswick városban, New Jersey-ben 1989-ben készült el Papp László építész tervei szerint. Az egykori varrótűgyár épületében az előző századforduló idején sok magyar munkás dolgozott, hiszen akkor New Brunswick lakosságának jó része magyar volt. Amikor a nagyüzemi gépesítés következtében a gyár megszűnt, az üresen maradt és meglehetősen romos állapotban levő épületet az alapítvány szerezte meg.
      
      A felújítás után a múzeumot, ajándékboltot, könyvtárat, levéltárat és közösségi szobákat is magába foglaló új épület az egész amerikai magyarság otthona lett, de mára már kinőtte kereteit és bővítésre szorul. A múzeum, amely évente több kiállítást mutat be, az egész környék büszkesége. A könyvtár a Rutgers Egyetemmel van kapcsolatban, a magyar könyvek az egyetem katalógusában is megtalálhatók az Interneten, HUNGR jelzéssel.
      
      Az alapítvány évenként megrendezett George Washington Díj és az ország különböző városaiban kiosztott Lincoln Kitüntetésekkel azokat a sikeres amerikai magyarokat és a magyarság érdekében munkálkodó amerikai személyeket jutalmazzák, akik a magyar névnek és kultúrának elismerést szereztek itt. Az Alapítvány 50 éves fennállásának emlékére Budapesten a Széchenyi Könyvtárban rendezett ünnepség keretében mutatták be azt az emlékalbumot, amely “The Hungarian Legacy in Amerika” (Magyar hagyományok Amerikában) címmel összefoglalta az Alapítvány történetét és eredményeit. Hajdú-Németh Gergely vezetésével most bizton várhatjuk azt, hogy a Molnár Ágoston által elkezdett munka eredményesen folytatódik a jövőben is.
      
      Felvilágosítás az Alapítványról és az album megrendelése: AHF 300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08903, telefon: 732-846-5777
      E-posta: info@ahfoundation.org
      www.ahfoundation.org
Papp László részlet
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR ESEMÉNYEK NJ, PA

      NJ, Linden
      2010. október 16-án szüreti bál, Linden NJ
      http://groups.google.com/group/hungarianevents?hl=en?hl%3Den&pli=1
      
      
      New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány Múzeumában 2011. márciusáig tart nyitva Magyar Népművészet kiállítás. www.ahfoundation.org
      
      Magyar Református Egyház New Brunswick
      95. évi jubileum ünnepség 2010. október 10-én délelőtt 11 órától.
      175 Somerset St., New Brunswick
      http://www.magyarreformedchurch.org/
      Magyar Amerikai Atléta Club
      Szüreti mulatság 2010. október 2.
      56-os forradalmi megemlékezés 2010. október 24-én Novák Ferenc ünnepi szónoklatával.
      http://www.hungarianclubnj.org/
      Széchenyi Magyar Iskola
      http://groups.google.com/group/hungarianevents/web/szchenyi-magyar-iskola-new-brunswick-nj?hl=en
      
      Magyar Tanya
      http://groups.google.com/group/hungarianevents/web/magyar-tanya---the-philadelphia-and-vicinity-hungarian-sports-club
cikk küldése | nyomtatási verzió

TÍZÉVES A MAGYAR ÖSZTÖNDÍJALAP

      A Magyar Ösztöndij Alapot tíz éve már a Magyarországon és a környező országokban tanuló diákokat támogat első diplomájuk megszerzésében. Összesen 110 diákot támogatott öt országban tandij és más költségek kifizetésével. Összesen 325 ezer dollárt sikerült gyűjtenie és átutalnia.
      
      Az Alap célja a jövőben is ugyanaz marad: támogatni magyar diákokat abban, hogy a helyi egyetemeken tanuljanak és diplomájuk megszerzése után ott is maradjanak és tudásukat a magyar közösségek szolgálatára hasznosítsák. Eddig ezt el is érték, a végzettek közül csak négyen dolgoznak külföldön. Ketten Magyarországon kaptak állást szakmájukban.
      Ebben az iskola évben (2010-1011) az alap 43 diákot fog támogatni négy országban, ezek között 14 új diák van. Diákjaik számítanak az Önök nagylelkűségére és támogatására, a Bodnár házaspár pedig hálás mindnyájuk adományáért.
      Minden adomány adóból levonható az IRS 501 (c) (3) szabályzata szerint.
      Kérik a csekket a Hungarian Scholarship Fund névre kiállítani és az alábbi címre küldeni.
      Köszönettel :
Bognár Béla és April
Hungarian Scholarship Fund
7919 E. St. Rt. 55
Casstown, Ohio 45312
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR NYELVI KÉPZÉSRE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

      A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (sic) és a Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2011. évre magyar állami ösztöndíjra, (nyugati) diaszpórában élő magyar származású 18. életévét betöltött személyek számára .
      A képzés időtartama 9 hónap (2011. február – 2011. június; 2011. szeptember – 2011. december).
      
      
      A pályázat beküldési (postai beérkezési) határideje: 2010. október 18.
      
      Információ:
      Dr. Némethy Kesserü Judit E-posta: jn2@nyu.edu
      Szórád Gábor E-posta: gabona@aol.com
      Judy Young Drache (Kanada), E-posta: judyyoung@drache.ca
      honlap: http://www.kmcssz.org
      http://www.bbi.hu/index.php?id=70&fid=191
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAROK EGYÜTT

      Az Egyesült Államokban működő magyar szervezetek vezetőit várják
      az Ötödik Amerikai Magyarok Együtt (Hungarian Americans Together) konferenciára, melyet Chicagóban tartják meg , részletekről
      dr. Varjú Lászlótól kérjenek információt.
      drvarju@aol.co
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÁRPÁDHON HUNGARIAN SETTLEMENT

      Szüreti Mulatság
      2010. október 2-án tartják évi szüreti mulatságukat az árpádhoni magyarok
      www.magyars.org
      
      Jótékonysági Vacsora
      A Magyar Iskolamúzeum javára az Árpádhoni Történelmi Társaság megalakulásának 10. évfordulója alkalmából jótékonysági vacsorát rendeznek 2010. október 23-án.
      http://www.hungarianmuseum.com/
      Hungarian Settlement Museum
      Hwy. 43 - Albany, LA
cikk küldése | nyomtatási verzió

GERENDÁS PÉTER TURNÉ

      Gerendás Péter a hazai könnyűzene egyik legkiválóbb képviselője immár negyedik alkalommal lép fel az Észak-Amerikában élő magyar zenerajongók népes tábora előtt. Ezúttal három különböző típusú műsort állított össze.
      
      Körútja során számos hétvégi magyar iskolába is ellátogat, megzenésített magyar gyermekvers és régi, jól ismert dalokat ad elő. József Attila Altatója, Kányádi Sándor Mi lennék című verse, Weöres Sándor Bóbitája, Milne Micimackója és sok más, szép emléket idéző dal is.
      A jól ismert dalszerző, gitáros és énekes koncertkörútján a Faludy György verseiből készített összeállítás mellett előadja saját kedvenc dalait is.
      
      Találkozik Jim Papoulis ismert amerikai zeneszerzővel, valamint annak a non-profit szervezetnek a producerével, aki korábban felkérte Gerendás Pétert a “We Will Lift You Up” című dal magyar nyelvű tolmácsolására, amely emléket állít a haiti katasztrófában elpusztult százezreknek. Ismert énekesek, újonnan felfedezett sztárok, diákok, és gyermekkórusok - valamennyien önkéntesek - éneklik a dalt anyanyelvükön. Ez a dal jelenleg már harminc különböző nyelven szólal meg, és a résztvevők száma napról-napra növekszik: Ebben az önkéntesekből álló világméretű összefogásban Magyarország képviseletében Gerendás Péter hangján csendül fel majd a dal.
      
      A jótékonysági koncert-körút helyszínei és időpontjai:
      Október 23. 16:00 Buffalo, NY, Magyar Ház
      Október 24. 15:30 Passaic, NJ, Magyar Iskola
      Október 27. 18:00 Manhattan, NY 10 Ezer Lépés Hungarian Bookstore
      Október 29. 18:00 Newton, MA, Massachusetts-i Magyar Egyesület
      Október 30. 11:30 Lexington, MA, Boskola
      Október 30. 18:00 Ronkonkoma, NY, Magyar Iskola
      November 7. 13:00 New Brunswick, NJ, HAAC,
      November 3. 19:00 Washington, DC, Magyar Nagykövetség
      November 6. 15:30 NY, NY, Arany János Magyar Iskola
      November 13. 18:00 Toronto, ON, Magyar Ház
      November 14. 17:0 Los Angeles, CA, Egyesült Magyar Ház
Baloghné Kovács Éva, szervező
Eva.Balogh@bridgecultural.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW ORLEANS FILMFESZTIVÁL
OROSZ DÉNES FIMJE

      2010. október 14-22 .
      
      Orosz Dénes Poligamy című új magyar filmjét vetítik 21. évi New Orleans-i filmfesztiválon október 16-án du. 3 órakor és 20-án este 9.45 kor a Canal Place Cinema termeiben.
      http://neworleansfilmsociety.org/
      http://www.port.hu/pls/ci/articles.article?i_article_id=10642
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR PIKNIK !
WASHINGTON

      A washingtoni magyar fiatalok őszi piknikjét 2010. október 16-án szombat délután 2 órától sötétedésig tartják Rock Creek Parkban
      
      Info: E-posta: hungarianpicnicdc@yahoo.com
      
      A piknik ingyenes, adóból levonható támogatást
      az American Hungarian Educators­ Association névre kérik kiállítani
      AHEA
      4515 Willard Ave 2210
      Chevy Chase, MD 20815
      http://hungaria.org/picnic/
cikk küldése | nyomtatási verzió

WASHINGTONI MAGYAR KLUB

      Demény Pál előadása 2010. október 16-án délután 4 órakor „ Népesedespolitika: amerikai és európai perspektívák.”
      Demény Pál nyíregyházi születésű amerikai demográfus, egyetemi tanár, a New York-i székhelyű Népesedési Tanács (Population Council) tudományos főmunkatársa; az 1975-ben általa alapított Population and Development Review című, nemzetközi demográfiai szakfolyóirat szerkesztője. Kutatási területe: halandósági táblák, stabil népességmodellek, becslési eljárás az adathiányos országok demográfiai folyamatainak elemzéséhez, történeti demográfia, a népességváltozás és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatok és ezek politikai vonatkozásai. 2001-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.
      Helyszín:
      7711 Bradley Blvd.,
      Bethesda, Md 20817
      Aszalós Adorján és Ildikónál
      E-posta:kingarevesz@gmail.com
      Révész Kinga elnök
cikk küldése | nyomtatási verzió

SCHIFF ANDRÁS KONCERT
WASHINGTON

      A világhírű magyar zongoraművész 2010. október 20-án este 8 órakor ad koncertet The Music Center at Strathmore nagytermében. Programjában szerepel Schumann: Papillons, Op. 2, Davidsbundlertanze, Op. 6, Kinderszenen, Op. 15, Symphonic Etudes, Op. 13.
      Jegyek rendelhetők :
      http://www.wpas.org ill. Tel: (202) 785-WPAS.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Anglia

KINCSEK BUDAPESTRŐL

      Az évad kezdete Nyugat-Európában a magyarok jelenlététől „hangos": a londoni Royal Academy of Arts (Királyi Művészeti Akadémia) a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria kincseiből válogatott kiállítást mutatja be, a párizsi Jeu de Paume nevű kiállítóhely pedig az egyik leghíresebb magyar származású fotográfusnak, André Kertésznek szentel retrospektív tárlatot.
      
      
      Több vezető angol napilap szeptember 24-i, hétvégi számában elragadtatott kritikát közöl a Kincsek Budapestről - Európai remekművek Leonardótól Schieléig című, a londoni Királyi Művészeti Akadémián látható kiállításról. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított tárlat december 12-ig vendégeskedik Londonban.
      
      Kétszáz meglepetés a címe a The Financial Times hétvégi számában megjelent méltató kritikának. A cikket a kiállításon látható Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című Csontváry-festmény illusztrálja.
      A szerző, Jackie Wullschlager szerint „már két évtized eltelt a rendszerváltás óta, de Közép-Európa vezető múzeumaiban még mindig Csipkerózsika álmukat alusszák a nagy európai mesterek alkotásai, amelyek a nyugat-európai nagyközönség számára 1939 óta nem voltak láthatók. (...) Egy olyan globálisan összekapcsolt művészeti világban, amelyben az ismert alkotások reprodukciói dominálnak, ez a válogatás friss és izgalmas perspektívát kínál".
      A The Times kulturális melléklete ezt a kiállítást rangsorolta az első helyre, és emlékeztetett rá: „mára a feledés homályába vész, hogy a kommunizmus előtt Magyarország egyike volt Európa leggazdagabb és a kultúrára legtöbbet adó országainak".
      A The Guardian című napilap a legmagasabb osztályzattal, öt csillaggal értékelte a Kincsek Budapestről című kiállítást. „Sohasem láttam még ilyen harmonikus ívű, nagyvonalú kiállítást, melyet ugyanazon ország múzeumai bocsátottak a Royal Academy of Arts rendelkezésére" - állapítja meg Jonathan Jones.
      A szerző összehasonlításképpen megemlítette, hogy Oroszország, Dánia és az Egyesült Államok múzeumainak anyagai is jártak Londonban, ám például hat évvel ezelőtt az Ermitázs a Nagy Katalin cárnő kincsei című tárlatára egyetlen mestermunka sem érkezett, szemben a budapesti Szépművészeti Múzeummal, amely gyűjteményének krémjét küldte el, köztük Leonardo da Vinci, Delacroix, Velázquez, Rubens, Goya, Veronese munkáit.
      „A tárlat kincsesbánya, teli meglepetésekkel. Néhány itáliai festő reneszánsz kori varázslatos munkája mellett láthatnak a látogatók még magyar templomokból kölcsönvett, fából faragott szentek szobrait, melyek tovább gazdagítják az öreg kontinens képzőművészeti örökségét. Magyar szemszögből is vizsgálva az európai művészet új értelmet nyer" - foglalta össze cikkében a The Guardian.
      A szeptember 25-i, vasárnapi The Sunday Times is hatalmas cikket közölt a tárlatról. Januszczak Waldemar, a vitriolos tollú kritikus már írása címében is azt jósolta, hogy Budapest felbecsülhetetlen értékű műkincsei kasszasikert jelentenek a Királyi Művészeti Akadémiának az őszi szezonban. Ezek mellett cikkek jelentek meg a magyar képzőművészeti kiállításról többek között a Metro, a Daily Telegraph, a The Observer, az Art Daily, a This is London, a Time Out és a The London Evening Standard című lapban is.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Franciaország

ANDRÉ KERTÉSZ RETROSPEKTIV KIÁLLÍTÁS PÁRIZSBAN

      Európában eddig nem látott retrospektív kiállítás nyílt André Kertész műveiből szeptember 27-én a párizsi fotó- és videó művészetre specializálódott Jeu de Paume nevű kiállítóhelyen. A tárlat megvalósulásában és az azt hirdető óriási reklámkampányban a Párizsi Magyar Intézet (PMI) is közreműködött. A művész több, mint 400 művét bemutató kiállítást a PMI — Kertész európai dimenziója okán is — a magyar EU elnökség franciaországi felvezető programjának tekinti.
      
      A Tuileriák kertjében található, III. Napóleon idejében épített labdaházban az André Kertész tárlatot az egykori köztársasági elnök unokaöccse Frédéric Mitterrand kulturális miniszter nyitotta meg.
      
      Kertész egyik legismertebb képe a „Groteszk táncosnő" — amelyen Förstner Magda táncosnő látható Beőthy István szobrászművész műtermében, amint egy kanapén pózolva a művész mellette látható kicsavart tartású fehér szobrát utánozza — hirdeti a kiállítás négy hónapja alatt a rendezvényt. A párizsi metróban összesen ötszáz darab óriásplakáton hirdetik a kiállítást és a Párizsi Magyar intézetet is népszerűsítik.
      
      A kiállítás további partnerei a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum.
      
      Kertész és Párizs:
      A Budapesten született Kertész Andor 1925-ben érkezett Párizsba, hogy választott szakmájának, a fotográfiának szentelje magát. Keresztnevét André-ra változtatta és a Montmartre szívében telepedett le, ahol csatlakozott a helyi művészközösséghez. Munkája hatással volt Halász Gyulára — aki később Brassaï néven vált ismertté — de Robert Capára és Henri Cartier-Bresson-ra is. 1936-os amerikai emigrációjáig rengeteg képet készített Párizs utcáiról, köztereiről, és főleg az emberekről, hogy — mint mondta — „tetten érje az életet". Munkásságáért 1976-ban megkapta a francia Becsületrendet. Halála előtt negatívjait a francia államra hagyományozta.
Párizsi Magyar Intézet
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÁRAI ÉS A SIKER

      Ha Márai posztumusz sikeréről esik szó, többnyire Roberto Calasso olasz írót és kiadót tartják annak elindítójának, aki a szinte visszhang nélküli francia megjelenés után a regény olaszországi premierje előtt ezt mondta: „…a világirodalmi klasszikusokkal, Thomas Mann és Franz Kafka műveivel vetekedő Márai prózája.”
      
      Franciaországban is sikernek nevezhető az író műveinek megjelenése, már csak azért is, mert itt jelent meg először a kilencvenes évek elején Márai több műve az Albin Michel kiadónál.
      
      Megemlíthető, hogy A zendülők franciául látott napvilágot 1931-ben, számos méltatás született e kötetről is, elszórt ismertetések a következő évtizedben kiadott számos kötetről, de mintha úgy értékelték volna az írót, ahogyan ő Párizst: mindvégig vonzotta őt e város, de mindig talált benne kivetnivalót is. Tény, hogy az említett Roberto Calasso a Márai-sikerregény francia edícióját olvasta, mely nélkül talán ma sem olvasnák a világ minden táján őt.
      Márai fogadtatásának fontos állomása volt az idén tavasszal Párizsban megrendezett két napos Márai-konferencia, mely számos előadásban elemezte az író személyiségét, műveit, s melynek talán egyik fontos eredménye az is, hogy elkezdték fordíttatni az Idegen emberek című regényt, mely a valószínűleg jövőre jelenik meg. Ki tudja, milyen fogadtatása lesz e döntő többségében a francia fővárosban, elsősorban emigráns környezetben játszódó regénynek.
      Reméljük, siker lesz.
2010. szeptember Mészáros Tibor
http://www.helikon.hu/cikkek/Marai-es-a-siker-Franciaorszag/1632/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR

      2010. október 6. és 10. Között immáron hatvankettedik alkalommal kerül megrendezésre Frankfurtban a komoly hagyományokkal bíró Könyvvásár, amelyen idén is képviselteti magát a magyar irodalom: Aknai Tamás, Karafiáth Orsolya, Forgó Léda, Kőrösi Zoltán, Dunajcsik Mátyás és Dalos György írók személyében.
      Részletes program olvasható :
      http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6033
      http://www.napvilag.net/irodalom/20100917/frankfurti_konyvvasar_2010_oktobereben_hatvankettedszer
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

LAPSZÉLI JEGYZETEK LONDONBÓL

      Ez a cikkgyűjtemény a Londonban élő Gömöri Györgynek az elmúlt években írt tárcáit tartalmazza, amelyek az Irodalmi Jelen c. lapban és annak internetes kiadásában láttak napvilágot. A személyes hangú tárcák témaköre az angol irodalomtól a magyar labdarúgásig, illetve a magyar személynevekig terjed, köztük kiemelt helyen szerepelnek az ujabbkori angol–magyar kapcsolatok és kötődések. A gyűjtemény második részében a kolozsvári Korunk-ban közölt hosszabb írások, illetve tanulmányok kapnak helyet, köztük különösen újszerű az Összjáték, amely az 1956 utáni magyar irodalom fejlődését próbálja bemutatni a magyarországi, kisebbségi és nyugati irodalmak többpólusú „összjátékán” keresztül.
cikk küldése | nyomtatási verzió

THE LEGACY OF THE 1956 HUNGARIAN REVOLUTION

      A Magyar Öregdiák Szövetség Bessenyei György Kör megjelentette újra az 1956-os forradalomról szóló Legacy of the 1956 Hungarian Revolution kiadványát a Tanúk Korukról sorozatban bővített kiadásban. A 114 oldalas dokumentumokkal és fotókkal ellátott művet Nagy Károly és Peter Pastor szerkesztette. A kötet Fodor András, Horváth János, Király Béla, Nagy Károly és Papp László visszaemlékezéseit tartalmazza , melyet a forradalom 54. és a Bessenyei György Kör fennállásának 50.évfordulója tiszteletére adtak ki újra.
      ISBN: 0-910539-07-3 és 9638711418, ára 15 dollár.
      Magyar Öregdiák Szövetség – Bessenyei György Kör,
      Hungarian Alumni Association
      P. O. Box 174, New Brunswick, NJ 08903 USA
      http://www.hhrf.org/bessenyei/hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

ÓPERENCIA

      Megjelent az Óperencia gyermekmagazin 2010. őszi száma. A magazin immár magyar-angol kétnyelvű. További információ: www.operencia.com .
cikk küldése | nyomtatási verzió

A PRESSZÓKÁVÉ IS MAGYAR

      Interjú Ricaldo Illyvel az Illycaffé alelnökével, akinek nagyapja Illy Ferenc találta fel a presszógépet.
      http://www.fn.hu/gasztronomia/20090528/presszokave_is_magyar/
cikk küldése | nyomtatási verzió

BUDAPEST, GEORGIA TÖRTÉNETE ÉS BUKÁSA

      Szesztilalom döntötte romba az amerikai Budapestet
      Katolikus templom őrzi a magyar telepesek emlékét Észak-Georgiában
      http://nol.hu/lap/hetvege/20100904-szesztilalom_dontotte_romba_az_amerikai_budapestet
      Szalay Tamás Lajos írása a Népszabadság szeptember 5-i számában.
cikk küldése | nyomtatási verzió

FALUDYRA EMLÉKEZTEK

      Faludy György centenáriumi kiadása az Irodalmi Jelenben
      http://www.irodalmijelen.hu/
      
      Sárközi Mátyás írása
      http://www.irodalmijelen.hu/node/6410
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR HÁZASPÁR ADOMÁNYA A VETERÁNOKNAK

      http://www.pressherald.com/news/gift-of-_1-million-salutes-helps-maine-veterans_2010-09-29.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

A LOS ANGELES FŐKONZULÁTUS KÖZLEMÉNYE

      E-posta: mission.los@kum.hu
      Honlap: www.mfa.gov.hu/cons/los_angeles
      www.hungarianconsulateinlosangeles.org
      http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/los_angeles/hu/Hirek/Fokonzulatusi_tajekoztato_201008.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

BURG KASTL MAGYAR GIMNÁZIUM
A MAGYAR ÖRÖKSÉG RÉSZE

      Ünnepség a magyar Parlamentben 2010. október 22-én
      http://www.kastlalumni.eu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

A NAGYKÖVETSÉG PROGRAMJAI

      http://www.huembwas.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR ELEKTRONIKUS INGYEN KÖNYVTÁR

      http://www.konyv-e.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ AMERIKAI MAGYAR SZÖVETSÉG

      http://www.americanhungarianfederation.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

ATLANTAI MAGYAROK

      2010. október 23-án este 8 órakor
      4225 River Green Pkwy
      Duluth, GA 30096
      770-623-4128
      Szafrics Imre Tel: 404 918 7987
      http://www.meetup.com/atlantahungarian/calendar/14957438
cikk küldése | nyomtatási verzió

HOUSTONI MAGYAROK

      Magyar istentiszteletet tart Ft. Szabó Sándor, püspök 2010. október 2-án, délután 1 órakor a Bellaire United metodista templomban. 4417 Bellaire Boulevard, Bellaire TX 77401
      Infó: Rose Lapis, M.D. 281-639-4968, rlapis@msn.com
      http://bellaireumc.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR TEMPLOM GEORGIABAN

      http://hungarianchurch.org/home-hu.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

WALLINGFORDI MAGYAR ISKOLA

      A Wallingford-i Magyar Klub és a Wallingford-i Magyar Református Egyház (E & R United Church of Christ)
      közösen havi két alkalommal 2010 szeptemberétől Magyar Iskolát indított.
      Honlap: http://iskola.newlights.info
      Adományokat szívesen fogadnak (székekre, asztalokra, nyomtatóra,
      iskolaszerekre) - bővebb információ: adomany@iskola.newlights.info
Tóbiás Attila
attila.t.tobias@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY
San Francisco és Környéke

      Államilag bejegyzett, új non-profit szervezet alakult az öböl-környéki magyarság szolgálatába, amelynek legfőbb célja a magyar kultúra és hagyományok ápolása és terjesztése, mind a magyarság, mind az amerikai nagyközönség irányába. Honlapuk címe: http://hhf-sf.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió

HHRF HÍRLEVELE

      A Hungarian Human Rights Foundation legújabb hírleveléből tájékozódhatnak a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről.
      http://www.hhrf.org/hhrf/
cikk küldése | nyomtatási verzió

FÜLÖP LÁSZLÓ ÉPITÉSZ ÍRÁSA
Kései jelentés emlékezve

      http://hu.netlog.com/fuloplaszlo1900/auth=66492faf03c935cf5216be5361f2670e
      Info:laszlofulop@comcast.net
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT TONY CURTIS

      85 éves korában elhunyt Tony Curtis magyar származású hollywoodi filmszínész.
      Tony Curtis Bernard Schwartz néven született New Yorkban, 1925. június 3-án. Édesapja magyar volt, Mátészalkáról származott, ám feleségével együtt emigrált, és az Egyesült Államokban Emanuel Schwartz néven kezdett új életet. Fia akkor vette fel a Tony Curtis nevet, amikor színészi pályája beindult, amely a Siker édes illata című 1957-es filmjével kezdődött. Összesen 140 filmben szerepelt .
      Két életrajzi kötetet is irt és szenvedélyesen és tehetségesen festett.
      
      A színész többször járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott. 1988-tól díszelnöke volt a Dohány utcai zsinagóga rekonstrukciójának elősegítését célzó Emanuel Alapítványnak, amelyet anyagilag is támogatott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki.
      Két éve azzal keltett feltűnést, hogy elvállalta a Magyar Turizmus Zrt.Magyarországot népszerűsítő, amerikai piacra szánt reklámfilmjeinek főszerepét, a rá épülő kampány főleg az idősebb amerikaiakat célozta meg. Tavaly áprilisban ismét Budapesten járt: a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzi könyvét, valamint festményeit. Jelenet a "Van, aki forrón szereti"című filmből:
      http://hvg.hu/kultura/20100930_tony_curtis_meghalt
      Magyar Raádió megemlékezése :
      http://www.find4real.com/movies/Tony-Curtis
      A New York Times megemlékezése Tony Curtisről:
      http://www.nytimes.com/2010/10/01/movies/01curtis.html?_r=1&hp
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2010